6 knih, které znám díky škole

by - 6/07/2019



Ahoj,
poté co jsem složila zkoušku dospělosti a obdržela své poslední středoškolské vysvědčení, škola přede mnou po osmi letech defnitivně zavřela dveře a vypustila do světa, abych se zde buď uplatnila nebo ztratila. Já jsem neváhala a zmizela za hranice. Zdravím z Londýna.
Každopádně v dnešním článku se k tématu školy a maturity ještě vrátím. Protože vzdělání je přece základ života. ;)
Myslím, že každý, kdo si tím prošel, mi dá za pravdu: Maturita vezme člověku hodně - čas, nervy, tři stohy papírů a pár propisek, spánek i dobrou náladu. Překvapivě však může také mnoho přinést a obohatit. Například mně dala maturita možnost přečíst si ohromující literární díla, k nimž bych se možná jinak ani nedostala.
Co jiného byste od knihomola mohli čekat, že? :D

POZOR: Texty mohou vyzrazovat důležité body děje.

Obraz Doriana Graye

Oscar Wilde
Související obrázekV době, kdy tento příběh vyšel, se společnost cítila spíše pobouřeně, než aby dokázala ocenit kvality díla. My dnes - již zbavení předsudků našich předků - můžeme s čistým srdcem říct, že se jedná o opravdu znamenitý výtvor, na němž si můžeme nastudovat nejen dekadenci a symbolismu, ale také detailně rozvinuté otázky lidského chování, morálky a tužeb. Díky tomu je knih i dnes velice aktuální a přínosná, byť v sobě nese silný mystický nádech. Obraz - portrét jakožto symbolisticky ztvárněné okno do duše je naprosto geniální způsob, jak promlouvat ke čtenáři o problému, který lidstvo sužuje už od starověku - každý by chtěl být stále mladý a krásný, lidé schovaní za maskou půvabu mohou být ti největší zhýralci.

Pro umocnění zážitku (a z důvodu úspory času) jsem si vybrala audio verzi a jsem z této volby stále velmi nadšená. Možná právě díky tomu mě Obraz Doriana Graye tolik zasáhl. Střídání hlasů postav, hudební a zvukové podbarvení ještě více umocnilo dramatický a tajuplný příběh. Na maturitní seznam kniha rozhodně patří - je nejen poměrně snadná na rozbor, ale také velmi napínavá a nabitá akcí.

Na západní frontě klid

Erich Maria Remarque
Výsledek obrázku pro na západní frontÄ› klid knihaKniha mne oslovila natolik, že jsem jí věnovala samotný článek - recenzi, ačkoliv již byla zrecenzovaná nejméně tisíckrát. Na západní frontě klid spadá totiž do kategorie věčně aktuálních titulů a ačkoliv už jsme více jak 100 let vzdáleni prvnímu válečnému konfliktu lidstva, dílo v sobě ukrývá stále silné poselství. Bylo pro mne nesmírně těžké představit si všechny hrůzy, jimiž si hlavní hrdinové denně procházely. Vůbec jsem se nedokázala ztotožnit s jejich životy, ačkoliv v knize vystupují v úplně stejném věku, ve kterém jsem teď já.

Pouhých 19 let a už znali zabíjení z důvěrně blízké vzdálenosti.

Nejvíce mě odzbrojovala autorova upřímnost a realističnost celého vyprávění. Velmi si takového díla cením, protože poskytuje lidstvu jasné varování - jak moc je válka zbytečná a jak moc bolí. Pokud chcete víc, přečtěte si moji recenzi ZDE.

Čekání na Godota

Samuel Beckett
Výsledek obrázku pro čekání na godotaKnihy se mi buď líbí, a proto pokračuji ve čtení, nebo mě úplně vytáčí, takže je radši někam zahodím, protože se nechci trápit. Čekání na Godota nějakým záhadným způsobem spojovalo oboje. Děj mě rozčiloval svojí cykličností, monotónností, nesmyslností i hrubiánstvím, přesto mě dílo jakýmsi způsobem přitahovalo a já četla dál. Ve výsledku mohu říct, že se mi Čekání vlastně líbilo. Tedy nelíbilo, nemohla bych říct, že mi bylo potěšením ho číst a že bych si ho ráda přečetla znovu. Spíš mě nesmírně zaujalo a nesmazatelně se mi vrylo do paměti. Není se čemu divit - bylo to moje první absurdní drama.

Pokus poslechnout si Čekání na Godota v anglickém jazyce skončil docela fiaskem. Zaprvé jsem tomu rozuměla sotva z poloviny, za druhé můj malý bratr mě odhodlaně požádal, abych laskavě vypnula ty divé zvířecí skřeky. Ale i česká verze je dobrá. Godota se sice nedočkáte, ale dílo máte během chvíle přečtené, pocity ve vás vřou a myslím, že máte u maturity o čemu mluvit.

Velký Gatsby

Francis Scott Fitzgerald
Výsledek obrázku pro velký gatsby ledaVelký Gatsby byl jasnou volbou. Stejnojmenný film s Leonardem DiCapriem v hlavní roli ve mě zanechal velice pozitivní dojmy, ačkoliv v případě vizuálního zpracování jsem si spíš užívala atmosféru, kostýmy a kulisy (a samozřejmě Leonarda ;)). Kniha mne zasáhla více na emoční rovině. Teprve po přečtení knížky, jež jsem mimochodem obdržela jako recenzní výtisk od Ledy, jsem si totiž plně uvědomila, jak moc smutný a tragický celý příběh vlastně je. Jelikož je Francis Scott Fitzgerald nezvykle přesvědčivý vypravěč, dokázala jsem do děje vžít stejně dobře jako při sledování filmu. Dvacátá léta byla krásnou a vzrušující, ale i drsnou a hořkou dobou a Velký Gatsby to vše dokumentuje s nevídanou přesvědčivostí.

Pokud vás tato knížka oslovila, můžete si přečíst celou moji recenzi. 

Saturnin

Zdeněk Jirotka
Výsledek obrázku pro saturnin obálkaAbychom tu neměli jenom zahraniční autory, propašovala jsem sem i jednoho českého. Zdeněk Jirotka a jeho dílo Saturnin si zde místo rozhodně zaslouží. Pro maximální zážitek bych vám doporučila vybrat si Saturnina opět jako audio knihu. Svěží příběh podaný v ich formě, který srší vtipem na všech frontách, ačkoliv hlavní postavy řeší svoje neuvěřitelně vážná životní dramata, mi byl naservírovaný natolik odlehčeným způsobem, že jsem pokaždé naprosto nechala unést příběhem a zapomněla na okolní svět. 
Celá kniha je protkána anglickým humorem, jež mi je velmi blízký. Autor se zřejmě inspiroval spisovatelem Pelhamem Grenvillem Wodehousem a jeho literární postavou komorníkem Jeevesem. Svoji knihu však obohatil o manýry a malé velké problémy české středostavovské společenské vrstvy. Také naplno využil široké možnosti líbezného českého jazyka. Kniha tedy není určena pouze pro zábavu, šikovným způsobem také kritizuje bohatou měšťanskou vrstvu a její nabubřelé návyky a zároveň lehce paroduje klasické romány.

Jestli se chcete pobavit, odpočinout si a ještě splnit jednu maturitní knihu z dvaceti, berte Saturnina všemi deseti.

Farma zvířat

George Orwell
Výsledek obrázku pro farma zvířat rozborGeorge Orwell knihu vydal roku 1945, tedy v období, kdy se finální podoba Sovětského svazu ještě dotvářela. On však byl až znepokojivě věrně schopen předpovědět, jaký směrem se socialistický komunismus bude vyvíjet. A přitom námět jeho díla zní skoro pohádkově - domácí zvířátka se rozhodla osamostatnit a sama si hospodařit. Ale stačí aplikovat pár prvků vytažených ze reality a příběh je rázem na kilometry vzdálený dětskému povídání, naopak působí zlověstně a velmi znepokojivě.

Autor nikdy nevyjádřil k tomu, co celým dílem zamýšlel, avšak i méně pozorný čtenář si ihned dosadí souvislosti. Jednotlivá zvířata až příliš připomínají sovětské vůdce nebo skupiny v socialistickém Rusku, dokonce i jejich jména o mnohém vypovídají, nehledě na tragický vývoj celého příběhu. Osobně si velmi cením každého spisovatele, který dokáže využít svůj talent a pomocí slov a vět chytře poukázat na nebezpečný fenomén ve světě. Vážně zapomeňte na tu větu s pohádkou, zvířata jsou zde použita jako zrcadlo člověka a jeho zrůdných vlastností. Farma zvířat je velmi čtivá a pokud máte alespoň minimální povědomí o vývoji SSSR ve 20. století, určitě vás hodně osloví a donutí přemýšlet.



Četli jste tyto knihy? Co si o nich myslíte? Jak jste se vůbec vy poprali s maturitní četbou?


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


Obálky knih jsou použité z jednotlivých nakladatelství, u nichž tyto knihy vyšly.

You May Also Like

25 komentářů

  1. Obraz Doriana Graye a Velkého Gatsbyho jsem též měla k maturitě. A teda též se mi hodně líbily. Každá z nich měla něco do sebe. :)
    Jinak, co znám, je Farma zvířat, ze které nám učitelka něco četla a řekla i celý příběh, takže ačkoli bych si ji ráda přečetla, mám ji stále v paměti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobře, maturitní knihy by měly člověka obohatit. :D
      Myslím, že ačkoliv znáš příběh, stojí Farma zvířat za přečtení, je to výjimečné dílo.

      Vymazat
  2. Jsem právě ve fázi, kdy si vybírám knížky do mého maturitního seznamu, protože za rok maturuji, achjo. Obraz Doriana Graye jsem měla v plánu přečít, tak doufám, že se k tomu časem dostanu.:) Tuhle zimu jsem přelouskala Velkého Gatsbyho, který byl super, i film se mi moc líbil! Četla jsem také knížku Na západní frontě klid, která mě dost chytla a i bavila. Nedávno jsem o ní měla referát před třídou, dá se o ní skvěle povídat a do maturitního seznamu je super. Co se Farmy zvířat týče, četla jsem ji asi v 8. třídě na základce v angličtině a také jsem si to zamilovala, takže ji mám na seznamu a pustím se do ní ještě jednou, tentokrát v češtině.
    Z tvých tipů mě nejvíce zaujal Saturnin, děkuju moc. <3

    Mimochodem, skvělý blog, přidávám se k pravidelným čtenářům. :)

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, ty jsi ale pečlivá studentka, já jsem se svým seznamem pitvala ještě v lednu / únoru maturitního roku :D a poslední knížky dočítala měsíc před maturitou. Jsem docela tragéd, když čtu tvůj komentář :D
      To je skvělá volba, doporučuji! :)

      Díky, tvojí pochvaly si moc vážím :))

      Vymazat
  3. Skvěle napsáno! Obraz Doriana Graye se mi moc nelíbil, nebavily mě tam ty kecací části o ničem, ale taková ta doba asi prostě byla, no 😀. Naopak Na západní frontě klid jsem nečetla, ale viděla film, který mě moc zaujal. Takže si to někdy přečtu 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho poslouchala, takže mě to bavilo celé :D
      Já jsem naopak neviděla film, ale ráda bych si ho také pustila. :)

      Vymazat
  4. Obraz Doriana Graye jsem četla už na základce a je to srdcovka, Farmu zvířat až k maturitě a je naprosto skvělá. ♥
    Ale třeba o Saturnina jsem se pokoušela už několikrát a nějak mě to nechytlo. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ne všichni se dokážou ztotožnit s autorovým smyslem pro humor :D

      Vymazat
  5. Na všechny tyto knihy se chystám, ale bohužel netuším, kdy se k nim dostanu. Myslím, že Obraz Doriana Graye bych mohla zkusit přes prázdniny (a když to už budu mít přečtené, tak to hodit do povinné četby :D). Skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš toho využít, ať se pak před maturitou na poslední chvíli nestresuješ s doháněním knih :D
      Díky moc! :)

      Vymazat
  6. Skvělý nápad na článek :) Taky pár z těchto knih znám jen díky škole :) Líbil se mi třeba Obraz Doriana Greye :)

    OdpovědětVymazat
  7. nebola to maturitná četba, skôr vysokoškolská, ale milo ma prekvapila Animal farm , aj Gatsby, úprimne Godot je pre mňa stále nepochopiteľný, nenadarmo je to absurdná dráma :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé knihy jsou opravdu skvělé. Dělá čest jeho žánru :D

      Vymazat
  8. Všechny tyhle knihy znám a skutečně jsou to velká a inspirativní díla, která se vyplatí mít přečtená. :) Nečetla jsem akorát Čekání na Godota a Farmu zvířat (tu jsem poslouchala jako audioknihu). Určitě by se sem dalo nacpat ještě hodně dalších obohacujících klasik, ale myslím, že tvůj výběr je skvělý.
    Užij si Londýn. ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem čerpala čistě z mého seznamu přečtených knih. Vím, že ještě mnoho dalších úžasných děl, k nimž se třeba později také dostanu :)

      Vymazat
  9. Já to říkám pořád, že jsou v povinné četbě mnohé poklady. :)) Třeba Na západní frontě klid jsem si přečetla hlavně díky škole a zamilovala jsem si ji. :)

    OdpovědětVymazat
  10. I loved the "great gatsby". One book I still remember and enjoyed reading.

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  11. Ja nemôžem súhlasiť viac! Škola a povinné čítanie mi ukázali zopár naozaj úžasných kníh. Len trochu závidím, že my tu na Slovensku v osnovách Doriana Graya nemáme a trvalo mi dlhšie, než som sa k nemu dostala :)

    OdpovědětVymazat
  12. Thank you for leaving comment, I am gonna check your blog! :)

    OdpovědětVymazat
  13. Neviem sa dočkať kedy konečne príde môj výtlačok Godota a prečítam si ho ... len mi je čudné, že už chodí rok. *odhryzne si z mrkvy*

    OdpovědětVymazat
  14. Něčetla jsem úplně všechny tituly.. Rozečetla jsem i Obraz Doriana Graye, ale přiznám se, že jsem ho nemohla dočíst - čtení téhle knihy mě neskutečně štvalo, bohužel, toto nebyla kniha pro mě. Na Farmu zvířat se teprve chystám, ale četla jsem od něj 1984 a ta kniha mě uchvátila, ať už myšlenkou nebo stylem psaním, takže se na přečtení tohoto díla moc těším. A ještě Saturnin - to je naprostá sdcovka, film jsem viděla milionkrát a řadí se mezi mé oblíbené, a knížka je přesně to samé, skvělé na zasmání se, super napsané.
    Poslední dobou moc nečtu, tak se k tomu budu muset zas vrátit, nějak mi to chybí.

    OdpovědětVymazat