It´s great to be back | London

by - 12/05/2018


Ahoj,
Období adventu je v Anglii trochu odlišné od českého. Lidé tam Vánoce berou smrtelně. Výzdoba je naprosto ohromující, Londýn je jeden velký zářící lampión (zvláštní, že ještě nedošlo k plošnému výpadku proudu), všude znějí vánoční písně, bohatá tématická výzdoba, probíhající trhy, lidé nakupují jako zběsilí. Já také vyrazila za nákupy, do Londýna jsem ale jela hlavně kvůli studiu - podívat se na vybrané univerzity.
Přináším vám krátký fotoreport s mými úžasnými komentáři jak bonus navrch. V Londýně jsem strávila (bohužel) jenom týden, ale i tak jsem se stihla hned dvakrát přestěhovat (proč si nezpestřit pobyt, že ano) a taky najezdit asi snad dvacet hodin čistého času autobusem, metrem nebo vlakem (cesta z Čech a zpátky se nepočítá).

A musím říct, že Londýn je moje město. ♥ It was great to be back.


Trošku to vypadá, že můj výlet byl jedna velká coffee jízda, ale pravda je taková, že kávy jsou hrozně fotogenická věc. Myslím, že vysedávání v kavárně je moje nová oblíbená činnost.

Prioritou bylo oběhat vybrané univerzity, ačkoliv slovo oběhat je docela nadsazené. Dostat se na místo určení totiž obvykle spíš obnášelo zhruba krásnou půl hodinku až hodinu cestování tam a pak zase zpátky. Mimoto jsem ale vydala do víru velkoměsta poohlédnout se po vánočních dárcích. Bohužel limitovaná velikostí svého kufru.


Pokud je něco, co byste neměli vynechat, rozhodně doporučuji Oxford street, která celá září ověšená neuvěřitelnými aplikacemi všech tvarů, motivů a velikostí. Nesmíte ovšem trpět sociální fóbií, protože chodníky i silnice jsou přeplněné lidmi a mezi nimi se umně proplétají červené autobusy. Můžete se ztratit v davu všech národností a zaposlouchat se do nejrůznějších jazyků.

 


Ze stran na vás útočí pestré výlohy lákající vás do obchodů. Jejich vzhled a obsah se pohybují mezi elegantní sofistikovaností a naprostou, skoro nechutnou extravagancí. Ale co... to je prostě Londýn. Já jsem byla nadšená, že si opět mohu procvičit angličtinu a snažila jsem se mluvit co nejvíc. Tři měsíce zde mi daly docela hodně, takže spoustu věcí jsem již dělala po paměti, což bylo rozhodně fajn. Bez Google Maps bych ale nevyšla z domu.

  

V Londýně je úplná tma snad ve čtyři odpoledne, proto většina fotek vypadá jako bych je fotila uprostřed nejhlubší noci. Anyway Camden town je super asi celoročně, ale v před Vánoci ho ovládají trhy a stánky ještě víc. Je to doslova pulzující kus země, kde na vás útočí hromady vjemů na každém kroku. Na marketu se lehce ztratíte. A na rohu můžete jen tak potkat Deadpoola.

 

Univerzity, nákupy a lidi, staří známí, přátelé i noví jedinci. Povedlo se mi potkat například au pair sestru a strávit s ní úžasné odpoledne, nebo také pobýt několik hodin s mojí nejúžasnější ex host rodinkou z léta. Zároveň jsem stihla poznat i nové jedince jako rodiče host táty (jeho matka, docela milá postarší paní, pořád věří v existenci Československa...) či grafického designéra (aka mého druhého hostitele), jež mě dost inspiroval a svojí prací mi ukázal, že moje zaměření a zvolený obor mají smysl a využití.

 

Winter Wonderland trůnící uprostřed Hyde parku jsem si nemohla nechat ujít. Z nějakého důvodu jsem předpokládala, že se nese více ve stylu vídeňských, drážďánských ... vánočních trhů, ale čekaly tam na mně především šílené pouťové atrakce.

 

Kamarádka byla až příliš odhodlaná vyzkoušet tu nejbláznivější atrakci, takže jsme utratily devět liber na půl hodinu čekání a minutu a půl šíleného točení a absolutně ohromujícího rozhledu po celém Londýně. Následně jsem na zemi našla dvacet liber, takže trocha utrácení nevadila. ;) Největší hloupost ovšem bylo zajít tam v sobotu večer. Lidi, lidi a zase lidi. Všude.

 

Londýn je skvělé místo, pokud chcete chytit vánoční náladu a pořídit pěkné (a cenově přívětivé) vánoční dárky. Pobyla jsem tam týden (cestu domů započala ve 2.30 ráno) a splnila hlavní cíle mise. Našla jsem naprosto úžasnou školu, která na mě nejen zapůsobila svojí přátelskou, živoucí a tvůrčí atmosférou, ale také relativně snesitelnou cenou školného. Navíc se nachází v Kingstonu, což je opravdu wonderful part of London. Vánoční nákupy mám také už splněné. Potkala jsem hromadu úžasných osob. Ale další hromadu jsem potkat nestihla...

To znamená, že bych tam měla brzo jet zase :D

By the way... Většinu použitých fotek (jsou moje, prosím, nekopírujte je!), naleznete na jednom z mých Instagramových profilů. Budu ráda, pokud se na ně mrknete. Díky!


Děkuji za všechny komentáře. Pochlubte se s vaší vánoční náladou. :)

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

22 komentářů

  1. To je nádhera! Myslím, že nutně potřebuju do Londýna nasát vánoční atmosféru :D vypadá to opravdu krásně, hlavně ten Winter Wonderland, to by byla moje první zastávka, atrakce miluju :D

    OdpovědětVymazat
  2. Z tvých fotek dýchá krásná a taková slavnostní atmosféra velkoměsta, což je skvělé. Jsem ráda, že se ti Londýn tak líbí. Já tam byla dvakrát a popravdě mě spíš nezaujal a vlastně už tam ani potřetí moc nechci - i když samozřejmě bych neodmítla, kdyby se někdo zeptal, jestli nepojedu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych taky neodmítla, kdyby mi někdo nabídl nějaký výlet do zahraničí :D
      Cestování jet top :))

      Vymazat
  3. skvělý článek a hlavně krásné fotky :) Vánoční Londýn musí být úplně úžasný :)

    OdpovědětVymazat
  4. V Londýně jsem nikdy nebyla a věřím, že zrovna v předvánočním období tam musí být nádherná atmosféra! :) Už několikrát jsem viděla na instagramu fotky z ozdobeného večerního Londýna a úplně jsem záviděla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se divím, že tam ještě nedošlo k hromadnému výpadku proudu :D Náklady na elektřinu musí být enormní..

      Vymazat
  5. Jednu dobu bylo moje přání Vánoce a Nový rok v Londýně..snad se to jednou splní, je to prostě nádhera!

    OdpovědětVymazat
  6. Já ještě nikdy nebyla na Vánoce mimo domov:)) a hrozně ráda bych někdy vyrazila :). Londýn plánuji příští rok :)) sice ne na Vánoce, ale hrozně moc se tam těším:)).

    Moc krásné fotky! :)

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že Londýn si může užít během celého roku :)

      Díky!

      Vymazat
  7. Nádherné fotky, Londýn miluju :) ♥

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  8. Já byla v Londýně jednou před 3 lety, bylo to jen na jeden den a v polovině listopadu... Už tam měli vánoční výzdoby a bylo to pěkné:) Pěkný článek a fotečky! :)

    OdpovědětVymazat
  9. To je taková nádhera! Já bych se na ty nejrůznější světýlka mohla koukat kdekoliv. Klidně i v tom Londýně, který mě jinak až tak moc neláká. :-D

    Hlava v knihách

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky obrovský milovník světýlek :D
      Jak je to možné? :p

      Vymazat
  10. Vysedávání v kavárnách je i moje oblíbená činnost! :D
    Vánoční náladu ještě absolutně nemám, ale to asi trošku tím, že jsem v Portugalsku a je tady furt hezkej podzim :D

    OdpovědětVymazat
  11. To je nádhera, kéž bych někdy Londýn vůbec navštívila. :)
    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  12. Londýn je můj cestovatelský sen, ale vánoční fotky mě nějak míjely, díky moc za ně, teď tam chci o to víc :-))

    OdpovědětVymazat