Vzkaz napříč generacemi │ Na západní frontě klid

by - 4/29/2019


Poměrně útlá kniha, která je minimálně pro české studenty zatížená nelichotivou nálepkou "maturitní četba", přesto v sobě skrývá nesmírně silné poselství, jež i 90 let od prvního vydání má velikou moc a sdělnou hodnotu. Na západní frontě klid nabízí krutě upřímné svědectví o generaci, která byla válkou rozbita, i když unikla jejím granátům.



Im Westen nichts Neues, 1928
Erich Maria Remarque / Bohumil Mathesius
Melantrich - Praha, 1929
Pevná vazba,  228 stran

V ruce držím knihu menší než formát A5, docela maličkou modrou knížečku, jejíž úvodní strana hlásá rok vydání 1929, pravděpodobně tedy pochází z úplně prvního českého vydání vůbec. Zpočátku ji čtu s vědomím, že musím, protože jsem ji zařadila do svého maturitního seznamu. Později ji čtu zejména proto, že nemohu přestat, dokud mě nepřeruší krutý konec...

Na západní frontě klid, nejvýznamnější dílo německého prozaika Ericha Marii Remarqua, který umřel před bezmála 50 lety, je transparentním důkazem toho, že maturitní četba zde není proto, aby nás trápila, ale obohatila. Autor se obrací k následujícím generacím, aby poukázal na tu svoji a na skutečnost, jak krutě zasáhla válka do životů všech, narušila tradiční jistoty a pozměnila vnímání reality od úplných základů. Na západní frontě klid je tedy nejen svědectví, ale také varování, které bychom si měli pozorně přečíst.

Výsledek obrázku pro erich maria remarque
Erich Maria Remarque
V ději se dostáváme zhruba do roků 1916 až 1918, válka již naplno propukla v mnoha částech Evropy. V oblasti hranic Německa a Francie, kam je děj situován, zuří nelítostné poziční válčení, každý metr dobyté země je vykoupen životem a utrpením mnoha vojáků. Nejenže je čtenáři naservírovaná zcela nepředstavitelná situace, ale také docela absurdní chování hlavních postav, které jsou válkou již natolik pohlceni, že se chovají mnohdy velmi zvláštně na naše poměry. Právě tento nepřehlédnutelný kontrast prolínající se celou knihou mě zasahoval nejvíc. S jakou samozřejmostí jsou schopni chlapci mého věku vraždit, s jakou chladností se loučí s mrtvými kamarády!

Autor o situacích, z nichž se člověku skoro zvedá žaludek, mluví s překvapivou lehkostí (ač mu jistě nebylo lehko toto psát), mnohdy až lehkou ironií. Čerpá z toho nejcennějšího, a sice vlastních zkušeností a zážitků, které jsou v textu jasně patrné. Jen výpověď, která byla skutečností, může doopravdy hluboce zasáhnout.

Stejně důrazně jako se opírá o vlastní prožitky, zachází i s nejmocnější zbraní spisovatele - jazykem. Naprosto brilantně napsaný příběh, který dokáže po celou dobu udržet plnou pozornost čtenáře, aniž by musel zacházet do nějakých fantazií. Pouze se drží reality, která je pro nás ovšem dnes již natolik vzdálená, že působí spíš jen jako ošklivý sen. Pečlivě volená slova, výtečné vystižení atmosféry i charakteristika a rozpoložení hlavních hrdinů, mnohdy i pouhé drobné detaily působí jako přesně mířené střely kulometu. I v takovém krutém prostředí se nečekaně občas objevuje vhodně zvolený humor, který však neubírá nic z vážnosti situace. Postavy působí neskutečně lidsky, o to těžší je knihu číst.

Po přečtení takové knihy mi bylo opravdu smutno. Nedokážu si představit sebe - v tom samém věku jako Pavel a jeho spolužáci a přátelé - že strádám a nasazuji život na frontě z důvodů, jimž sama příliš nerozumím, že zabíjím lidi, kteří mi nikdy nijak neublížili. Kromě drastických válečných obrazů Remarque totiž také prostřednictvím postav a jejich diskuzí poukazuje na nesmyslnost celého konfliktu, v roli Pavla snaží se zoufale dopátrat odpovědi, za koho vlastně miliony lidí pokládají život. Absurdnost války je zde vyjádřena černě na bílém. Doslova.

Jsem ráda, že se mi kniha Na západní frontě dostala do ruky. Je to jedinečný literární zážitek. Erich Maria Remarque má můj velký obdiv, že dokázal otevřeně mluvit o největší tragédii jeho generace a předat cenné svědectví celému světa a všem následujícím generacím po něm.


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

9 komentářů

  1. Na západní frontě klid mám v knihovničce, ale teda ještě jsem se ke knížce nedokázala dostat. Ani nevím proč, ale teda budu to muset pořádně napravit a přečíst si ji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že se snadno začteš, jenom to zkusit. Je to nádherná kniha :)

      Vymazat
  2. Moc pěkně napsaná recenze :) Knihu jsem četla kdysi k maturitě a i když jsem od ní nic moc nečekala, nakonecmě mile překvapila :) Většinou se válečné tématice totiž vyhýbám, ale najdou se výjimky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Historic book... sounds very interesting!

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  4. Na západní frontě klid jsem četla jednou v češtině, jednou v němčině a v obou případech mě to zasáhlo. Je to výjimečná kniha, protože zachycuje strašně moc věcí, které znám (ty pocity) a přesto miliardu věcí, které nejspíš nikdy nepoznám a jsem za to vděčná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V originální jazyce to musí být taky velmi zajímavý zážitek! :)

      Vymazat
  5. Toto bola jedna z tých kníh povinného čítania, za ktorú som bola naozaj vďačná. Krásny a silný príbeh. :)

    OdpovědětVymazat