Jak přežít v Londýně?

by - 6/15/2019


Ahoj,
tento článek je složen zejména z mých poznatků. Už se pomalu připravuji na následující vysokoškolská léta strávená v tomto pulzujících velkoměstě. Každopádně mých pár rad o tom, jak ušetřit a vyžít v drahém Londýně jako chudý student - přistěhovalec, může zkusit aplikovat úplně každý, kdo se zde na nějaký čas vyskytne.
Když jste turisti, finance jdou trochu stranou. Zkrátka tolik neřešíte, kolik utratíte, protože je to váš čas, vaše odměna a člověk si chce občas dopřát. Jakmile vás však čeká vidina delšího pobytu, musíte začít uvažovat ekonomicky. Zvláště v Londýně, který patří mezi velmi drahé lokace. Ale i tady se dá šikovně ušetřit a najít způsobit, jak si finančně trochu ulevit.


Stejně jako všude jinde, také v Londýně lze nakoupit velmi levně nebo si za potraviny pořádně připlatit. Záleží na vás, co hledáte. Když zajdete do řetězců jako Asda, Aldi, Lidl, popřípadě Morrisons, nakoupíte za hubičku. Trochu více se vydáte v Sainsburry's či v Tesco, naopak draze vás vyjde Mark & Spencer či Waitrosse. Tyto obchody vynikají kvalitou a bohužel i vysokými cenami. Také v nich ovšem lze sehnat jídlo levně. Poslední dva zmiňované obchody si zakládají zejména na čerstvosti a většina jejich produktů vydrží 2-3 dny. Pokud jejich doba trvanlivosti pomalu končí, bývají masivně zlevněné až o 90%. Což se děje denně, takže stačí mít trochu štěstí a můžete si dopřat lahodné saláty, sushi, nebo luxusní dezerty za docela vtipnou cenu. Takové slevy najdete všude. Líbí se mi, že se zde snaží jídlem neplýtvat.

Pak je tu ještě jedna skupina řetězců, které nabízejí především potraviny za nízké ceny. Iceland nebo Poundland se specializují právě na nízké ceny. Nakoupíte zde hlavně trvalivější potraviny - obvykle kus za libru, to je fér. Ale na čerstvost jsou rozhodně lepší již zmiňované Mark & Spencer nebo Waitrosse.  Ty také narozdíl od většiny levnějších obchodních řetězců nabízí balení velikostně pro jednoho člověka. Ostatní obchody nutí člověka nakupovat multipacky a rodinná balení, což jako jednotlivec moc neoceníte.


Některé potravinové značky nabízí také široký výběr oblečení, kosmetiky a domácích potřeb v rámci jednoho kamenného obchodu. Třeba v Asdě tedy seženete nejen levné jídlo, ale i oblečení, léky a další. Totéž můžete očekávat v některých obchodech Tesco, Sainsbury, Lidl spíše týdenní akce s oblečení, venkovní vybavení a podobně (stejně jako v Česku). V Poundlandu najdete skoro všechno za symbolickou libru, jídlem to rozhodně nekončí. Já si ovšem nikdy nejsem úplně jistá, jestli můžu například lékům zde věřit. 

Zachce - li se vám oblečení a váš rozpočet je minimální, Primark vás zachrání. Některé věci jsou sice extra nekvalitní, jiné však vydrží dost dlouho. Wilko nabízí spíše domácí potřeby, kosmetiku, také papírnické potřeby a mnoho dalšího. Kvalita je zde docela vysoká a ceny stále nízké. Tiger nabízí mnoho roztomilých, ne vždy užitečných věcí denní potřeby. Takhle by se dalo pokračovat dlouho. Na ukázku to stačí.



Řekla bych, že tady platí jednoduchý vztah - rychlost a pohodlí na úkor ceny. Nejlevnější varianta v Londýně je červený (ideálně dvoupatrový) autobus. Autobusová doprava funguje 24 hodin denně, 7 dní v týdnů. Se stovkami různých linek se dostanete prakticky kamkoliv. A můžete sedět nahoře (stále si to užívám)! Nicméně musíte počítat s delší dobou dojezdu a jízda obvykle není příliš pohodlná. Malý tip na přestupy: Pokud přestoupíte z jednoho autobusu do jiného v rámci prvního hodiny od zaplacení, neplatíte znovu.

Metro nebo - li Underground / Tube vás vyjde samozřejmě mnohem drazeji s porovnáním s metrem v Praze. Cena roste v rámci jednotlivých zón a zvyšuje se během časů, kde lidé cestují za prací a vrací se domů - to je sakra nefér. Každopádně doba cestování je nesrovnatelně kratší, opravdu nemůžete uvíznout v zácpě. A můžete si vybrat z 11 hezkých barevných linek! ;) Metro nevede všude, ale síť je poměrně hustá. Bohužel po ránu a pozdě odpoledne bývá neskutečně nacpané, takže o pohodlí se tolik mluvit nedá.

Overground může připomínat metro nad zemí, tato železniční služba pokrývá především předměstí Londýna, cenově je na to v podstatě stejně jako Tube. Pak jsou tu samozřejmě vlaky a vlakové linky, které však častěji užijete při cestování do vzdálenějších destinací, nebo centrem na předměstí Londýna. Patří mezi dražší, rychlostně a svojí pohodlností jsou ale nesrovnatelné třeba s autobusovou dopravou.

Stejně vás nejlevněji vyjde chůze, nebo jízda na kole. Takže pokud je cíl za rohem, kašlete na veřejnou dopravu ;). Mít auto v centru Londýna se mi jeví jako celkem zbytečná věc, tady je zácpa skoro pořád, dost řidičů se chová lehce šíleně a provoz je značně nepřehledný. Jenom samotné vlasnictví auta vás vyjde draze.


Služby jsou v Londýně top položka, připravte se, že si dost připlatíte skoro kdekoliv a za cokoliv. Restaurace a bary? Máte - li napnutý rozpočet, musí vám bohužel stačí mražená pizza za libru z Lidlu. Alkohol je... fakt drahý, jít v pátek do baru bude vaši peněženku bolet a v sobotu už si to rozmyslíte - musíte přece zaplatit nájem. Na druhou stranu bary, kavárny a restaurace jsou v závratných cenových výšinách asi všude, jenom tady ještě o trochu výš. Kdyby něco, McDonald´s to jistí, v tomto řetězci se najíte velice levně, ale nevím, jestli se dá považovat za vhodné místo pro nedělní romantický oběd.

Nejen ženy občas řeší úpravy zevnějšku. Vlasy, nehty, make - up a tak dále. Tady pro vás mám příjemnou zprávu. V Londýně není vůbec složité získat takovou službu buď zadarmo, nebo za opravdu nízkou cenu. Luxusní salóny i jednotlivci stále hledají modely na závěrečné zkoušky, nebo vylepšení portfolia.  Vy tedy můžete někomu pomoci a navíc vypadat k světu, aniž byste se finančně vydali na měsíc dopředu. Stačí umět hledat. Já si takhle dopřávám kadeřnické služby, nedávno jsem se odhodlala zkusit sugaring a to všechno zcela zdarma ;).


O vlastním domě, bytě, nebo alespoň malém studiu si většina přistěhalců - studentů může nechat jenom zdát. Cenově snesitelné bývá sdílené bydlení, kdy každý pokoj v domě obývá jiný člověk a platí část nájmu. Když jsou to fajn lidi, může být takové bydlení příjemné. Horší si různé share houses a ubytovny. Já si zatím užívám ve svém prostorném podkrovním pokoji s vlastní koupelnou, který by vydal na malé studio. A hádejte co? Neplatím ani libru. Pracuji totiž jako au - pair. To mimochodem vřele doporučuji, pokud máte dobrý vztah k dětem. Dá vám to mnohem víc, než jen ubytování zadarmo - především vás to neskutečně vnitřně obohatí, psychicky zocelí, dovolí vám to vyrůst a posunout se dál, dá mnoho zkušeností, poznáte skvělé lidi a potrénujete jazyk.

Moc se omlouvám za spoustu anglicismů. Zhoubný to vliv Londýna.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


Canva.com - neocenitelný to pomocník

You May Also Like

14 komentářů

  1. Je hodně zajímavé takto číst o životě v Londýně. Máš to tam pěkně omrknutý a teda ať se ti tam pěkně daří. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už tu chvíli jsem, tak jsem stihla leccos zjistit :D
      Děkuju moc :)

      Vymazat
  2. Great post! Superdrug and Primark are a total must have: D

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jo, takhle na dlouho bych tam být nemohla, ale podívat se tam chci, takže nějaké rady od tebe určitě využiji! 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! Já se momentálně chystám (už to vypadá, že to fakt bude!) do Lipska a taky budu muset spoustu věcí řešit, co se týče financí. Ubytování je tam celkem v pohodě, i když bude "zážitek" platit si poprvé bydlení úplně sama. Jídlo se obstará v pohodě, protože Lidl a Kaufland tam je. Ale doprava obecně bude problém - jak ta městská, tak ta domů. Ale mám v plánu vzít si kolo, takže po městě se budu snad moct pohybovat bez potíží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolo je skvělá volba, jsi tak dost nezávislá a délka dojezdu je dost velká :D Lepší než všude běhat pěšky, nebo věčně čekat na veřejnou dopravu :p

      Vymazat
  5. Člověk si prostě musí umět poradit. :) Je pravda, že jako turista jsem si s útratou tolik hlavu nelámala, přeci jen jedu někam na chvíli a chci si to užít. Když v místě ale člověk trvale žije je to o něčem jiném. :))
    Moc ti držím palce a přeju, ať se ti daří. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to rozhodně jiné, člověk musí myslet víc ekonomicky :D Zvláště tady.

      Moc ti děkuju. XX

      Vymazat
  6. Máš môj obdiv ( a to skoro každý človek, čo sa takto vyberie "do sveta")! Výborný a naozaj užitočný článok :)

    OdpovědětVymazat
  7. Londýn je krásny, vedela by som si predstaviť tam žiť aspoň na chvílku :D

    OdpovědětVymazat