FIlmová recenze: Guy Ritchie

by - 4/19/2020


Ahoj,
Ráda bych vám představila nový koncept "Sledujeme filmy podle režiséra", který sice není nijak extrémně originální, ale jistě umožní lepší orientaci v mých filmových recenzích. Též nabídne zajímavý náhled do práce daného režiséra a možné porovnání jeho snímků. Věřím, že dobré filmové tipy vám počas karantény přijdou vhod.
Hey,
I would like to introduce a new concept of "Watching movies by film director", which is not extremely original, but certainly will allow better orientation in my film reviews. It also offers an interesting insight into the director's work and possible comparison of his / her films. I believe that good movie tips will come in handy for a period of quarantine.



Dnes se v záři reflektorů ocitá:
Starring in today’s article:

GUY RITCHIE

Anglický režisér a scénárista (51 let) je dobře známý především důvtipnými kriminálními filmy okořeněnými špetkou humoru a množstvím akce. Určitě si vybavíme jeho rané počiny jako Sbal prachy a vypadni, nebo populární filmové zpracování Sherlocka Holmese s Robertem Downeym Jr. v hlavní roli. A mnoho dalších vysoce hodnocených a veřejností milovaných snímků - ten člověk je režisérský génius. Já bych ráda zhodnotila jeho dvě nejčerstvější díla.

An English director and screenwriter (51 years old) is well known for his smart crime films spiced up with a hint of humour and lots of action. I'm sure you can remember his early works like Lock, Stock and Two Smoking Barrels, or popular films about Sherlock Holmes with Robert Downey Jr. starring in the lead role. And many other highly rated and publicly loved movies - that man is a genius director. I would like to review his two latest works.

Gentlemani
The Gentlemen




Drogový král Mickey Pearson zvažuje, že prodá své britské marihuanové impérium. Jenže potenciálnímu nákupčímu se cena zdá příliš vysoká, a proto rozjíždí proti Mickeymu zákeřný plán, jehož cílem srazit jeho postavení na trhu. Ovšem do pohybu se dává příliš mnoho proměnných, nejeden podnikatel v branži by se rád obohatil, občas dostane slovo i hloupá náhoda. Situace se stává nanejvýš vrtkavou záležitostí plnou překvapivých zápletek a zvratů, jež však neztrácí nic z britské uhlazenosti a stylu. 
Drug Lord Mickey Pearson is considering selling his British marijuana empire. But the price seems too high to his potential buyer, so he is setting off an insidious plan against Mickey to slash his market position. However, many variable factors are put into motion, some guys of the industry would like to grab more money, even stupid coincidence plays its role. The situation becomes a very volatile business full of surprising plot and twists, not losing anything from refined British style.

Nový film Guye Ritchieho připomíná vrstvený dort, u něhož objevujete stále nová a nová sladká překvapení, která dohromady tvoří chuťovou harmonii akce, napětí, ostrých dialogů s podtónem britské sofistikovanosti. Začnete v bodě B, dostanete se do bodu A, aby jste se mohli dorazit do bodu C. Navrch další zápletky a odbočky, které ve výsledku vytvoří celistvý obraz geniálních tahů jednotlivých hráčů v poli. Některé jsou však promyšlenější, takže ne všichni zúčastnění odejdou živí nebo vcelku. Kompozice filmu je bez debat perfektní. Zpočátku sice pocítíte lehké zmatení, ale na konci se rozplýváte nad promyšleností celého snímku.
Guy Ritchie's new film reminds you of a layered cake, in which you discover new and new sweet surprises that together create a tasteful harmony of action, tension, sharp dialogues with the undertones of British sophistication. You start at point B, move to point A to get to point C. And more of plots and switches on the top. So step by step you will be able to uncover a complex picture of the ingenious moves of each field player. However, some of their moves are smarter than others, so not all participants will leave alive or with all their body parts. The composition of the film is perfect without any doubt. At the beginning you may be a little confused, but at the end you will feel mind blown in a very good way. 

Gentlemani nemají zbytečné postavy. Naopak nabízí skupinu skvělých charakterů - brilantního vypravěče, jež oplývá trochu přehnaným zápalem pro akční bijáky; první ruku Mickeyho Pearsona, jež je sice postaven z kvalitního materiálu, nikdy nespí a má oči i vzadu, ale i on občas šlápne vedle; sám velký Mickey Pearson v podání Matthewa McConaugheye - netřeba říct více. A tak dále. Nejlépe uděláte, pokud se na film podíváte ještě dnes. Čeká vás svižná a sofistikovaná krimi chuťovka, přesně jak to Guy Ritchie umí nejlépe. 
The Gentlemen don't have any extra, unnecessary characters. The film comes up with a group of great personalities - a brilliant narrator, who has a bit of exaggerated enthusiasm for action movies; Mickey Pearson's first hand, who is built of high-quality material, never sleeps and can see backwards too, but even he sometimes puts his foot in; great Mickey Pearson himself played by Matthew McConaughey - needless to say more. And so on. The best thing you can do now is to watch the movie as soon as possible. A brisk and sophisticated crime appetizer awaits you, typical Guy Ritchie´s work we love so much. 



Režie: Guy Ritchie, USA 2019, Akční / Krimi, 113 minut

Aladin
Aladdin




Pohádkový příběh o Aladinovi všichni dobře známe. Okouzlující pouliční zlodějíček Aladin, kurážná a cílevědomá princezna Jasmína a magická lampa, v níž se ukrývá džin, jež ti splní tři přání. A nesmíme zapomenout na podlého vezíra, který chce získat lampu za každou cenu. Film z produkce Disney režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci.
We all know the fairy tale about Aladdin. The charming street thief Aladdin, the courageous and purposeful princess Jasmine and the magic lamp hiding a genie that can fulfil your three wishes. And we cannot forget about a wicked vizier who wants to get the lamp at all costs. The Disney film is directed by Guy Ritchie, who brings a brisk and riveting action to the fabulous port city of Agrabah.

Disney produkce si v poslední době oblíbila přetáčet animované filmy do podoby hraných, a nový Aladin to jen potvrzuje. Obvykle nad pohádkovým filmů od Disney chlapců ohrnu nos, ale Aladin si mne získal hned ze  dvou důvodů - Will Smith v roli džina a především Guy Ritchie v režisérském křesle. Ačkoliv se režisér odchýlil od svého typického žánru, tudíž se nemohl naplno projevit jeho výrazný  a důvtipný styl podbarvený štiplavým humorem, Guy Ritchie odvedl  dobrou práci.
Recently, Disney production has taken a fancy to turn animated films into feature ones and the new Aladdin just confirms it. I usually avoid fairytales from Disney boys, but Aladdin caught my attention for two reasons - Will Smith in the role of a genie and above all Guy Ritchie in the director's chair. Although the director has deviated from his typical genre and thus could not fully reflect his distinctive and sophisticated style mixed with a tiny bit of sharp humour, he did a good job.

Dvouhodinový film baví až do konce nejen díky dynamickému tempu a strhujícím akčním scénám. Pokud máte příběh, jež každý zná nazpaměť, tudíž nemůžete překvapit šokující zápletkou nebo rozuzlením, musíte ohromit vizuálně. A to se Aladinovi povedlo. Kostýmy a výprava mě naprosto uchvátily. Trochu příliš barvené a přezdobené, ale takový styl se k pohádce plné magie skvěle hodí. Chytlavé písně a propracované taneční choreografie značně přispěly k svižnému tempu filmu a pozitivnímu zážitku diváka.
The two-hour film is enjoyable to the end not only because of its dynamic tempo and stunning action scenes. If you have a story that everyone knows well, you can't surprise the viewer with a shocking plot or denouement, you must amaze him visually. And that's what Aladdin did. The costumes and the set design were captivating. A little too colorful and embellished, but such a style is perfect for a fairy tale full of magic. Catchy songs and wonderful dance choreographies have greatly contributed to the brisk tempo of the film and the positive viewer experience.

Nečekejte zázraky, Aladin je příjemná rodinná oddychovka se sympatickými herci (Mena Massoud *mrk, mrk*) a báječně hravým vizuálním zpracováním.
Don't expect miracles, Aladdin is a nice, easy family-friendly movie with likeable actors (Mena Massoud * blink, blink *) and wonderfully playful visual appearance. 



Režie: Guy Ritchie, USA 2018, Dobrudružný / Muzikál / Rodinný, 128 minut


Jaký je váš oblíbený film od Guye Ritchieho? Já mám ráda oba díly Sherlocka Holmese a také se mi docela líbil Král Artuš: Legenda o meči.
What's your favorite movie by Guy Ritchie? I like both films of Sherlock Holmes and also quite liked King Arthur: Legend of the Sword.

Maddie
Prosím, podpořte mě a sociálních sítích. :)
Image sources: canva.com
KOREKTURA TEXTU: BÁRA KOŠŤÁLOVA

You May Also Like

21 komentářů

  1. Aladin byl super, nic moc jsem nečekala a ono to byla fakt pecka a ty písničky, nádhera. Já mám od něj ráda samozřejmě Sherlocka.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem neměla vysoká očekávání, takže mě film příjemně překvapil!

      Vymazat
  2. Nikdy som sa nezameriavala na sledovanie filmov podľa režiséra, ale musím uznať, že je to skvelý nápad. :)Oba filmy spomínané v článku mám veľmi rada, Aladina si púšťam dokonca celkom často. Je to príjemná oddychovka. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď docela blázen do filmové produkce a natáčení, takže mě to dost zajímá:D

      Aladin je super odpočinkový film. :)

      Vymazat
  3. Zajímavý koncept. :) Aladin se mi moc líbil a na The Gentlemen bych ráda koukla :)

    OdpovědětVymazat
  4. O filmu jsem zatím neslyšela a i když muzikály moc nemusím, tenhle podle popisu vypadá zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohu doporučit. Písně ten filmy jenom vylepšují :))

      Vymazat
  5. Viděla jsem pouze Aladina, ale ten mě nedokázal moc nadchnout. Animovaná verze je pro mě mnohem milejší. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Aladin sa mi páčil, najmä to, že sa držali kreslenej verzie :D A taktiež čo sa týka hercami a piesňami, veľmi pekne podané :-) Prvý film som nevidela, takže si pridávam na zoznam, vďaka za tip :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, The Gentlemen je hodně kvalitní práce :)

      Vymazat
  7. Neznala jsem ani režiséra, ani jeho filmy. Ale strašně se mi líbí tenhle koncept článků! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Aladín je super. Už sme to s deťmi videli toľko krát a vždy nás to baví. A toho gentelmana si pozriem

    UPDATE: Ako sme to oznámili rodine?

    OdpovědětVymazat
  9. Přiznám se, že režiséry u filmů nikdy nesleduju, takže ani nekoukám na jeho další díla... :D Ale Aladina jsme viděli a moc se nám líbíl. Koukali jsme na to hlavně kvůli Willovi... :D Ale super koncept článků! :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Will ve filmu určitě zazářil! Ale i filmový Aladin byl super :)

      Vymazat
  10. Nikdy jsem nezjišťovala, kdo je režisérem jednotlivých filmů. Nápad na článek a roztřídění je to ale super. :) I já mám oba díly Sherlocka moc ráda a Alladin je taky super, hlavně písničky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, já si to zjišťuji hodně často, hlavně u těch velkých jmen.
      Naprosto souhlasím!

      Vymazat