Superhrdina nebo záporák?

by - 10/20/2019



Ahoj,
 jsem neskutečně vybíravá ohledně filmů a zejména seriálů, což mi občas docela komplikuje život. Zejména v poslední době se mi vůbec nedařilo najít seriál, který by mě zaujal hned od začátku a držel až do konce. Pak jsem náhodou narazila na The Boys, poměrně nový kousek z produkce Amazon Prime Video. Bavil mě natolik, že se s vámi musím podělit o svoje dojmy a doporučení.



The Boys - season 1

Tvůrci: Eic Kripke, Evan Goldberg, Seth Rogen
Předloha: komiksy - Garth Ennis, Darick Robertson
Režie: každý díl má vlastního režiséra
Scénář: Eric Kripke, Georgge Mastras, Craig Rosenberg, Anne Cofell Saunders, Rebecca Sonnenshine
Hudba: Christopher Lennertz
Kamera: Jeremz Benning, Dylan Maclod, Jeff Cutter, Evans Brown

USA 2019
8 dílů po 55 - 66 minutách
Akční / Krimi / Dystopie

Superhrdinové jsou fenoménem, stejně slavní jako celebrity a stejně uznávaní jako politici. Někteří je vnímají dokonce jako bohy. Vždyť jejich úkolem je chránit obyčejné lidské bytosti a hájit pravdu a spravedlnost. Oni jsou ztělesněním dobra. Nebo ne? Co když jsou jen produktem důmylsně vedené reklamy nadnárodní megakorporace, která úzkoslitvě střeží jejich temná tajemství a uklízí po nich nepořadek? Co když superhrdinové nejsou tak dobří a záporáci tak špatní?

Můj názor

Vyrostla jsem na filmech od Marvelu a DC Comics, hltala jsem filmy s Iron manem, Thorem, Super Manem, Hulkem a dalšími. Líbilo se mi, jak jsou všechny filmy napínavé a i přestože situace vypadá opravdu beznadějně, na konci vždycky zvítězí svalnatí a krásní  hrdinové se slušivými oblečky. A pak mě to přestalo postupně bavit, protože děj i zápletka se v podstatě opakovaly a kladní jedinci byli prostě příliš dobří. Tak to na světě přece nefunguje.

The Boys čerpají inspiraci z komiksové předlohy. Nabízí divákovi svět, v němž jsou skutečnými influencery superhrdinové, sedm Bohem vyvolených, The Seven. Málokterý smrtelník ale vnímá fakt, že za Sedmičkou stojí megakorporace Vought, která se pečlivě stará o její image. V tomto světě žije také  Hughie, mladý a docela obyčejný pracovník elektroobchodu, který plánuje společný život se svojí přítelkyni. A pak je jeho přítelkyně zabitá jedním z The Seven a Hughie marně se dožadující spravenosti začne chápat, že tady o žádné pravé hodnoty nikdy nešlo a že skutečným zlým pánem je Vought, který zničí každého, kdo se ozve.


Seriál začíná zostra, hned první díl nabídne velmi zapeklitou situaci. Jako divák okamžitě ztratíte představu o dobrém a zlém, protože hranice mezi nimi je brutálně setřena. Ani náznak černobílého světa, sami se budete muset zamyslet na tím, co je v souladu se zákonem a co je morální. Každý má svoji pravdu, každý je viníkem. Nešetří se na akci, ani napětí a dramatických zvratech, které snad pokaždé překvapí a vyrazí dech. Kliše je minimalizováno na únosnou míru, úplně se mu však tvůrci nevyhli. Na druhou stranu trochu jistoty v tomto zvratuplném seriálu jistě uvítáte.

Co The Boys vynáší na vrchol, jsou postavy, které především nejsou radikálně rozdělné na kladné a záporné, mají svoje charisma a příběh a rozhodně vám utkví v paměti. Děj se zaměřuje především na Hughieho (Jack Quaid) a jeho cestu na odvrácenou stranu zákona, pokud tedy zákon určuje Vought. Tento milý mladík chlapík opravdu překvapí. Druhá výrazná dějová linka náleží Star Light (Erin Moriarty), jež se postupně zabydluje v sídle The Seven a přijímá svou novou roli Amerikou milované superhrdinky. Dokud stejně jako Hughie nezačne chápat, že tady je něco velice špatně. Oba tyto charaktery působí velmi lidsky a divákovi jsou blízcí a sympatičtí, seriál však nabízí ještě mnohem víc postav a jejich dějových linií. Nemohu nezmínit Billyho Butchera (Karl Urban), který je za mě nejvýraznější postavou, či Frenchieho (Tomer Capon) atd. Výběr herců považuji za naprosto brilantní.

Souhra okolností a nutnost situace vytváří skupinky a spojenectví, která se zdají těžce uvěřitelná a mnohdy značně skřípou. Mezi postavy vznikají či existují vztahy, které v mnoha případech lze sotva označit za tradiční. Zkrátka se nudit ani nemůžete. Samozřejmě nelze jen chválit, občas seriál pokulhává, některé scény jsou příliš zjednodušené, působí jinak nereálně a příliš spolehá na náhodu, ale pořád má tempo a styl.

Prostě... The Boys není seriál pro každého, ale pro mě představuje ten správný mix. Pobavil mě, donutil mě přemýšlet, ale zároveň mi dovolil oddychnout si a vypnout od denních starostí. Doslova mne přenesl do jiného světa. Je dost drsný, ale v únosné míře, nechybí mu pořádná špetka humoru, který je občas až moc černý, na obrazovce se objevují výrazné postavy, které jsou všechno možné, jenom ne černobílé. Brutální akční scény střídají klidnější pasáže, které ovšem neztrácí nic na poutavosti. Ideální kombinace skutečného světa s trochou fantastična, superhrdinové v reálné podobě. Na drobnými nedostatky ráda přimhouřím oči, Doporučuji aspoň vyzkoušet, uvidíte, že vás The Boys zaujme.


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


canva.com, cnet.com

You May Also Like

10 komentářů

  1. Seriál vůbec neznám a ani nevím, jestli mám teď kapacitu na to, abych ho rozkoukala :( . Každopádně, taky už mě nebaví jen superhrdinové, kterým vše nakonec vyjde 😬

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The Boys mají jenom osm dílů a zatím jenom jednu sérii, to se ještě dá :D

      Vymazat
  2. Will remember this show and will check it out soon.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vůbec neznám, ale zní to přímo fantasticky. Rozhodně jej musím zkusit. :D Píšu na seznam.

    OdpovědětVymazat
  4. Přinutil jsi mě zvědav na tuto sérii, o které jsem předtím neslyšel ☺
    Myslím, že to sledovat
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  5. Ani jeden z nich neznám, ale zajímavé tipy :) Mě poslední dobou baví 13 Reasons Why :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U 13 Reasons mě bavila akorát pvní série, pak mě to přešlo :D

      Vymazat