Andy Weir: Artemis

by - 11/11/2018

Filmového Marťana s Mattem Damonem známe asi úplně všichni. Ti vzdělanější dokonce tuší, že příběh má stejnojmennou knižní předlohu, s níž debutoval americký spisovatel Andy Weir. Tento bývalý softwarový inženýr přichází s dalším románem z vesmírného prostředí, Artemis. Z Marsu se nyní přesouváme na Měsíc, naši věrnou oběžnici, která je v Andyho verzi již kolonizovaná a kypí životem. Čtenáři se dočkají sci - fi thrilleru z blízké budoucnosti, napínanou noir kriminálkou, z níž přímo čiší originalita a čisté drama.


Andy Weir / Published  2017 in New York

Přeložil Michal Prokop / Praha 2018 
Knižní klub 

280 stran / pevná vazba + přebalem
Sci - fi / Krimi / Thriller

Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…

Recenze pro společnosti Euromedia.

Můj názor

Vítejte na Měsíci, v zatím jediném zdejším městě Artemis, které je navenek sice neuvěřitelně lákavé, ale skrývá i svoje temné stránky, boj o živobytí je zde o to těžší, že vás obklopuje nehostinné vakuum. Mladá Jazz Bašarová, která v Artemidě prožila většinu života se nachází na spodní hranici společenského žebříčku. A přesto se stane klíčovou osobou v politicko-ekonomickém konfliktu rozhodujícím o budoucnosti a nezávislém postavení měsíčního města.

Neměli bychom porovnávat, přesto jste si určitě vzpomněli na Marťana. V případě Artemis si musíte ujasnit, co od knihy očekáváte a co pak skutečně dostanete. Především se připravte na větší dávku fantazie. Autor stále úzkostlivě dbá na čísla a fakta, takže příběh působí velmi reálně, měsíční město vám připadá doslova na dosah. Čtete a někde v koutku mysli věříte tomu, že přesně tohle se může za pár let skutečně odehrát. Příběh je silně prodchnutý vědeckým realismem, avšak narozdíl od Marťana zde Andy Weir výrazně popustil uzdu fantazie.

Začátek může trochu potrápit, než se naplno vžijete do děje. Naštěstí autor dokáže jasně a bez zbytečných příkras a protahování nastínit danou situaci i vykreslit prostředí a jeho atmosféru. Pomalejší rozjezd je následně vykompezovaný neustávající smrští událostí. Jazz se nezastaví ani na chvilku a ani vám jakožto čtenářům nebude dopřáno oddechu.

Když už mluvím o Jazz, seznamte se prosím s hlavní hrdinkou. Celým jménem Jazz Bašarová, původem Arabka, nyní již plně adaptovaná měsíčňanka se pro mě stala nezapomenutelnou knižní postavou. Její charakter mi sedl, ale našla bych i několik okamžiků, při nichž mi přišla vyloženě nesympatická. Tyto dva stavy se ovšem perfektně vyvažovaly, ve výsledku mě bavila. Jelikož je kniha vyprávěná z jejího pohledu, čtení jsem si užívala. Na Jazz jsem oceňovala zejména její svéraznost, dávku sarkasmu, odhodlaný přístup ke všemu, do čeho se uvrtala. 

Další výrazným rysem je autorův perfektní smysl pro humor, který se projevuje především v drobných detailech. Andy Weir si skvěle hraje s možnostmi, jež se mu jako spisovateli a tvůrci díla nabízí. Měsíční prostředí, multikulturní a mezinárodní, dostatečně vzdálené od Země mu dovoluje hrát si s národnostmi, náboženskými vyznáními i orientacemi nikoliv však tak, aby někoho zesměšňoval či ponižoval. Jeho styl psaní je zkrátka příjemně osvěžující. Dobrým zpestřením jsou i elektronické konverzace Jazz s Kevinem, propojení Měsíce a Země.

Za větší (avšak pravděpodobně snad jediné) výraznější mínus považuji rozzuzlení, které jako by bylo šité horkou jehlou, zbytečně překombinované a lehce pohřbilo dosavadní autorův výkon. Na druhou stranu jasně ohraničilo příběh a ukončilo Jazzino šílené dobrodružství (nejen, ale především) ve vakuu.

O knize bych mohla říct dvě slova, která ji dokonale vystihují: Fakt cool. To ale není zrovna obrat vhodný pro recenzenta, který se snaží o plnohodnotnou recenzi. Artemis mě zkrátka bavila jako výtečná, akcí nabitá, ale stále oddechová kniha. Vědecké fakty nejsou na obtíž, nekazí čtení, naopak příběh obohacují a podtrhují. Autorův výtečný, lehce ironický humor se zde naplno projevil. Artemis je kniha, kterou mohu skutečně doporučit. 

Hodnocení

Obálka
80%

Obsah
85%


Za poskytnutý recenzní výtisk srdečně děkuji společnosti Euromedia.
Výsledek obrázku pro knižní klub
Knihu zakoupíte na stránkách nakladatelství Knižní klub.

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

10 komentářů

  1. pro me to byl spis prumer, nepotesilo me to tak, jak jsem ocekavala...

    OdpovědětVymazat
  2. Na Artemis se neskutečně moc těším, protože Marťan byl geniální. Tak snad nezklame :)

    OdpovědětVymazat
  3. S přítelem film Marťan milujeme. On četl i knihu, v originále, a rovněž se mu moc líbila. Tak jsem mu letos pod stromeček koupila, rovněž v originále, právě Artemis. Tak snad se mu to také bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Artemis jsem četla už dávno, ale také se mi dost líbila. Je to taková příjemná sci-fi oddechovka, řekla bych. :)

    OdpovědětVymazat