Sebevzdělávání

by - 1/27/2019




Ahoj,
během posledního měsíce se stala docela zajímavá věc. Začala jsem se sama, dobrovolně, ve svém volném čase věnovat určitě formě sebevzdělávání. Nestačí mi obvyklých sedm výukových hodin ve škole, já si bez nucení odpoledne nebo o víkendu sednu k počítači a objevuji neomezené možnosti online výukových programů, jež pokrývají snad všechna témata, která by vás mohla zajímat.

Začalo to zcela nečekaně. Hledala jsem jakékoliv volně dostupné materiály k anglickým zkouškám IELTS, až jsem narazila na stránkách Future Learn na kurz Understanding IELTS, jež studenta během šesti týdnů detailně seznámí s podobou zkoušek včetně mnoha praktických příkladů a cvičení. A nezůstala jsem jen u toho.

Future Learn
www.futurelearn.com

Tato internetová platforma byla vytvořená v roce 2012. Za projektem stojí The Open University. Na chodu a obsahu se podílí 143 univerzit a neuniverzitních partnerů z celého světa. Jedná se o tzv. Massive Open Online Course (MOOC) platformu. Future Learn  nabízí velmi podrobné několikatýdenní kurzy, jimž ovšem stačí týdně věnovat pouze pár hodin, dále zde najdete také programy pro akademickou či profesní akreditaci, nebo dokonce celé tříleté online studium pro získání plnohodnotného univerzitního titulu.


Stránka je vhodná zejména pro studium. Navíc nemusíte nic platit, kurzy jsou zdarma. Existují zde samozřejmě drobná omezení jako omezený přístup apod., jež odstraníte tím, že si připlatíte.

Jak můžete vidět na obrázku, výběr témat a oborů je široký. Já Future Learn využívám především kvůli přípravě na anglické zkoušky, konkrétně Understanding IELTS je praktický uspořádaný program s mnoha užitečnými odkazy a skvělou zpětnou vazbou nejen od ostatních účastníků, ale také od samotných lektorů.

Future Learn využijí především studenti - silně zastoupená jsou témata jako marketing & bussiness, psychology nebo jazyky, zatímco kreativní obory jsou trochu upozaděné. Žádnému vysokoškolskému, ale i středoškolskému studentovi by futurelearn.com nemělo uniknout.

Udemy
www.udemy.com

Pokračujeme dál! Tuto stránku jsem ještě neměla příležitost pořádně prozkoumat, ale už jsem si uložila několik kurzů, kterých se chci rozhodně zúčastnit. Udemy je narozdíl od Future Learn komerční platforma. Profesionálové ve svém oboru zde sdílí svoje vědomosti a zkušenosti prostřednictvím videokurzů. Proto je velká část nabídky placená, nicméně zde můžete nalézt i velmi zajímavé bezplatné možnosti.


Udemy nabízí především kurzy k rozvoji schopností spojených se zaměstnáním, na své si zde přijdou kreativně, technicky i humanitně zaměření jedinci, k výběru jsou kurzy pro úplné začátečníky, mírně pokročilé i opravdové mistry v oboru. Mně zaujala především nabídka v oblasti Design a Photography.

Skillshare
www.skillshare.com

Skillshare jsem nenašla sama, kamarád mi tuto stránku doporučil, nicméně jsem stejně nadšená. Kurzy samy o sobě nejsou placené, ale registrace ano. Respektive dostanete 3 volné měsíce, během nichž se rozhodnete, zda je pro vás platforma přínosná, a potom již musíte měsíčně platit, nebo smazat účet. Hlavními tématy jsou Creative arts, Bussiness, Technology a Lifestyle.


Široké zastoupení zde má právě umění zahrnující klasické obory jako fine art, více se ale soustředí na digitální formu - graphic design, film production nebo photography. Přesně prosto jsem ze Skillshare tolik nadšená. Najdete zde výukové programy od profesionálů i studentské projekty, Skillshare celkově působí jako skvělá komunita lidí, kteří si navzájem předávají svoje vědomosti a obohacují jeden druhého.

Můžete se podívat sami :) 


Sdílím tento článek, protože si myslím, že tyto možnosti mohou někoho oslovit. Programy jsou vedené v angličtině (pokud se zrovna neučíte cizí jazyk), ale myslím, že to není pro většinu zájemců překážkou. Minimálně to může posloužit jako dobrá motivace, nebo nakopnutí. Jako největší bonus vnímám, že vám stačí sednout si k počítači a najít téma, které vás zajímá. Kurzy jsou navíc ověřené a vedené lidmi, kteří v daném oboru excelují.

Co si o tomto tématu myslíte? Rozšiřujete rádi svoje vědomosti a dovednosti? Myslíte, že by vám online kurzy mohly pomoci?


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

16 komentářů

  1. Já už se sama drtím angličtinu asi dva roky (sama jsem byla překvapená, že to dělám dobrovolně a že mě to fakt baví). Nejdřív to bylo taky hlavně kvůli zkouškám (konkrétně FCE), teď bych ráda zkusila i CAE. Každopádně o těchhle platformách jsem nevěděla - a ta první se mi vážně líbí, takže díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já angličtinu taky miluju, tu se učím ráda :)
      Není zač, doufám, že budou užitečné :)

      Vymazat
  2. Ve škole nám loňský školní rok zadali, abychom si našli nějaký kurz, v čem bychom se chtěli zdokonalit, podle mě je to super věc a člověk se z toho může hodně naučit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky bych brala něco takového na fyziku, jen teda asi ne v angličtině. Přece jen fyzika je občas dost složitá i v češtině...��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, určitý věci sotva dávám v mateřském jazyce. A občas ani to ne :D

      Vymazat
  4. Zatím jsem si žádný online kurz nezakoupila, ale je pravda, že jsem se třeba s lightroomem hodně věcí přiučila na internetu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je fajn, že dost kurzu je zadarmo, takže většinou ani není třeba platit :)

      Vymazat
  5. Já se doma něco učím skoro pořád, jen málokdy se to ale týká toho, co mám dělat do školy. Jsem dost magor a často se zaseknu u nějakého tématu/oboru a jdu do hloubky, i když je to zdánlivě k ničemu. Ale pokaždé jsem to někdy, třeba i po pár letech, zužitkovala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do školy toho děláme dost ve škole :D
      Aspoň je vidět, že se ti ty vědomosti časem hodí :)

      Vymazat
  6. WOW o takových stránkách vůbec nevím, jdu je omrknout. Přijde mi, že tahle "samosebe" verze vzdělávání dá člověku nejvíc, protože se opravdu věnuje tomu, co ho baví. U mě se to třeba týká historie, hlavně 20. století. Takovou oblast třeba studia j všeobecně skoro nemožné najít, takže knihy jsou pro mě ideál. Jdu omrknout weby, jestli se pro mě něco nenajde. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu :)
      Já si myslím, že určitě najdeš :)

      Vymazat
  7. Krásný článek. Já se ve svém volnu snažím každý den alespoň hodinu věnovat němčině. V červnu jsem dokončila školu a (nikdy bych to neřekla) nějaké to učení mi chybí.

    Life by Angellyca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si třeba nedokázala představit po gymplu nejít studovat vysokou :D

      Vymazat
  8. Vypadá to moc pěkně, článek se ti povedl a nabídka online kurzů mě skutečně zaujala, jen já v tomhle nemám hrozna moc výdrž, ale stránky si přidám do záložek a třeba se ve mně něco zlomí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když tě něco opravdu osloví, já myslím, že se výdrž objeví :))

      Vymazat