Jak jsme musely prodat vlastní ledvinu

by - 9/19/2019


Ahoj,
odpusťte mi ten dramatický název článku, který je samozřejmě pouze obrazný. Ledviny mám stále na svém místě, jenom decentně naznačuji, že Dánsko (a Švédsko) může provést slušný frontální útok na váš rozpočet. Ale stojí za to. S kamarádkou jsme ještě před začátkem studií vyrazily na několikadenní výlet do švédského Malmö a dánského hlavního města Kodaň. Tak vám o našem dobrodružství napíšu pár slov.
Z výletu jsme si odnesly hned několik významných poučení do života:

Pražské letiště není určené ke spaní. 

Víte, že pražské letiště bylo navrženo tak, abyste se na něm neměli nejmenší šanci vyspat? Ozkoušeno na vlastní kůži! Jelikož náš let byl načasován na 6.40 ráno, po delší debatě jsme došly k rozhodnutí, že nejlepší bude dorazit na letiště již pozdě večer / během hluboké noci. S příjezdem těsně před jednou hodinou ranní nás čekalo pár hodin čekání. S nepohodlnými lavičkami a hrající hudbou jsme však moc možností k odpočinku nedostaly.

5.04 - noc na letišti nebyla moc výživná

Flixbus nás regulérně nesnáší

Malmö Rådhus

Let naštěstí proběhl v pořádku bez zpoždění, stejně tomu bylo i na cestě zpět! Ale naši náladu kazil jiný fakt. Prokletí jménem Flixbus se opět projevilo. Buďte si jistí, že tentokrát bychom na zastávku přišli třeba s hodinovým předstihem, abychom spoj stihli. Jenže milí "flixbusáci" nám rezervaci radši kompletně zrušili a nám nezbývalo nic jiného, než si na tuto skutečnost náležitě zanadávat a jet do Malmö vlakem - to nakonec nebyla vůbec špatná volba! Cestou z Malmö nás Flixbus sice svezl, ale musely jsme si na náš spoj počkat extra padesát minut.


Nejlepší knihovna je v Malmö 


 

Malmö jakožto třetí největší město Švédska je samozřejmě relativně rozsáhlé, významná místa se ale dají obejít během jednoho dne. Uhranulo nás hned několik krásných a zajímavých míst, rozplývaly jsme se nejen nad architekturou Turning Torso či Malmöhus, ale také nad přírodními jako písečná pláž a nad celkovým klidem města. A pak tu je obrovská knihovna... Ta je opravdu jedinečná. A tím myslím nejen budovu, jež je zkrátka dechberoucí, ale také obrovskou zásobu knih v angličtině uvnitř. 

Počasí vás vždycky zaskočí

 


Nějakou dobu jsem žila v Anglii, takže si dovoluji říct, že o proměnlivosti počasí vím dost. Ale přiznám se, že Švédsko a Dánsko vykolejilo i mě. V praxi to vypadá následovně: máte krásný slunečný den s průzračně blankytnou oblohou, pak se najednou odněkud přiženou mraky, spustí se silný déšť, vy naprosto zmoknete, protože a) jste to nečekali, b) nacházíte se z dosahu jakéhokoliv úkrytu a c) váš deštník připomíná kostru dinosaura. Ale promoknout na kost asi k švédsko - dánské zkušenosti zkrátka patří.

V Kodani na kole a jste vítězové


 

Zatímco jeden den v Malmö jsme si poctivě odchodily pěšky, na dva dny v Kodani nám byla v rámci ubytování přes Airbnb poskytnuta kola. Neskutečná výhoda! Kodaň je v drtivé většině přizpůsobená cyklistů, skoro všude jsou cyklostezky, které jsou plné nadšených cyklistů, protože pro Dány je zcela samozřejmé vzít kolo místo auta. Najednou máte vše na dosah, jste mobilní, nemusíte řešit veřejnou dopravu, navíc si ještě příjemně zasportujete a prostě se cítíte pořádně dánsky. Našla jsem jenom jediné mínus: můj bicykl měl zálibu v padání řetězu. Spolucestovatelka Bára se naštěstí osvědčila jako talentovaný opravář.

Kodaň je krásná, ale drahá

 

V Kodani bych si dokázala představit žít. Líbila se mi zde nejen architektura - Dánové dokážou snoubit staré s moderním natolik přirozeně, že to vlastně vypadá nádherně, taky staví hodně kanálů a vodních ploch klidně uprostřed města, dále je zde úžasná příroda na dosah, celková nálada a samozřejmě jejich lifestyle působí úžasně. Docela se mi zamlouvala i nabídka supermarketů a obchodů, ceny byly vizuálně totožné s českými, akorát v kurzu dánské koruny (cca 3,4x tolik). Takže za nákupy jsme jen rozhodně nevyrazily. Zato jsme se stihly navštívit většinu významných Kodaňských památek a míst, chytit hygge vibes, projezdit město křížem krážem a naučit se dánský cyclistický systém, smočit si nohy v moři, moje spolucestovatelka / instagramový manžel / opravář kol dokonce našla na ulici dvě stě dánských korun! 


Našlo by se sice pár negativních situací - zrušený Flixbus, málo spánku, několikrát jsme zmokly, uplavaly mi nejdražší oříšky v čokoládě a tak, jenže bez těchto události by to nebylo pravé dobrodružství, cestování mě snad nikdy neomrzí. Malmö, Kodaň a vlastně celé Dánsko vřele doporučuji navštívit!

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


Veškeré fotografické materiály v tomto článku jsou v mém vlastnictví!

You May Also Like

18 komentářů

  1. spousta zajímavých informací (ačkoli položky 1 a 2 a poslední nejsou pro mě nové 😁)
    Je dobré, že to stálo za to ☺
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek a skvělé novinky, ráda bych Kodaň i Malmo navštívila, tak třeba někdy v budoucnu. :d

    OdpovědětVymazat
  3. Fantastic post! 

    isses :)      

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky. Jakožto řekla bych, že k tomu cestování tyto příhody prostě patří. Přece jen pak se nad nimi člověk i zasměje, ale v tom okamžiku, kdy se přožijí, nejsou moc příjemné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nakonec je to jenom vtipná vzpomínka, člověk má aspoň o čem vyprávět :))

      Vymazat
  5. Co to, že teď všichni jezdí na sever? Všude to vidím, až mám taky chuť někam vyrazit 😀. Fotky jsou jako vždy krásné a je dobře, že sis to užila! Vždy se najde něco méně veselého, ale od toho jsou ty dobré zážitky 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Severské země mě prostě lákají a asi nejsem sama :D
      Rozhodně souhlasím, je to nezapomenutelné :)

      Vymazat
  6. Awesome photos. There are always crazy, unexpected things that happen when travelling somewhere new.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek a krásné fotky :) Musel to být krásný výlet :) Zatím jsem nad Kodaní nějak neuvažovala, ale i na ni třeba jednou dojde :) A ty patálie s Flixbusem, ajaj, máte na něj vážně smůlu :) Tak se těším na další články až zase někam vyrazíš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Pro mě to byla volba číslo jedna. :D
      Což je zvláštní, protože ostatní si Flixbus chválí. Asi nás ta společnost nemá ráda.
      Brzo bude článek o Dubaji :)

      Vymazat
  8. Tomu říkám dobrodružství! Já se strašně těším, až někdy někam takhle na sever vyrazím, ale právě to, že je tam všechno dost drahé, situaci komplikuje. Úplně ideální by bylo jet tam pod stan, jenomže to jsi zase omezená časově a to počasí, když se nepovede, není jen nepříjemnost, ale horor. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to drahé, ale na těch pár dní to člověk nějak přežije a účet bude oplakávat potom. :D Přece jenom je to pro mě odměna :))

      Vymazat