Nimbus - Tohle se vám nebude líbit

by - 6/16/2019


Název může být trochu zavádějící. Nemusíte se bát toho, že by se vám kniha nelíbila, nebo vás zklamala. Jsem si skoro stoprocentně jistá, že Nimbovi naprosto propadnete, zamilujete si ho. Co se vám však určitě líbit nebude, je vývoj příběhu. Všechno jde totiž úplně do kytek a vy s tím nemůžete nic dělat. Jenom číst až do konce.

Recenze ve spolupráci s nakladatelstvím Yoli. 




O knize

Thunderhead 
Neal Shusterman / Published 2018 in New York

Přeložil Petr Kotrle / Yoli 2019 
Obálku zpracovala Gabriela Janovská
440 stran, brožovaná vazba

Fantasy, sci - fi , dobrodružné romány

Rowan se rozhodl, že na vlastní pěst napraví cech smrtek a podrobí jej zkoušce ohněm – a to doslova. Po zimním konkláve zmizel v ústraní a od té doby podniká útoky na zkažené smrtky — nejen ve StředoMerice, ale na celém kontinentu. Stal se z něj lidový hrdina – smrtka Lucifer – který v černé róbě odevzdává zkorumpované smrtky plamenům. Citra, z níž se pod dohledem smrtky Curieové stala mladší smrtka, zkaženost vidí a chce ji změnit zevnitř, ale na každém kroku nachází překážky, a dokonce se ocitá v ohrožení života. Rozkol mezi „starou gardou“ a „novým řádem“ se vyostřuje a vzájemné soupeření přechází od slov k činům. Nad tím vším bdí vševědoucí Nimbus – jediný, kdo má moc řešit závažné problémy dokonalého světa. Ale vloží se do toho, nebo bude jen přihlížet, jak se dokonalost mění v úpadek?
(databazeknih.cz)

Můj názor

Museli jsme čekat dlouho, než se k nám konečně dostalo pokračování Smrtky, která byla mimochodem prostě perfektní! První díl nasadil pomyslnou laťku velmi vysoko a obava, zdá ho pokračování ještě předčí nebo naopak čtenáře zklame, byla rozhodně oprávněná.

Ale nakonec úplně zbytečná. I přes časový odstup jsem se do děje dokázala ponořit velmi snadno, postupně jsem si bez problémů vzpomněla i na různé detaily z předchozí knihy. Začátek se obejde bez jakéhokoliv protahování, ihned se ocitáme uprostřed napínavé situace a o nervy drásající momenty není až do poslední stránky nouze. Autor je krutý a nemilosrdný, nebere ohled na postavy, ani čtenáře. Vypráví drsný příběh s nejedním nečekaným zvratem, který vám naprosto vyrazí dech. Tempo se prakticky nemění, děj zběsile pádí jako horská řeka.

Zatímco v prvním díle jsme se se vším spíše jenom seznamovali - s Nimbem, budoucím světem a jeho fungováním, jeho pravidly a zákazy, řádem Smrtek a jejich stylem života - a mnoho věcí bylo zmíněno jenom zběžně, nyní si je autor se svoji smyšlenou realitou mnohem jistější, takže příběh působí až děsivě skutečně. V druhém díle se mnohem více ponoříme do detailů celého systému a poznáme především Nimba, který je vlastně hlavním hrdinou této knihy. Díky jeho promluvám na začátku každé kapitoly se zdá mnohem bližší, mnohem lidštější.

Také další postavy působí velice reálně. Drží se svého charakteru a dějové linie, postupně se vyvíjí. Jejich chování je uvěřitelné a logické, nelze je splést nebo zaměnit, každá postava je něčím specifická. Vzájemné interakce jsou působivě napsané, svižné  a posouvají příběh dál. Já se stále nemohu rozhodnout, jestli mám raději Citru (Smrtku Anastázii), nebo Rowana.

Pokud už jste při čtení Smrtky měli pocit, že v knižním posmortálním světě je něco velmi špatně a ve stínech číhá skryté zlo, proti němuž málokdo něco zmůže, v Nimbovi toto tušení bude bít na poplach. Jenže  vy stejně doopravdy nevíte a ani se neodvažujete hádat, co se stane dál. Vždycky to nejhorší možné, věřte mi. Autor dobře ví, jak udržovat vaše emoci v pohybu jako na horské dráze. Knihu navíc ukončil v snad nejnapínavějším okamžiku! 

Nimbus nás zanechává v opravdu patové situaci, ze které zdánlivě není úniku. Skvěle si přichystal pole po závěrečné finále, které bude jistě grandiózní. Můžeme jenom hádat, co si pro nás Neal Shusterman připravil. Jsem si jistá, že nám to všem vyrazí dech. Díky nakladatelství Yoli jsem si mohla přečíst jednu z nejlepších knih, které se mi dostaly do ruky. Je to jedinečný čtenářský zážitek, vřele vám Nimba doporučuji, neboť zábava je zaručena. 95% dávám jenom proto, abych si nechala prostor pro poslední díl, jež snad bude ještě o maličko lepší.


Podělte se se mnou v komentářích o váš názor na Nimba. :)) Pro zájemce: knihu snadno získate zde. 

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

17 komentářů

  1. No teda, vydarený druhý diel? O tom vždy rada počujem. :) V tomto prípade si musím prečítať ešte len jednotku, ale ono to raz príde - autor si ma získal už Unwind. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Unwind mě tedy hodně zklamal, ale tohle je úplně jiná liga:)

      Vymazat
  2. Tak jooo, tak jooo, tak já si teda tu Smrtku přečtu! 😀 (já se těch sérií nezbavím 😀)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mayoooo, ty mi chceš jako říct, že jsi nečetla Smrtku? No tak to teda ne! :D OKAMŽITĚ PŘEČÍST!

      Vymazat
    2. My s Morou vřele doporučujeme ☺️😆

      Vymazat
  3. Perfektní úvod! Už se k tomu druhému dílu musím dostat! Smrtka byla skvělá, takže... snad přes léto. :D

    OdpovědětVymazat
  4. název mi připomíná Harryho Pottera ☺
    Mám pocit, že tato kniha není můj vkus
    pozdravy
    lili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s HP to naštěstí moc společného nemá 😄 Nejsem fanynka HP

      Vymazat
  5. Tak teď jsem maximálně natěšená :)Smrtka se mi líbila, ale tohle vypadá, že bude ještě lepší krasojízda :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nebyla jsi na nějakém kurzu lákavých titulků? Tohle se fakt povedlo! Takový clickbate!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stačí trochu pozorování některých tvůrců a máš praxi jako nikdo 😄

      Vymazat
  7. Love the way you have described it. Sounds intriguing.

    www.fashionradi.com

    OdpovědětVymazat
  8. Já se přiznám, že jsem ostuda a ačkoliv jsem knížku objednávala už v předprodeji, tak jsem jí stále nepřečetla, nějak se na to čtení nemohu soustředit přes ostatní myšlenky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do čtení by se člověk určitě neměl nutit ;) můžeš ji odložit na potom, až budeš mít správnou náladu :)

      Vymazat