Moje filmové nebe

by - 11/25/2018


Ahoj,
dva dny zpátky jsem dostala otázku na nejoblíbenější film. To je jednoduché, říkáte si. Ale já jsem se zarazila. Vybrat jeden úplně nejlepší film? Nebo jich říct více, ale na žádný opravdu výjimečný nezapomenout? To je víc komplikovanější než to vypadá.


Myšlenka najít a vyslovit nejúžasnější snímek, který mě nejvíc oslovil, zasáhl a zaujal, se stala dotěrnou a od pátku mě neopustila. Až se z ní nakonec vykrystalizoval článek Moje filmové nebe, jinými slovy vrcholový žebříček, elitní skupinka nejlepších filmů, které jsem za svůj skoro devatenáctiletý život viděla.

Nehodlám tu vytahovat již kultovní klasiky ve stylu Forrest Gump, Přelet nad kukaččím hnízdem, Zelená míle. O nich všichni víme, že jsou to výtečné filmové počiny, netřeba je tedy připomínat. Já chci zmínit novější filmy natočené ve 21. století.


Interstellar

Výsledek obrázku pro interstellar gif

Na film jsem se musela podívat dvakrát, protože pochopit Nolanovu úžasnou myšlenkou a vizuální tvorbu není snadné, ale rozhodně se to vyplatí. Film natočený ve stylu minimalismu, ale s fascinujícím rozsahem, tichou elegancí a výtečnou komorní skladbou skvělých herců, vás nemůže nechat chladnými. Navíc DOKONALÝ soundtrack, odvážné, ale přesto logické rozuzlení, trochu hraní na city, bezchybný výkon grafiků. Tohle všechno Interstellar nabízí. Nedivte se, že film miluji.

2014, 84% a 24. nejlepší film podle ČSFD

 Lord of the rings

Někdo vyrostl na Harry Potterovi, já jsem se propadla kouzlu Tolkienovského světa, jež na obrazovku přenesl šikovný Peter Jackson. Záměrně píšu Pán prstenů, protože trilogii vnímám jako jeden příběh, který je pouze z praktických důvodů rozdělen. Nutno režisérovi přiznat, že z výjimečného, nesmírně bohatého literárního díla vytvořil velice dobrou filmovou verzi. Celá nákladná a rozsáhlá výprava, množství postav, dokonale kulisy jsou dílčí kousky úžasného výsledku. Nedám dopustit na hobity, Legolase, Gimliho, Aragorna ani Gandalfa dopustit. Formovaly moje rané dospívání. I když jsem všechny tři díly viděla několikrát, nemám problém si je pustit znovu a stále se u sledování bavit.

THE FELLOWSHIP OF THE RING: 2002, 90,3% a 5. nejoblíbenější film na ČSFD
THE RETURN OF THE KING: 2004, 90,3% a 9. nejoblíbenější film podle ČSFD
THE TWO TOWERS: 2003, 88,3% a 15. místo.

the perks of being a wallflower

Další snímek natočený podle knižní předlohy, tentokrát spisovatele Stephana Chboskyho. I přestože se nenachází na vrcholku celosvětových žebříčků (ale má velmi slušné umístění), pro mě je to film, k němuž mám neskutečně blízko. Pravděpodobně díky stejnému věku postav, jež mají hluboký a propracovaný charakter, laskavému, ale emočně nabitému vyprávění, hercům jako Logan Lerman nebo Emma Watson a celkově strhující atmosférou filmu. Možná se také trochu ztotožňuji s postavou "toho, kdo stojí v koutě". Sledovat Charlieho vývoj bylo pro mě neskutečně poutavé.

2012, 82% a 101. nejoblíbenější film na ČSFD

The Wolf of wall street

Výsledek obrázku pro WOLF OF THE WALL STREET F GIF

Vlk z Wall Street se již pomalu stává klasikou. Film nabízí perfektní spojení dramatu a komedie, inspirovaný skutečnou osobou Jordana Belforda. Toho na plátně ztvárnil Leonardo DiCaprio, který celý příběh naprosto ovládl a ukázal svoje ohromné herecké kvality. I když všichni takový povrchní, až zhýralý život odsuzujeme.
V podání režiséra Martina Scorsese nám však Wall Street, kde panují pravidla Divokého západu a svět se zdánlivě (nebo doopravdy) topí v penězích, připadá neuvěřitelně lákavá. Je vážně nemožné tenhle film nemít rád.

2013, 82,7% a 56. místo v žebříčku oblíbenosti na ČSFD
Související obrázek

CLoud Atlas

Já mám obecně ráda filmy, které si pohrávají s prvkem času, všelijak ho kroutí, ohýbají, kombinují, či obelhávají. Atlas je jedním s příkladů. Několikavrstevnatý příběh vypráví šest žánrově a dobově odlišných příběhů o zdánlivě náhodných lidech prožívající svoje velká, malá dramata. Film se snaží poukázat propojenost lidského vědomí bez závislosti na čase a na také dopad našich činů na ostatním nikoliv pouze v rámci okolí, ale i stoletích. Zasypává diváka tisícem myšlenek a podmětů, přesto se pro mě stal mnohem uchopitelnější než knižní předloha. Tvůrci si totiž také mimo jiné hrají s mnohonásobnými rolemi, kdy jeden herec ztvárňuje šest i více postav. 

2012, 78% a 68. nejlepší film na ČSFD


Black swan

Výsledek obrázku pro black swan gif

Kdybyste se mě zeptali na můj tajný sen, který se mě drží od dětství, odpověděla bych vám bez váhání. Být baletkou. Odmalička jsem o kariéře primabaleríny vášnivě snila a i dnes mě balet nesmírně okouzluje. Proto mi Černá labuť ihned padla do oka, díky tématu. Ale dostala jsem mnohem víc než jen taneční prostředí a skvělou Nathalii Portman v hlavní roli. Černá labuť je děsivé, dechberoucí drama o křehkosti lidské psychiky a síle vůle. Realita se zde prolíná s fantazií a pokroucenými výplody mysli s takovou elegancí a samozřejmostí, že po chvíli nevíte, čemu věřit. Samozřejmě nechybí grandiózní závěr. 

2010, 81% a 94. nejoblíbenější film na ČSFD


NESPOUTANÝ DJANGO

Proč se mi líbí tento film? Líbí se mi vůbec? Spíš mě neuvěřitelně fascinuje. Balancujíce na hraně mezi čirou fascinací a naprostým znechucením jsem se nedokázala během 165 minut odtrhnout. Quentin Tarantino má svůj jedinečný režisérský styl, který buď milujete nebo nesnášíte. Zvlášť když se pokouší zparodovat téma černošského otroctví v Americe. Na druhou stranu si myslím, že vážných a srdcervoucích příběhů na toto téma již bylo natočeno dost a občas je třeba přijít a rozbít obrazovky s něčím takovým.
Mimochodem, opět tu vystupuje Leonardo DiCaprio, který je obvykle zárukou skvělé podívané.

2012, 88% a 28. místo v oblíbenosti podle ČSFD

Bohemian Rhapsody

K získání zde.

Výsledek obrázku pro bohemian rhapsody FILM GIF

Čerstvá novinka zachycující život hudební hvězdy Freddieho Mercuryho je druhým důvodem, proč vůbec píšu tento článek. Je to nejnovější přírůstek do mého filmového nebe. Nemusíte být obrovští fanoušci Queen (já jsem je v jejich původní sestavě ani nemohla zažít), přesto vám film doporučuji. Čeká vás totiž perfektně odvedená práce kostymérů a maskérů, hudebníků, stříhačů i herců. Kopie Freddieho je neuvěřitelná. A celý film je emočně neuvěřitelně silný. Já jsem z kina odcházela úplně rozklepaná, i přestože mě herec ze začátku neuvěřitelně vytáčel, i přestože Queeny vůbec neposlouchám...

2018, 93% a 3. příčka v nejoblíbenějších filmech na ČSFD


Myslím, že už jsem se vyčerpala. Seznam je ke dni 25.11. 2018 (snad) kompletní. Osm filmů a jedna trilogie, které jsou mému srdci nejbližší.

Na jaké filmy nedáte dopustit vy?

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

11 komentářů

  1. Skvělý článek :) V prvních dovu filmech se naprosto shodneme :) Pán prstenů,to je srdcová záležitost a stejjně tak mě okouzlil i Interstellar. Mezi srdcovky ještě patří Star Wars, první tři epizody o Anakinovy a Avatar :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pár dílů Star Wars jsem viděla, ale upřímně se v tom množství moc nevyznám :D

      Vymazat
  2. to je jako kdyz se nekdo zepta na nejoblibenejsi knihu, nedokazu urcit ani jeden nej film, ani knihu, to proste nejde :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlasím, ani já si nedokážu vybrat nejoblíbenější film ani knihu. :))

    OdpovědětVymazat
  4. Mám tolik oblíbených filmů a Pán prstenů patří rozhodně na můj seznam, je to část mého dětství. =) Ale mám ráda i HP.
    Nespoutaný Django je velice dobrý film, který už jsem také párkrát viděla ale co bych vážně chtěla vidět, je právě zmiňovaná novinka Bohemian Rhapsody. Všichni kamarádi si to moc chválí i ohlasy má dobrý, což je vidět z hodnocení na csfd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě HP nějak minul. Ale není to špatná série.
      Není na co čekat, taky doporučuji. :)

      Vymazat
  5. Znám LOTR, to jsou hezké filmy, i když si dovedu představit, že knihy jsou mnohem bohatší. The Perks of Being a Wallflower miluji v knižní podobě, i když nutno dodat, že ta filmová mě rozbrečela. Ema Watson je skvělá. Na Cloud Atlas jsme kdysi zkoušeli koukat s přítelem, ale nějak jsme to nedokoukali, bylo to takové hodně... nejasné? Možná by pomohlo přečíst si předlohu. A Interstellar jsem viděla jen asi z půlky a vůbec jsem to nepochopila. :D Ale hudbu to má pěknou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem to ještě nečetla, jenom Hobita. Nějak mám potřebu, když jsem to viděla tolikrát :D
      Rozhodně doporučuji si to přečíst :)
      Hudba je top!

      Vymazat
  6. CO třeba Home a The Earth? Možná také Těžká váha anebo Dobrý ročník? Million Dollar Baby, Láska a jiné závislosti, Juno, Život je krásný(1997) - ale to už jsme v minulém století:-)) Nebo La la land, Moulin rouge(shit - zase minulé století), Zakletý v čase, S láskou Rosie, a trochu komorněji: Všude dobře, proč být doma, Magnolia(doporučuji zvlášť pro tebe;), Dánská dívka, Velká nádhera, Mládí, Co s láskou....

    OdpovědětVymazat