A co teď?

by - 5/26/2019


Ahoj,
mluvila jsem o tom hodně a dlouho, zmínku o maturitě jsem propašovala prakticky do každého článku v posledním půl roce. A pak se to najednou stalo. Zkoušku dospělosti jsem úspěšně složila. Kromě krásného papíru, který dostanu, tento fakt také znamená, že staré známé nechávám za sebou a přede mnou se otevírá nová kapitola plná možností. Vzrušující i děsivé.

Omlouvám se za obrovskou odmlku. Maturovala jsem, což stěží někomu uniklo. Skutečně jsem se snažila soustředit na učení (v praxi jsem stejně dělala všechno okolo, jenom ne témata ke zkoušce). příprava nebyla zrovna slavná a důkladná, ale s přehledem stačila. Teď už jsem zase zpět, abych mohla vklouznout do následující životní fáze. 

Konec i začátek
Tato kapitola trvala osm let! Dlouhých osm let v jedné škole se stejnými spolužáky, ve známém kolektivu. Člověk si postupně zvykne na režim gymnazisty, i když by občas nejradši hodil všechno učení za hlavu a odjel hodně daleko. Takové touhy zejména ke konci studia značně sílily. Přesto je jakási hrubě načrtnutá rutina fajn. Pevně daná kostra školního roku, která je dostatečně stabilní, což je uklidňující, zároveň však nabízí spousta skvělých neočekávaných možností. Proběhlo období života, které si spojuji s tolika emocemi, zážitky, úžasnými lidmi i poměrně radikálními změnami mě samotné. A najednou je konec. Něco, co jsem měla už pevně vžité, se nyní nezvratitelně tříští. A já jsem rozpolcená. Na jednu stranu nechci nechat odejít to hezké, trápím se tím, že jsem nucená opustit známé tváře a místa a vrhnout se do cizího a neprozkoumaného světa. Na druhou stranu jsem nesmírně nadšená vidinou možností, které se mi nabízí, vzrušená představou změny a skutečnosti, že si právě teď - v tento moment - mohu docela svobodně plánovat, kam moje další kroky povedou.

Strach i nadšení
Bojím se. Nechci odejít - a já mířím pěkně daleko! Svírá mě jakýsi vtíravý strach, že mě lidé zde prostě zapomenou, že ztratím pevnou základnu. Chápu, že ať půjdu kamkoliv, i tam si najdu spřízněné duše, vytvořím si novou komunitu, ale přechod - to nic a nejistota mezi tím - nahání hrůzu. Jsem nejistá a zmatená. Ráda bych si rychle utřídila všechny svoje priority, ale zatím se v nich solidně plácám.

Jenže více se těším. Cítím se tak moc svobodně, jak to lze v dnešním světě + tak moc svobodně, jak to jde s omezeným rozpočtem, a faktem, že mám sice maturitu, ale s osmiletým gymplem nejsem zrovna extra použitelná. Vnímám, že je načase jít dál. Se svými zájmovými aktivitami bych školní docházku další rok už prostě neudržela nad 75%. V životě je toho tolik, co člověk chce a musí stihnout, takže nesmím ztrácet čas.

Takže co teď?
Nejprve musím zmínit, že jsem poslední dobou zmatená ohledně toho, co je zrovna za den. Jak už nechodím pravidelně do školy, připadá mi, že je pořád víkend. Po maturitě jsem se ještě plně nesžila s myšlenkou, že se najednou nemusím nic učit. Byla jsem zvyklá mít po ruce vždy nějaký sešit nebo učebnici a po nich v každé volné chvilce sáhnout, dávat učení přednost před vším ostatním... A to najednou odpadlo. Vážně divné. Občas se cítím, že nemám co dělat, že je můj život náhle tak pustý.
Za 5 měsíců jsem téměř všechny svoje velké cíle na rok 2019 splnila. To je sice povznášející pocit, ale co teď? Musím rychle vymyslet další plán. Nelíbí se mi, že se nemám na co soustředit. Naštěstí se stačilo trochu zamyslet a ukázalo se, že mám hodně věcí, kterých se chci věnovat.
  • nastoupit na vysokou školu - splnila jsem podmínky pro to, abych mohla být hrdý student University of Westminster, takže se tam ještě musím v září dostavit
  • cestovat - pozítří Budapešť a Vídeň, pak Londýn na 6 týdnů a srpen snad ještě strávím někde jinde + kéž by vyšel Island!
  • soustředit na moji mediální tvorbu - vytvořit vlastní styl, ukotvit a vylepšit blog + vážně pořád přemýšlím i o videotvorbě?
  • pustit se do španělštiny nebo italštiny - nebo dánštiny? Začnu raději zlehka se španělštinou...
  • vydělat si nejen přes prázdniny - to znamená také najít si dobré a dlouhodobé pracovní nabídky zejména v Londýně
  • zkusit štěstí s modelingovou agenturou - prostě mě to chytlo, no...
  • začít cvičit a jíst maximálně zdravě - abych se vůbec mohla v nějaké agentuře ukázat, nemůžu vypadat jako rozpláclá brambora, hezká postava je pro mé sebevědomí a schopnost prosadit se docela důležitá
  • naučit se pracovat s make - upem - druhý James Charles neplánuji být, ale toto umění se mi líbí
  • zanechávat za sebou co nejmenší stopu - tím myslím stopu odpadu a znečištění, snažit se žít co nejvíce přátelsky vůči našemu životnímu prostředí (a i malé věci se počítají)
  • žít spontanně  - po zcela náhlémm rozhodnutí jet vlakem do Budapešti si myslím, že v tomto bodě mám dobře nakročeno.


Let´s live!
Život je krátký a utíká rychle. Na plýtvání nemáme právo. A já mám mnoho snů, plánů a cílů, kterých chci dosáhnout. Líbí se mi motiv začátku. Líbí se mi, že jakoby stojím na počátku nové životní kapitoly, která může ve výsledku vypadat mnohem víc podle mě než ty předchozí. Svět nabízí mnoho věcí, které bych ráda okusila, a příležitostí, které bych ráda využila. Skrývá mnoho úžasných míst, které chci vidět, a lidí, které chci znát. 
Je načase pořádně žít. Správně, ale s chutí.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


canva.com, pexels.com

You May Also Like

18 komentářů

  1. Také jsem teď odmaturovala a úplně stejně mi připadá, že nemám co na práci. Přeji hodně štestí při plnění tvých cílů, ať ti to vyjde 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V mém případě se ukázalo, že mám snad více činností, které musím udělat než jsem měla předtím. :D

      Vymazat
  2. Gratulujem a držím palce na výške, hlavne si to uži a využi príležitosti, ktoré máš :-) :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně rozumím všem tvým pocitům, koneckonců jsme maturovaly asi v podobný čas. Taky je to teď takový zvláštní pocit - ne že bych se dennodenně během gymplu učila, ale vždycky tam aspoň byl takový ten stín, že bych něco dělat měla. Ale teď? :D Jediné, co musím zvládnout, je čekat, protože přihlašování do Německa mě teprve čeká. Možná to nevyjde - v tom případě se modlím, aby mě vzali v Praze na práva. Ale věřím, že to nějak dopadne a že to bude všechno fajn.

    Držím palce s celým létem před sebou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, takové to našeptávání, že se musíš učit ještě to a to, taky udělat prezentaci, mezitím stihnout napsat článek... A jednou většina povinností odpadla.
      Já ti věřím, určitě to dopadne dobře :))

      Děkuju, já tobě taky!

      Vymazat
  4. Popravdě, když jsem měla po maturitě a najednou tolik volného času, nevěděla jsem, co s tím. Což teď, co se mi blíží konec prvního ročníku a vidina dalšího ohromného volna, to je taky hodně. Tak jsem zvědavá, jaké to bude, což brigáda mi ten čas ubere.
    Jinak ti držím palce s tvými plány. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec člověk zjistí, že ta hromada volna není zase tak veliká a že to rychle utíká :D

      Díky moc!

      Vymazat
  5. Even though I have to translate this amazing post, I truly love your great blog. Thank you for sharing very inspiring, cannot wait for the next exiting post.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you so much! I hope that the translated version made a sense, Czech language is very complicated. :D

      Vymazat
  6. Úžasný článek! Hrozně se mi líbí tvůj plán a rozhodnutí, jak bude tvůj život pokračovat. Hodně štěstí! A moc gratuluji k úspěšné maturitě! :)

    OdpovědětVymazat
  7. V prvom rade Ti chcem zagratulovať k maturite <3
    Tvoje plány vyzerajú naozaj skvelo tak dúfam, že si po tak náročných dňoch plných stresu konečne poriadne oddýchneš :) Držím ti palce <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem ráda, že je za mnou :P
      Zatím se docela naběhám se vším zařizováním, ale i na oddech se najde čas :)

      Vymazat
  8. To jsou velké změny a plány :) Gratuluji k maturitě ržím palce ať všechno vyjde podle tvých představ :) Nastoupit na VŠ je velký krok :) Jiní lidi, kraj, prostě všechno :) Užívej si ještě macimálně léto, cestuj a buď spontánní, těším se na tvoje články o tom, co bude dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to ohromný krok nejen v případě, když jde člověk za hranice. Všechno se trochu mění...
      Budu se snažit, děkuju moc :))

      Vymazat
  9. Pani, jsi cilevedoma a aktivni.... ja v tvem veku byla nekde naprosto jinde... jak zamrzla :-D kazdopadne ti preji hodne stesti ve vsem, co si naplanujes :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, plánování je jedna věc a uskutečnění plánů je věc druhá. Uvidíme, jak si povedu :D Moc ti děkuju :)

      Vymazat