Zápisky z karantény

by - 3/31/2020

Ahoj,
současná situace by se dala popsat asi takto: Otevřu Facebook: Covid-19, Zprávy: Covid-19, Youtube: videa o Covid-19, kdekoliv a kdykoliv: Covid - 19, dokonce i blogy jsou zaplavené tematickými články. Už je toho trochu moc, hodila by se menší pauza, říkám si. A navzdory tomu píšu článek o karanténě. Nechci vás ovšem zahltit čísly a statistikami, ráda bych si potrénovala svoje tvůrčí psaní a sdílela něco hezkého.
Hello,
the current situation could be described as follows: I open Facebook: Covid-19, News: Covid-19, Youtube: videos about Covid-19, anywhere, anytime: Covid-19, even blogs are flooded with thematic articles. There's too much of this content, a little pause would be useful, I think. And yet I write an article about quarantine. However, I do not want to overwhelm you with numbers and statistics, I would like to train my creative writing and share something nice.

Shrňme si to.
Krizové časy si žádají krizová řešení.
V podstatě ses nastěhovala do své postele. Naštěstí je dost prostorná a pohodlná.
Daří se ti udržovat skóre jedna sprcha za dva dny. Ačkoliv se to více podobá hodinovému čachtání ve vaně.
Stejné oblečení nosíš dva (občas tři) dny. Tolik ke tvé osobní hygieně.
Ale ruce si myješ 2483565krát denně, není důvod k panice.
Karanténa tě štve, ale na druhou stranu si můžeš dovolit vyspávat po ránu a začít den hezky zvolna.
Připadá ti, že ošklivíš ze dne na den. Zoufale toužíš najít důvod, proč se namalovat a hodit do gala. Kočky tě nemotivují dostatečně.
Prokrastinuješ a to tě rozčiluje. Sepsala sis seznam a překvapivě existuje mnoho činností, které bys měla nebo mohla udělat. Příčí se ti představa promarnit celé volné dny. Nechceš plýtvat časem.
Ale stejně prokrastinuješ. Což tě nepřestává štvát.
Máš hodně prostoru na přemýšlení, neboť věci se tak nějak nehýbají. To tě vede k zoufalým úvahám, že jsi ve svých dvaceti letech ještě ničeho pořádného nedosáhla.
Zvažuješ, že si začneš natáčet videa na TikTok.

Zatvrzele se odmítáš vzdát jedné povolené procházky (nebo jiné formy cvičení) denně. Musíš mít trochu pohybu, jinak by ti definitivně začalo šplouchat na maják.
Cítíš se osaměle.
Chceš být sama.
Od začátku karantény jsi přibrala aspoň dvě kila. Lednička je nebezpečně blízko tvojí postele.
Čteš všechny možné články o Covid-19 a současné situaci. Od těch oficiálních až po konspirační žvásty. Z nějakého důvodu ti přijde nesmírně důležité pochopit, proč se to děje, a předpovědět, kam se věci vyvinou.
Kvůli této obsesi je tvůj mozek přehlcený informacemi, že si připadáš skoro jako chodící encyklopedie. Ráda bys na chvíli vypnula a zapomněla, ale je to všudypřítomné.
Dohání tě depresivní nálada.
Ale ty jsi čas od času depresivní i za normálních okolností, takže tomu nepřikládáš zvýšenou pozornost.

Současná rutina tě ubíjí. Neskutečně.
Miluješ být v pohybu, dynamika, akce. Fakt, že musíš být zavřená doma, ti prostě bere energii žít a užívat.
Máš milion věcí na práci a neomezené množství času, přesto by se dalo říct, že solidně nestíháš. Nestíháš se ani koukat na tvůj oblíbený seriál. To už je fakt krizová situace.
Pořád přemýšlíš nad TikTokem.

Dovětek: Ano, cítím se tak, jak jsem popsala výše. Uvědomuji si však závažnost situace a že je důležité zůstat doma a dodržovat karanténu. Dramatický nárůst počtu nemocných a mrtvých, bezmoc a strach. Zasáhlo nás to plnou silou zcela nepřipravené. Dlouho jsme si užívali rozhazovačného stylu života a teď valíme oči.
Tato nucená pauza nicméně dává přírodě a životnímu prostředí cenný okamžik se uzdravit, zalepit nejhorší rány, které jsme jí zasadili naším bezohledným hospodařením a nadprodukcí. Stroje, továrny a letadla utichly. Příroda sbírá druhý dech. Proto jsem ochotná vydržet dočasné nepohodlí karantény.
Ale stěžovat si nepřestanu ;).



Teď je prý in nosit roušku.

Let's summarize it.
Crisis times require crisis solutions.
You basically moved into your bed. Fortunately, it is spacious and comfortable enough.
You manage to keep the score of one shower in two days. However, it is more like a one-hour long bath.
You wear the same outfit for two (sometimes three) days. That's it for your personal hygiene.
But you wash your hands 2483565 times a day, there's no reason to panic.
The quarantine annoys you, but on the other hand, you can afford slow mornings and start the day at a nice easy pace.
Day by day, you feel uglier. You are desperate to find a reason to put make-up on and dress up. Cats don't motivate you enough to actually do it.
You procrastinate and that upsets you. You have written a list of tasks and, surprisingly, there are many activities that you should or could do. You don't like the idea of ​​wasting your free days. You don't want to waste your time.
But you still procrastinate. Which keeps you mad.
You have a lot of time to think, because things keep still. That leads you into desperate thoughts that you have not yet achieved anything big and you are already twenty.
You are playing with an idea to start a TikTok account.

You obstinately refuse to give up one permitted walk (or other form of exercise) per day. 
You need some movement, otherwise it will definitely start to drive you crazy.
You feel lonely.
You want to be alone.
You have gained at least two kilos since the beginning of the quarantine. The fridge is dangerously close to your bed.
You read all available articles about Covid-19 and the current situation. From the official ones to the conspiracy rumors. For some reason, you find it extremely important to understand why this is happening and try to predict how things will develop.
Because of this obsession, your brain is overwhelmed with the information which makes you feel almost like a walking encyclopedia. You'd like to turn off and forget for a moment, but it's impossible.
You feel a bit depressed.
But you are depressed from time to time, even under normal circumstances, so you don't pay extra attention to it.

The current routine is killing you. Totally.
You love to be in motion, dynamics, action. The fact that you have to be locked up at home simply takes your energy to live and enjoy your life.
You have a million things to do and an unlimited amount of time, yet you could say that you are behind the plan. You are not even able to find time for your favorite show. This is really a crisis situation.
You're still thinking about TikTok.

A few more words: Yes, I feel the way I described above. However, I realize the seriousness of the situation and the importance of staying at home and respecting quarantine. Dramatic increase in the number of sick and dead people, helplessness and fear. It hit us with full force completely unprepared. We've been enjoying a lousy lifestyle for a long time, and now we're rolling our eyes. However, this forced pause gives nature and the environment a rare moment to heal, to seal the worst wounds we have inflicted on it by our ruthless use of sources and overproduction. Machines, factories and airplanes stopped. Nature is taking a second breath. That's why I'm willing to endure the temporary inconvenience of quarantine.
But I will keep complaining anyway ;).



Maddie
Prosím, podpořte mě a sociálních sítích. :)
Image sources: canva.com, pixabay.com
KOREKTURA TEXTU: BÁRA KOŠŤÁLOVA

You May Also Like

18 komentářů

  1. Ve velké většině bodů s tebou souhlasím. Někdy je člověku až těžko z toho, co se kolem děje. Ale přesně jak říkáš, je třeba zůstat doma, vydržet a jistě bude lépe. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou to skončit musí, to je dobrá myšlenka na začátek. :P

      Vymazat
  2. Tak nevim no, ale po přečtení tohohle dokonalýho článku mám pocit, že mě sleduješ :D :D :D Já jsem se našla úplně ve všem :D Přidávám se k pravidelným čtenářům, díky za zlepšení nálady :)

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě článkem potěšila! Můžeme trpět společně :D

      Vymazat
  3. Takmer so všetkým na 100% súhlasím. Hlavne v tom, že príroda konečne môže chytiť druhý dych, keď sa ľudia zastavia s jej agresívnym systematickým ničením aspoň na malú chvíľu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potřebovali jsme nějakou stopku. Nejen pro zuboženou přírodu, ale také z hlediska lidského - mnoho z nás se cítilo přepracovaně, v neustávajím koloběhu práce a povinností. Je fajn na chvíli zpomalit.

      Vymazat
  4. Já zatím karanténu zvládám. Jakožto zjišťuji, že převážně čtu a čtu nebo koukám na filmy. Samozřejmě dělám na věcech do školy. :) Ale jinak hdoně souhlasím s tvým článkem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihy a filmy jsou pravými zachránci v těchto dnech. Díky bohu za umění, že?

      Vymazat
  5. Ja osobne som zatiaľ v pohode, len ma mrzelo, že priateľ prišiel zo zahraničia tak bol dva týždne v karanténe a sme sa nevideli, ale inak sa to dá zvládnuť. Mávam online prednášky zo školy, takže to je už taký motív, ktorý ma donúti dať sa ráno dokopy, normálne sa obliecť a venovať sa niečomu produktívnemu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě že se mu podařilo dostat domů! Někteří mí přátelé zůstali uvězněni za hranicemi pořádně dlouhou dobu.

      To bych taky potřebovala! Občas jsem v pyžamu až do poledne.

      Vymazat
  6. Já se snažím jednou za den věnovat těch 30 minut pohybu, většinou střídám jógu, kardio a posilování s vlastní vahou a zatím mě to takhle vyhovuje :) Člověk se musí něčím zabavit, tak dělám hodně věci do školy, který mě zaberou většinu dne. A pak samozřejmě hodně peču, vařím a jím :D Ale taky se už těším, až to skončí.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pohyb, škola a vaření je dobrý a produktivní program, chválím :)) Od tebe bych se mohla učit.
      To my všichni :D

      Vymazat
  7. O té prokrastinaci bych mohla sama vyprávět. :D Je to šílené, jak člověk má tolik času, ale nedokáže ho plně využívat. Sama jsem na sebe kolikrát naštvaná..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cítím se úplně stejně. Je to paradoxní situace - více času, a přesto nestíhám.

      Vymazat
  8. Musím říct, že jsem si celkem zvykla každý den sledovat tvá stories na Facebooku :D

    Konečně jsem si přehodila odkaz na bloglovinu, tak tě můžu zase sledovat i přes blog, hurá!
    Měj se co nejlépe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je od tebe milé, občas sdílím docela perličky, tak snad ti nezabíjím příliš mnoho mozkových buněk :D

      Ty také, ať ti karanténa co nejrychleji uteče!

      Vymazat
  9. Byla jsem po příletu zavřená 14 dní bez vycházení ven a už jsem opravdu měla pocit, že mi na ten majaká šplouchá... dny nebyly nikdy delší :) Jsem ráda, že toto období přešlo a že mám práci, kam alespoň někdy můžu docházet. :) Nebo musím, i když je to určitý risk. Je fajn přijít do kontaktu s kolegy, jinými lidmi, než kteří na mě koukají 24h/denně doma.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se právě chci vyhnout, 14 dn doma by mi dalo pořádně zabrat.
      Naprosto souhlasím s zaměstnáním. I když člověk určitě riskuje, přece jenom rád změní prostředí a lidi. :)

      Vymazat