Moje sestra žije na krbové římské (EN vs. CZ)

by - 10/27/2018


Předchozí knihu od Annabel Pitcher Kečupová mračna jsem četla a ačkoliv byl můj názor převážně kladný, na nové dílo výrazně nesoucí její autorský styl jsem se již nechystala. Můj názor jsem změnil o 180 stupňů, když mi nakladatelství Slovart nabídlo možnost zkusit zrecenzovat anglickou knihu. Já jsem tudíž sáhla po něčem jednodušším, protože s anglickými knihami jsem teprve začátečník. Načež mi od Booklabu přišla také česká verze! Proto jsem se rozhodla tuto recenzi pojmout trochu netradičně a zaměřit se mimo jiné i na porovnání těchto dvou knížek. 






My sister lives on the mantelpiece

Annabel Pitcher / Published 2011, GB
240  pages / paperback

Lucie Horáková / přeloženo 2017
Slovart - Booklab 
200 stran / měkká obálka

Young Adult / Children´s fiction

Stěhování mělo představovat příležitost, jak se odstřihnout od toho, co se stalo před pěti lety, a začít znovu. Jenže i v novém domově se desetiletému Jamiemu zdá, že je vše při starém – táta pije, máma dál žije s cizím pánem, sestra Jas nejí, kocoura Rogera to nezajímá a sestra Rose je pořád na krbové římse. A k tomu ho ještě posadí do lavice s jedinou muslimkou ve škole! Jak z toho ven? Sebere Jamie odvahu zdolat útrapy tak jako jeho oblíbený Spider-Man?


Recenze pro společnost Booklab.


Můj názor

Anotace na jednu stranu zní velmi dětsky, hlavnímu hrdinovi je deset let a na svět se dívá svýma mladýma, naivníma očima. Tomu pochopitelně odpovídá styl, jakým je příběh vyprávěný. A přesto to není kniha primárně pro děti, protože v sobě ukrývá mnoho hlubších myšlenek a témat, které budou na pozorného čtenáře dotírat a nutit ho pořádně se zamyslet. Autorka dokáže schovat velká, celosvětově aktuální témata do malých gest a všedních událostí a příběh vložit do rukou malého chlapce, který se s nimi musí vypořádat.

Čeští vydavatelé se silně inspirovali anglickou předlohou a v podstatě zachovali původní vzhled obálky, která je naprosto dokonalá a padne do oka. Vnitřní formátování je taktéž téměř nezměněné včetně přímé řeči, je nenalezneme v obvyklých úvozovkách, ale psané pouze kurzívou, což ještě více zvýrazňuje nevinnost Jamieho slov a uvažování, avšak to je pouze vrchní skořápka. Ve skutečnosti je kniha prošpikovaná těžkými traumaty, rodinnými problémy, plná předsudků  a odsouzení a boje s nimi. Samotný název sice působí nesmírně zajímavě, ale zamyslete se nad jeho skutečným významem. Dokonale metaforizované. Na anglické verzi se mi líbí víc, že má silné a kvalitní stránky.

V situaci Jameho rodiny se rychle zorientujete, prvních pár stran vás uvede do příběhu, který pak pokračuje pozvolným tempem každodenního života, radostí i dramat, nových setkání, přátelství, úspěchů i proher, zkrátka všeho, co se může dít v chlapeckém životě. Zároveň je v knize načrtnuto hned několik závažných problémů - alkoholismus, xenofobie, rozchod rodičů, ale také anorexie, šikana ve škole a další. Upozorňuji, že se jedná o poměrně útlou knihu a ukrýt tolik témat do dvou stovek stran (potažmo 240) je prakticky nereálné.

 Brečeli byste kvůli někomu, koho si nepamatujete?

Proto je každá ze jmenovaných oblastí zmíněna jen velice zběžně, občas trochu vystoupí na povrch, ale pak se více méně postupně vytrácí, ve výsledku dojdeme jen k řešení pouhého zlomků problémů rodiny Matthewsových, o zbylých nakousnutých tématech autorka elegantně mlčí. Závěr je tudíž velmi otevřený bez většího pokusu o dořešení. Po dočtení tedy odcházíte pouze s pocitem optimismu a naděje, které kontrastuje s celkovou melancholičností díla. Avšak více (kočičích) stop na mě knížka nezanechala.

V české verzi jsem měla občas problémy se začíst, zatímco do anglického textu jsem se ponořila docela snadno, což je pro mě docela překvapivé zjištění. Velice oceňuji autorčin nápad, bohužel nemohu souhlasit se způsobem, jakým se s ním vypořádala. Desetiletý Jamie, dětská stylizace nejen obálky, ale také vyprávění, a naproti tomu silná dramata a hluboké bolesti člověka v jedné útlé knize - to jde jen velmi těžce spojit dohromady. S tím souvisí i vystihnutí cílové věkové skupiny, je - li vhodnější pro děti, nebo dospělé...

Moje sestra žije na krbové římse mě neurazila, ale ani nenadchla. Přitom ji nechybí mnoho k tomu být opravdu nezapomenutelným bestsellerem, který by mě dohnal k slzám. Oceňuji, že jsem si mohla procvičit anglický jazyk, tato verze byla pro mě překvapivě čtivější! Český překlad zapadl mezi množství podobně laděných děl, která už jsem přečetla, avšak díky překonávání cizího jazyka jsem si příběh nakonec docela užila.

Hodnocení

Obálka
95% 

Kniha EN vs. CZ
70% vs. 80%

Znáte Annabel Pitcher? Četli jste její knihy? 


Knihu v obou verzích zakupte zde.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

22 komentářů

  1. Zní to zajímavě, nevím, jak bych jako spisovatelka dokázala psát příběh z pohledu desetiletého kluka, nicméně koncept je to zajímavý, hlavně by mě zajímal ten název. :D Koukám, že anglická verze bude zajímavější, když se ti lépe četla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je umění spisovatelů :)
      A ten název je vážně... drsný, takže si knihu určitě přečti :)

      Vymazat
  2. Moc pěkná recenze, vypadá to vážně zajímavě :) O d autorky jsem četla Kečupová mračna a ta se mi líbila:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kečupová mračna byla fajn, dokonce se mi líbila asi o trochu víc. :)

      Vymazat
  3. Já jsem strašně odrazená od čtení kvůli tomu názvu Kečupová mračna. Kečup mám ráda, ale zas tak moc ne, a evokuje mi to docela pocit nechuti. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě nenapadlo, že někoho může odrazovat právě název :D

      Vymazat
  4. Pěkná recenze :) a rozhodně kniha vypadá zajímavě, jsem zvědavá, jestli se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  5. O knize slyším poprvé. Co se tématu týče, vypadá opravdu zajímavě, ale jak říkáš... nacpat to do 240 stran je celkem šílené. I tak by mě ale kniha zajímala. Možná skočím do knihovny přečíst si pár stránek. Snad mi to pomůže s rozhodováním zda si to přečíst nebo ne. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je škoda, že se autorka víc nerozepsala :)
      Zkus to a uvidíš :)

      Vymazat
  6. Tak tohle se mi líbí! Myslím, že jsem o knížce něco určitě zaslechla, ale zatím jsem se k ní nedostala (stejně jako k miliónům dalších). Třeba na ni někdy bude čas a chuť. :) Krásná recenze a krásný nový vzhled blogu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně. I na mě čeká milion dalších knih :D
      Moc děkuju :))

      Vymazat
  7. Krásná recenze... Kolem téhle knihy pořád chodím a furt nevím, jestli do ní jít nebo ne. Po tvoji recenzi jsem zase víc přikloněná k ano. :-)

    Krásný nový designe blogu! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda čtu. Je to útlá knížka, takže ji šanci určitě dej :)

      Vymazat
  8. Hodně knížek, co se zdá, že je dětská, tak je sice dítě číst může, ale člověk o pár let starší vidí mezi řádky skrytý a hluvší smysl a myšlenky..
    Obálka a celkově dojem z knížky mám super, určitě bych po ní v knihkupectví sáhla, zajímalo mě, co skrývá :)
    Určitě je super číst v angličtině, už jsem taky pár knížek v aj přečetla a byla jsem nadšena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasné, dítě si z toho odnese tu horní rovinu příběh, ale starší čtenář může proniknout i níž :)
      Jdi do toho ;)
      Je to zase něco jiného, navíc mám angličtinu ráda.

      Vymazat
  9. If you are looking smooth and reliable way to sell your cryptocurrency for instant cash payment into your paypal then i recommend this website to you. This trusted by millions of users, here you can withdraw bitcoin from blockchain wallet to paypal account instant US dollars globally euro fiat.

    OdpovědětVymazat
  10. The best website with 100% trust flow and 5 star feedback Bitcoin Exchanger Trusted digital currency exchange platform that can exchange your currency within 3 minutes.

    OdpovědětVymazat
  11. Bitcoin to bank account is direct exchange website where you do not need to find customer and no need to negotiate for price as you are being offered highest possible rate in the market.

    OdpovědětVymazat
  12. Our Expert Swimming pool contractors team build and repair pools and other larger water equipment.
    They are responsible not only for the pool itself and the equipment necessary to maintain it, but also for installing safety devices to protect the pools' users.

    OdpovědětVymazat
  13. Are you looking for the best online cryptocurrency exchange website from bitcoin to paypal , then you are you on the right place. Yes! this is one of the best and top website that can transfer or exchange your bitcoin just in three minutes. This is really fast, so do not waste your time anywhere. Just visit this site for more details.

    OdpovědětVymazat
  14. We will show work and give you solution to, How to sell bitcoin for USD? and will provide you exchanging facility from bitcoin to paper money.

    OdpovědětVymazat