Never lose sight of survival | Bird Box

by - 1/06/2019


Ahoj,
během prvních pár dnů nového roku už jsem stihla shlédnout dva opravdu dobré filmy, vy jste si z nich vybrali Bird Box a já se vám ani nedivím. Žhavý kousek z produkce Netflixu má rozhodně co nabídnout.
Upoutávky na prosincovou novinku na mě snažně mrkaly už i z facebookové zdi. Doopravdy stačilo trailer vidět pouze jednou a bylo rozhodnuto si na něj udělat čas co nejdřív. Příležitost se vzápětí skutečně našla...



Režie: Susanne Bier
Kamera: Eric Heisserer
Scénář: Salvatore Totino
Hudba: Trent Reznor, Atticus Ross
Hrají: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, Sarah Paulson, John Malkovich, Jacki Weaver, Rosa Salazar, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, Machine Gun Kelly, Tom Hollander, BD Wong, Vivien Lyra Blair, Julian Edwards, Pruitt Taylor Vince, Parminder Nagra, Rebecca Pidgeon, Amy Gumenick, Taylor Handley...

Drama / Sci - fi / Thriller / Horror
USA / 2018 / 117 minut

Tajemná síla ničí světovou populaci a nikdo netuší, co je zač. Je jen jediná věc jistá: Když ji uvidíte, vezmete si život. Na pokraji vyhynutí lidské rasy nalézá prvorodička Malorie lásku, naději a nový začátek. O tohle všechno ale během lusknutí prstu přijde. Musí se svými dvěma dětmi utéct a plout po zrádné řece, aby našla možná poslední místo na zemi, které jim může nabídnout úkryt. Ale aby přežili, musí tuto riskantní dvoudenní cestu podstoupit se zavázanýma očima. 
Film vychází z příběhu Joshe Malermana.

Můj názor

Na horory se obvykle nedívám, jsem v této oblasti zcela neostřílená, takže mě vyděsí snad úplně všechno. Ale Bird Box mi dal extrémně zabrat. Po několik dalších hodin jsem se rezolutně odmítala podívat z okna ven, protože co kdyby náhodou...

Film je postaven na skutečnosti, že zlu se do obličeje nepodíváte. Ani nemůžete, protože zemřít se nikomu zrovna nechce. Přesto víte, že se tam někde venku potuluje a čeká jenom na vás. Divákovi nezbývá nic jiného než zapojit představivost. Věřte mi, že ta vlivem mistrné práce s obrazem a zvukem jede na plné obrátky. Perfektní budování napětí je založeno nejen na pocitu nejistoty, ale také na šikovných záběrech kamery, přítomnosti a především absenci hudebního podkreslení a zvuku obecně. Gradace také plyne ze střídání dvou dějových rovin.

Bird Box je silně prolnut motivem mateřství. Trochu jsem se obávala, že tento prvek navodí pouze pocit sentimentality a bude hrát na city diváka, ale nakonec do celku zapadl úplně přirozeně. Na to má možná také vliv fakt, že se na režisérské křeslo posadila žena, Susanne Bier. Předvedla opravdu skvělý výkon, byť se samozřejmě nevyhnula několika slepým místům. Celkově ale Bird Box šlape jako hodinky, úderné tempo se nasazeno hned na začátku a vytrvá až do konce.


Skvěle obsazené role zde jsou výrazným prvkem celého snímku. Většina filmu je spíše komorního charakteru se silnou pozorností na jednotlivé postavy. Sandra Bullock na prvorodičku bohužel nevypadá, ale její herecké kvality jsou velkým plusem. Dále mě velmi oslovil Tom Hollander, který svoji roli ztvárnil naprosto brilantně.

Nechutných krvavých scén se ve filmu objeví právě tolik, aby vás silně znepokojily svojí syrovostí, nikoliv však aby se snímek začal podobat prvoplánovité řezačce. Bird Box se s vysokou úspěšností vyhýbá většině typických hororových prvků, naopak se tváří seriózně a je opravdu napínavý. Nervydrásající atmosféra vás rychle pohltí.

Snímek bohužel sráží nelogické proluky, otevřené, ale už nedokončené motivy, těžko uvěřitelné chování a nereálné výkony postav v určitých situacích. Nejvíce mi vadily bezobsažné rozhovory, které se ve filmu s železnou pravidelností objevují a zřejmě mají působit velmi hluboce. Na druhou stranu působí jako skvělé rozbití napínavých momentů, zpomalí gradaci a navnadí diváka na mučivě gradující pokračování.

Netflix tedy opět nezklamal a potvrdil své kvality. Tvrci si vybrali si zajímavý a kvalitní knižní námět, jemuž dodali skvělý vizuální vzhled. Bird Box nabízí nejen tísnivou atmosféru, výjimečně napínavou podívanou, zdařilé herecké výkony, ale také několik velmi zajímavých motivů a námětů k zamyšlení.

80%

Jaký je váš názor a hodnocení? :)

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


Obrázky použité z www.netflix.com

You May Also Like

16 komentářů

  1. Heh, tak tohle je psycho! Zrovna včera večer jsem se na Bird Box koukala :D
    Já s tebou souhlasím i nesouhlasím. Na horory jsem zvyklá a už jsem jich i pěknou řádku viděla, takže jsem se u Bird Box nebála. Jak píšeš, Sandra na prvorodičku opravdu nevypadá, ale zhostila se té role naprosto skvěle. Co se ale týče těch "bezobsažených rozhovorů"... mně to nevadilo. Já se nad nimi naopak ráda zamyslela a prázdné mi nepřišly, protože to do celkového rámce tak nějak sedělo. Prázdná místa snímek sice má - asi jako každý - ale v tomhle případě jsem byla ochotná přimhouřit oko, takže v konečném výsledku se mi Bird Box opravdu líbil - i když mě trošku zklamal konec (ocitli jsme se tak trochu ve slepé uličce, ne?).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná mi tam nejvíce vadily proto, že do děje vstoupili v okamžiku, kdy já jsem hrozně moc chtěla vědět, co bude dál a rozhovor od toho na chvíli odvedl :D Možná jsem byla jen moc dychtivá znát pokračování a nezdržovat se povídáním...

      Vymazat
  2. O tomto filmu slyším poprvé, ale musím říct, že mě dost zaujal :) Pořád hledám nějaké zajímavé filmy, na které bych se mohla kouknout, takže jsem vděčná za lákavý tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V poslední době mě až tolik filmů nezaujalo, ale tento rozhodně :)

      Vymazat
  3. Na film jsem viděla trailer a moc mě zaujal :) Jen sebrat odvahu, abych si ho pustila :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitá odvaha třeba je, tvůrcům se povedlo vybudovat pořádné napětí :D

      Vymazat
  4. Na Bird Box se hned po zkouškách chystám taky! :D Podle traileru je to přímo něco pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Premýšľam som o pozeraní Bird Box-u už niekoľko týždňov, ale nevedela som, čo si mám myslieť. Ale čítam toľko pozitívnych recenzií, že sa do toho asi dám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak o tomto přemýšlím i já jakožto filmový zaostalec. Vypadá to dost dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zbieram na film Bird Box odvahu už asi týždeň. :) Ako píšeš - aj mňa vydesí úplne všetko, takže hoci sa na film teším, potrebujem sa naň pripraviť. :)

    OdpovědětVymazat