Vůbec nic & Zářivá světla velkoměsta

by - 12/12/2018


Ahoj,
asi to vypadá, že absolutně nestíhám, a proto spojuji dvě recenze do jednoho článku. Je sice pravda, že docela nestíhám (ale to já pořád), nicméně hlavní důvod je trochu jiný.
Obě knihy mě totiž nesmírně překvapily tím, že nespadají do mého doposud preferovaného žánru, a přesto mě obě výrazně oslovily...




Vůbec nic

The Nothing
Hanif Kureshi / Published 2017 in London

Runka Žaludová / Praha 2018 
Slovart

168 stran / Pevná vazba s přebalem
Romány / Světová literatura


Waldo, slavný filmový režisér, je kvůli stáří a nemoci uvězněn ve svém londýnském bytě. Je slabý a frustrovaný, opečovávaný svou půvabnou, o hodně mladší manželkou Zee. Ale v okamžiku, kdy pojme podezření, že Zee si začíná milostný románek s Eddiem, který je jeho „víc než známý a méně než přítel už přes třicet let", je Waldo přinucen jednat: rozhodne se pár odhalit. Nejprve se ale chce ujistit, že podezření není jen výplodem jeho fantazie, a pak přichází na řadu pomsta.

Můj názor

Kniha, jež vyvolá rozpaky, znechucení... Ale číst nepřestanete.

Zamlouvalo se mi, že se děj odehrává v Londýně ve filmovém světě, ale jinak jsem vůbec netušila, co mohu od poměrně útlé knihy očekávat. Vlastně jsem si ji ani nevybrala sama, v redakci Slovartu usoudili, že by mě mohla zaujmout. A docela se trefili.

Neříkám, že se mi kniha úplně líbila. Nicméně zanechala ve mně silné pocity balancující na hraně mezi zděšením a naprostou fascinací. Autor totiž píše naprosto otevřeně a upřímně způsobem, který vám nedovolí přestat číst. Láska a intimita, stejně jako stáří a s ním spojená bezmocnost jsou součástí života, není třeba je přikrášlovat a na to autor důsledně dbal. Není to kniha pro jemné povahy, o věcech čtete tak, jak skutečně jsou. 

Ačkoliv se na scén objevuje pouze několik postav a děj je celkově velmi komorní odehrávající se především v uzavřeném prostředí Waldova bytu, rozvíjí se zde dramatický příběh. Jeho role režiséra a filmařství se prolíná s každodenním životem, že nakonec vše téměř splyne v jedno. Je to znepokojivá, kontroverzní kniha, místy se zdá necitlivá, ošklivá. Ovšem chytlavá, Kureshiho otevřenost je osvěžující. 

Hodnocení

Obálka / Obsah
70%

Za knihu srdečně děkuji nakladatelství Slovart.
Vlastní výtisk si můžete pořídit zde.

Zářivá světla velkoměsta

Bright Lights, Big City
Jay McInerney / Published 1984 in New York

Jiří Hrubý / Vydání II. / Praha 2018
Leda

208 stran / pevná vazba s přebalem
Romány / Světová literatura

Zářivá světla velkoměsta je generační výpověď osmdesátých let. Jay McInerney ve své prvotině dokonale zachytil hlubokou proměnu, k níž v Americe došlo během velmi krátké doby: ideály zmizely, Woodstock a protestní pochody jako by ani nikdy nebyly, a místo neklidu a myšlenkového kvasu na univerzitách zajímal novou generaci teď vůbec nejvíc svět módy, bulvární pozlátko, co nejsnadněji vydělané peníze a všechny způsoby, jak je s požitkem utratit. Amerika mnohého dosáhla, ale co dál? Dál už jen kocovina z minulých úspěchů a taky deziluze, že něco se prostě nikdy nezmění.

Můj názor

Nechte se pohltit pulzujícím shonem velkoměsta, kde se sny sráží s realitou...

Když čtete Zářivá světla velkoměsta, máte pocit, jako byste byli součástí veškerého dění.
Autor píše v druhé osobě, oslovuje samotného čtenáře, takže vazba s hlavním hrdinou je velmi úzká. Brilantně vykresluje atmosféru pulzujícího velkoměsta, ať už zavítáme do vírů nespoutané zábavy, večírku v barech a klubech, nebo se v rozbřesku hřejivého slunce potácíme domu s černými brýlemi na očích a snažíme se rozchodit bolavou kocovinu. Díky záměrnému použití nespisovného jazyka nejen v přímé řeči dostáváme zcela upřímnou a nezcenzurovanou výpověď o těžkosti bytí.

Je to všednodennost lidského života, každodenní strasti obyčejného člověka, jednoho z tisíců, který by ve svém životě rád viděl výjimečnost, avšak zaznamenaná s takovou poutavostí, že vás pohltí od první strany. Je to mnohotvárné dílo, v němž si každý nalezne své.

Přestože osmdesátá léta jsou už dávno pryč a může se zdát, že kniha nám nemá v dnešní době co nabídnout, její aktuálnost a přesah je ohromující. Jsme sice o skoro 40 let vědeckého i technického pokroku dál, nicméně témata Zářivých světel velkoměsta můžeme hravě stáhnout na současnost a naše životy.

Kniha mě mile překvapila, dostala jsem rozhodně více, než jsem očekávala. S nadšením, frustrací i zármutkem jsem prožívala veškerá dramata hlavního hrdiny, neboť navázat kontakt se čtenářem a udržet jeho pozornost se autorovi skutečně povedlo. 

Hodnocení

Obálka / Obsah
80%
Za knihu mnohokrát děkuji společnosti Leda.
Knihu si zakupte zde.

Četli jste zmiňované knihy? Chystáte se na ně?

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)




You May Also Like

12 komentářů

  1. O obou slyším poprvé ta první mě zaujala, ale mám toho teď k přečtení tolik, že se k ní v příští době asi spíš nedostanu :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky! Hlavně maturitní četba mi dělá čáru přes rozpočet :D

      Vymazat
  2. Zajímavé knížky:O O žádné jsem neslyšela:O Ta druhá mě zaujala více, může být zajímavé:)

    OdpovědětVymazat
  3. O obou dvou slyším poprvé. :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak tohle se mi dost líbí. Obě dvě knihy mě oslovily, slyším o nich poprvé, ale určitě ne naposled, protože si o nich rozhodně něco dohledám. Moc pěkné recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě zaujaly :)
      Pokud se k nim dostaneš, přeji příjemné čtení :)

      Vymazat
  5. Knihy vůbec neznám, ale tvoje recenze mě na ně nalákaly. Nicméně, asi i tak nepatří mezi takové ty "musím si je nutně přečíst".. :D Nicméně nad nimi popřemýšlím, třeba jednou.. :D

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přidej si je na seznam a třeba na ně někdy dostaneš chuť :)

      Vymazat