Vše, co nevíte o digitální nomádství

by - 2/01/2019


Ahoj,
užívám si zimy Londýna, zatímco sepisuji tento článek. Dostala jsem skvělou příležitost přečíst si ještě před samotným vydáním knihu o digitálním nomádství, freelancingu, podnikáním a o všem, co by mě jakožto čtenáře a potencionálního budoucího digitálního nomáda mohlo v této souvislosti zajímat. A věřte, že skutečně zajímá.



Jarek Mikeš

Výsledek obrázku pro jarek mikeÅ¡To je jméno autora knihy, o níž je dnes rec. Myslím, že pro mnohé z vás není žádný problém si ke jménu přiřadit i obličej, protože Jarek Mikeš je velkou osobností internetového světa. Můžete si ho spojit například s blogem jsemdigitalni.cz nebo platformou digimadi.com, několika internetovými portály a magazíny či hromadou start - upu, na nichž se podílel. Mimoto je leaderem v projektu Digitální rodina, pořádá Festival digitálních nomádů a vyvíjí software Digitální kancelář. Je to zkrátka velmi aktivní člověk, který se ve světě internetu a online podnikání opravdu vyzná. Nyní přichází s knihou 100 otázek, na které je lepší zeptat.
100 otázek, na které je lepší se zeptat

Celkem tři měsíce sbíral Jarek Mikeš prostřednictvím dotazníku otázky týkající se digitálního podnikání a nomádství. Poté z nich vybral 100 nejzajímavějších a postupně každou z nich zodpověděl. Do svých odpovědí promítl svoje pozitivní i negativní zkušenosti sesbírané za více než dvacet let aktivního účinkování v oboru. Výsledkem je kniha o 228 stranách, kterou by si měl přečíst každý, kdo jeví zájem o podnikání na volné noze v divokých vodách internetu. 

Pojem digitální nomád či freelancer vám bezpochyby něco říká. Pro mnohé je tento životní styl možná velmi lákavý, protože nabízí obrovskou profesní svobodu. Digitální nomád obvykle není spoután stěnami své kanceláře, naopak je před ním otevřený celý svět. Na druhou stranu to s sebou nese mnoho povinností, nelze jen cestovat a užívat si, je tu určitý časový závazek, povinnosti vůči zákazníkům, společnostem a podobně. Digitální nomádství je odrazem a výsledkem evoluce pracovního trhu, trend posledních let způsobený především snadnou dostupností internetu téměř kdekoliv na světě a ohromnému rozvoji digitálních technologií.

Kniha se skládá ze sedmi tématických částí. Postupně se tedy dozvíte cenné informace týkající se digitálního nomádství, poté se autor přesouvá k otázkám zaměřeným na blog, následuje téma peněz, podnikání a práce, osobního rozvoje, zabývá se také marketingem a nakonec nakoukneme do tajů webových stránek. Jako bonus si můžete přečíst rozhovor s Jarkem Mikešem zpracovaný Pavlou Lokajovou.


Díky stylu otázek a odpovědí je kniha velmi přehledná a čtivá. Není to sice úplně nejlepší koncept pro knižní dílo, zde ale nalézá skvělé uplatnění. Odpovědi jsou navíc vždy jasné a k tématu, rozhodně se dozvíte vše zásadní a důležité. Díky tomu, že autor odpovídá na otázky, jež sesbíral od samotných čtenářů a zájemců o dané téma, od začátku tedy úzce spolupracoval s publikem, mluví o věcech, jež jedince, který chce s digitálním nomádstvím začít, mohou skutečně zajímat. Navíc se vyjadřuje naprosto srozumitelně skrze pojmy, s nimiž nebudete mít žádný problém. Samozřejmě se předpokládá, že dosahujete určitých znalostí ve využívání internetu, ale rozhodně s knihou nedostanete do vod nesrozumitelných odborných termínů.
Nejen po obsahové, ale také po grafické stránce je kniha velmi dobře zpracovaná. Obálka se sice může zdá trochu nezajímavá, design vnitřku vám to ovšem nahradí. Mně například velmi pozitivně oslovilo, že téměř za každou kapitolou, tedy zodpovězenou otázkou, se nachází prostor pro čtenářovy myšlenky a nápady. 

Během zodpovídání otázek Jarek Mikeš často odkazuje například na blog jsemdigitalni.cz, který nabízí daná témata zpracovaná mnohem podrobněji. Pokud tedy chcete proniknout do tajemství internetového podnikání a pokud si chcete z knihy odnést co nejvíce informací, je dobré si ke čtení také otevřít zmiňované stránky. Sama kniha je spíše výstup rozebírající jednotlivé otázky a její přečtení vám dá opravdu mnoho užitečných informací a postřehů, pokud však chcete jít do skutečné hloubky, je zapotřebí zapátrat dál.

Sama se vyloženě o digitální podnikání nezajímám (ale asi začnu), nicméně během čtení jsem zjistila, že k tomuto tématu nemám úplně daleko, zejména pasáže týkající se blogu mě velice oslovily. 100 otázek, na které je lepší zeptat jsem přečetla skoro na jeden zátah, neúnavně nasávala jednu informaci za druhou. Jsem Jarkovi nesmírně vděčná, že mě oslovil a dal mi možnost si knihu přečíst. Kdoví, jestli bych na ni jinak narazila. Je úžasné, že člověk, který danému oboru skutečně rozumí, se neváhá o zkušenosti podělit s ostatními. 

Hodnocení

Design
80%

Obsah
80%

Za knihu Jarkovi Mikešovi velmi děkuji.



Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


zdroje: fotky ve vlastnictví Jarka Mikeše, pexels.com

You May Also Like

6 komentářů

  1. Velmi pěkný článek a bezvadně shrnuté, já se o tohle nezajímám, ale věřím, že to je zajímavá kniha :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Tento proud jde tak trochu mimo mě, i když věřím, že si dílko své příznivce najde.. :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkný článek :) Tuhle knihu bych si ráda přečetla, protože bych se chtěla o digitálním nomádství dozvědět více :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha je také o blogerství, takže přečtením člověk nic nezkazí :)

      Vymazat