Zimní krajina aneb maturita 2019

by - 4/14/2019


Ahoj,
písemné maturity jsou už za námi, konečně se doopravdy spustil kolotoč toho, o čem jsme už několik měsíců šeptem mluvili. Není cesty zpět. CERMAT se probírá našimi více či méně povedenými spisovatelskými výplody. Řekla bych, že minimálně pana T. už musí mít plné zuby. :)
Opět šest témat různých slohových útvarů - vyprávění s hororovými prvky, článek o fake news, úřední dopis týkající se charitativního projektu, úvaha o tom, jestli účel světí prostředky, recenzní článek na knihu z maturitního seznamu a také líčení výjevu ze zimní krajiny.


Zhruba 99% maturantů si vybralo klasické a osvědčené vyprávění, tentokrát na téma "Děsuplná noc" s panem T., vlkodlaky, upíry, hřbitovy a dalšími efektivními hororovými motivy. Zbylé procento, kam patřím i já, zalovilo mezi ostatními možnostmi.

Vypravování jsem nepsala především proto, že se mi nechtělo trápit se s vymýšlením nějaké normální zápletky a pak se upsat k smrti, protože krátké vypravování já prostě neumím. Zato líčení... to mě nadmíru zaujalo.

Krok a ještě jeden.
Každý krok je šancí na přežití.

Ty ale vězíš v hlubokých závějích, těžký sníh tě stahuje dolů, brání ti v pohybu, lepí se na tebe, proniká přes vrstvy oblečení, sežehává tvoji kůže nesmírným mrazem, až se ti bolestí zatmívá před očima. 

Zoufale bojuješ s dechem, lapáš po svěžím horském vzduchu, namáhavě plníš prokřehlé plíce. Tvůj sípavý dech je to jediné, co narušuje všudypřítomné, nekonečné, nesmírně hluboké ticho. Jsi sám; sám uprostřed  rozlehlé sněhové pláně, drobná choulící se postavička, černý bod narušující jinak celistvou bělostnou pokrývku. Na pohled sníh vypadá jako jemná, měkká peřinka, do které by ses rád zanořil a oddal se sladkému spánku. Jenže zároveň je příliš bílý a ostře bodá do očí v matné záři odpoledního slunce. především není vůbec měkoučký a příjemný, naopak na dotek studí a drobné zledovatělé krystalky na povrchu drhnou o znecitlivěnou kůži. 

Jaká by to byla krásná scéna jako vystřižená z romantického filmu! Vločky líně krouží ve spirálách dolů, občas poháněné lehkým větříkem, který si s nimi rozverně pohrává. Když ho hra omrzí, nechá vločky tiše dosednout na zem, jako by ji tím chtěl polaskat. Zde se stávají součástí obrovské sněhové masy, naprosto a oddaně se vzdávají vlastní individuality. V dálce se třpytí bělostné vrcholky velikých hor, jež ser hrdě tyčí k výšinám jako by říkaly, že ony jsou vládkyněmi zdejší krajiny.

Čas je zde prázdným pojmem. Kdyby se slunce zvolna nepohybovalo po své nebeské dráze, ani by sis nevšiml, že čas zběsile utíká. A pak je tu samozřejmě ticho. Bájné ticho, které by uvítal leckterý konzumní jedinec unavený hlukem lidské civilizace. Tebe ale dovádí až na hranici nepříčetnosti. Opakovaně ti připomíná, že jsi sám a sám, docela opuštěný uprostřed nehostinné, promrzlé pustiny prakticky pohřbený zaživa, že tu pozvolna tuhneš a vychládáš v závalech ledového sněhu. 

Ne, toto nelze považovat za romantický výjev, pokojnost zimní krajiny doopravdy znamená lhostejnost a zlovůli přírody a pravděpodobně i tvoji smrt. 

Moje "veledílo", prosím. Uvidím,, jak ho ocení nebo zkritizuje CERMAT, hlavně abych prošla že jo. :)) Jinak chci ještě dodat, že letošní výběr témat byl opravdu dobrý, váhala jsem ještě nad recenzním článkem, na druhou stranu recenzní píšu dost a líčení byla jistota.

Pokud jsi maturant, které zadání sis vybral/a? :)
Pokud nejsi maturant, které zadání BY sis vybral/a?

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

10 komentářů

  1. Moc pěkně jsi to napsala, je to opravdu krásné líčení :) Asi bych si taky vybrala nějaké jiné téma než vyprávění. Krátké vyprávění totiž taky neumím. Trvá mi, než vymyslím zápletku a pak se rozepíšu tak, že nikdy nezůstane jen u krátkého vyprávění :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, úplně stačí, že to je líčení :D Ale děkuju moc :)
      Přesně tak :p

      Vymazat
  2. Neboj, určitě projdeš! To líčení je krásné! :)
    Já jsem zvědavá na svou maturitu, to jim tam sepíšu něco velice kvalitního. :D (Naštěstí na to mám ještě dva roky.)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si strašně nadávám, protože jsem si líčení nevybrala, i když ho tak ráda píšu. Ale nějak jsem vůbec neměla myšlenky na zimu, tak jsem si vybrala úvahu, a mám pocit, že je to to nejhorší, co jsem kdy napsala, a vlastně nevím, jestli jsem se držela zadání a útvaru a wuááá, jsem z toho taková naštvaná. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Projdeš, to určitě, zrovna ty to musíš mít pěkné i přes špatný pocit :)

      Vymazat
  4. Napsala jsi to krásně, já si líčení nevybrala, protože jsem měla strach, že bych sklouzla k něčemu jinému.. Takže jsem také zvolila pana T., no.. To byla taková sázka na jistotu, ne že bych nezvládla psát i jiné útvary, ale zase u té maturity jsem si chtěla být fakt jistá, že to dám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to chápu, tak to brala asi většina :) U maturity radši vždycky jistota :)

      Vymazat
  5. Beautifully written. I do think it's a masterpiece.

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat