Starý nový Velký Gatsby

by - 3/04/2019

Ahoj. 
Když se řekne Velký Gatsby, každý si rozhodně něco vybaví. Ať už populární film s Leonardem Di Capriem, nebo pochopitelně jeho knižní předlohu, která poprvé vyšla už před téměř 94 lety. Během této doby světlo světa spatřilo mnoho publikací v nejrůznějších podobách, nyní však nakladatelství Leda přichází s novou verzí obohacenou o překrásné ilustrace uměleckého dua Tomski & Polanski.



O knize

The Great Gatsby
Francis Scott Fitzgerald / Published 1925 in New York

Přeložili Rudolf Červenka a Alexander Tomský
Ilustroval Lukáš Tomek (Tomski&Polanski)
Leda s.r.o.

260 stran / vázaná s přebalem
Romány

Leda republikovala příběh tajuplného, pohádkově bohatého Gatsbyho, jež velký Long Island oslňuje divokými večírky a dokonalým chováním. Lidé si o jeho tajemné minulosti šeptají, nicméně jeho pozvání vždy velmi rádi přijmou. Gatsbymu však jde jen o jediného člověka - Daisy Buchanovou, jež je bohužel provdaná za Toma Buchanana. I přestože to není šťastné manželství, stále kříží Gatsbymu plány. Proto požádá Nicka Carrawaye, jež se na Long Island nedávno přistěhoval za prací, aby mu pomohl jakožto Daisin příbuzný a přítel setkání uskutečnit.

Aby naplnil svůj sen, rozdává se Jay Gatsby citově i hmotně až za hranici možného - a jeho bezmezná touha přivolání tragické ztroskotání.

Můj názor

Kniha vyniká hned několika zajímavými prvky a skutečnosti. Nejvíce upoutá zvolená ich - forma, přičemž vypravěč Nick Carraway je pouze vypravěčem, jež prochází příběhem především jako dobrý a vnímavý pozorovatel, hlavní roli ovšem dostává Jay Gatsby, který hluboce mate nejenom Nicka, ale také čtenáře. Autor dokázal brilantně vykreslit atmosféru panující tehdy v kruzích vyšší společnosti. Na papíře je věrně zachycena Amerika na počátku dvacátých let - Spojené státy míří stále výš a výš, ekonomika roste a sílí, v zemi panuje blahobyt. Zbohatnout není zase tolik těžké - příkladem je samotný Gatsby. Stejně snadné je také ztratit všechno včetně vlastního života.

Jak už to bývá, pozlátko je jenom na povrchu a pod lesklou slupkou, afektovaným chováním, širokými, leč falešnými úsměvy, drahými látkami šatů, dunící muzikou a litry šampaňského se skrývá ošklivá a těžká skutečnost. Pod zářivým zevnějškem kypí veškeré nevyjádřené pocity, vzpomínky a tužby, které mučí. Autorův um vystihnout všechny stránky tehdejšího života, hluboké kontrasty a rozpory, odhalit pravý význam slov a kritizovat bez negace je zkrátka ohromující. Stejně tak si dokázal pohrát i postavami. Každou z nich velmi pečlivě charakterizoval s pomocí mnohých přirovnání a barvitého jazyka.

Celkově se kniha čte dobře, děj má spád, chronologický kompozice se mísí se vzpomínkovými pasážemi, již je však mnohem méně. Děj spíše uhání vpřed výjimečně také obohacen o úvahy samotného vypravěče. Občas jsem narazila na souvětí, jež bylo trochu složitější, dějem se občas prolínají slova, jež mohou působit téměř archaicky, do moderní mluvy rozhodně nezapadají. Velký Gatsby se však čte dobře, mnoho užitých dějových sloves přispívá k čtivosti a dodává příběhu spád a tempo.

I přes veškerou pompu a lesk, až zběsilé nadšení a křečovitou radost si čtenář časem začne uvědomovat tragičnost celého snažení postav, jež potichu vzdychá v příšeří a postupně se dere napovrch, až vyústí ve popisovaný konec. Jak se děj posunoval dál, někdy připomínal skoro až grotesku, zejména chování postav působilo falešně a bláznivě, nicméně tím vším prostupoval smutek, melancholie, beznaděj, kterou vnímavý čtenář znatelně pocítí. Kniha není příliš obsáhlá, uvnitř ale překypuje emocemi. Z jednoho extrému doputuje až k úplně opačnému.

Tomski & Polanski 
Související obrázek
Jak už jsem zmiňovala na začátku, nové vydání Ledy je bohatší o krásné ilustrace kreativního dua - umělců Ilony Polanski a Lukea Tomského, konkrétně Lukáše Tomka. Kresby nesou jeho nezaměnitelný rukopis a doplňují Gatsbyho příběh. Ačkoliv Lukáš obvykle užívá silné a výrazné barvy, v knize od divokých barevných kreací upustil a ilustrace ladil do zlatých a velmi temných odstínů vínové, které místy připomínají skoro hnědou - jinými slovy do barev, které k tématu i období hodí. Ilustrace jsou vytvořené tak, aby příběh pouze jemně podkreslovaly a nechávaly dostatečný prostor pro čtenářovu fantazii. Já jsem si Lukášovy kresby i jeho neobvyklý styl ihned oblíbila, myslím si, že zejména do této knihy skvěle zapadne.

Navštivte také jeho webovou stránku.

Velký Gatsby je důkazem, že povinná četba k maturitě není jen čiré zlo. Já jsem si Velkého Gatsby, který je také v letošním výběru, přečetla ráda a splnila dvacetinu seznamu bez námahy a s nadšením. Snadno jsem spojila povinnost s tím příjemným. Čtení mi prosvětlily zajímavé ilustrace, takže pokud knihy máte nejen na čtení, ale také na koukání, vřele doporučuji právě nové Ledovské vydání.

Hodnocení

Grafická stránka
80%

Obsah
80%

Za výtisk srdečně děkuji nakladatelství Leda.

Šup sem pořídit si vlastní knížku.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

FACEBOOK × INSTAGRAM (OSOBNÍ) × DATABÁZE KNIH

Fotky jsou moje a jen moje, použití pouze se svolením. ;)

You May Also Like

11 komentářů

  1. Všem recenzentům věřím, že nové ilustrované vydání je krásné, ale mrzí mě, že nikdo nikde žádné fotky zevnitř nesdílí. Asi si budu muset zajít do knihkupectví. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marketingový tah, lol :D :D
      Ale měla jsem to v plánu! Akorát jsem zapomněla. Stačí sdílet na Insta? :))

      Vymazat
  2. Já Gatsbyho v období maturity taky četla, ale v té době ještě nějaké starší vydání :)

    OdpovědětVymazat
  3. Gatsbyho jsem taky četla, ale pořád si nejsem jistá, jestli se mi vlastně ta knížka líbí nebo ne :) Ale moc bych si chtěla na tohle nové vydání alespoň podívat, jsem zvědavá, jak ty ilustrace vypadají :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám také smíšené pocity, konec mě opravdu rozesmutnil.

      Vymazat
  4. Gatsbyho jsem četla a i jsem viděla starého(nevím, kdo byl ten herec) i nového s DiCapriem a každý má svoje kouzlo. Stejně je nejlepší ale ten styl oblékaní :O Anebo detaily jako náušnice, už dlouho jsem si přála tyto https://www.brasty.cz/tommy-hilfiger-nausnice-2700994 , připadají mi úplně swingové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po stránce poperty designu je film neskonale boží, to souhlasím! :)

      Vymazat
  5. Souhlasím s komentářem výše, tohle je už asi třetí recenze, kterou čtu, a strašně mě mrzí, že nikdo neukázal foto těch ilustrací:D) Každopádně Velký Gatsby je super kniha i film:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak říkám, to je marketingový tah :D
      Ne... doopravdy jsem zapomněla :/
      Souhlasím :)

      Vymazat
  6. Gatsbyho si nejspíš dám i na maturitní seznam. Celkem mě zaujal ten příběh. 😊
    A ilustrace mu musejí dát ještě další šmrnc! 😊

    Blogerka Klárka

    OdpovědětVymazat