Cizinec v domě #1

by - 7/02/2019


Ahoj,
než se pustíte do čtení celého článku, zastavte se prosím na sekundu a zkuste si odpovědět na otázkou, co si pod názvem "Cizinec v domě" představujete. Co by asi mohlo být obsahem mého dnešního výlevu? Klidně můžete svoji odpověď zaznamenat do komentářů, bude to naprosto skvělé!
Ale dobře, to by asi stačilo, nebudu vás zbytečně trápit. Jdeme na věc.
Skončil mi školní rok, vlastně jsem ukončila střední školu definitivně, přišlo léto a volný čas, který se samozřejmě hodí vyplnit nějakou záživnou a pokud možno i výdělečnou činností. Já jsem po bouřlivých (špatných i krásných) zkušenostech z minulého léta měla docela jasno o tom, co bych alespoň polovinu prázdnin chtěla dělat - možnost se podívat za hranice země vlastně úplně bezplatně.

CO JE TO?

Au-pairs - to jsou většinou dívky, ale také mladí muži, kteří odcestují do cizí země. Zde se stávají součástí rodinného týmu - minimálně prvních pár dní jsou naprostí cizinci v novém domě s novými lidmi, ale tento pocit ideálně brzy odezní. Na oplátku za ubytování, stravu a drobné kapesné se vybrané rodině starají o jejich ratolesti, mohou také pomáhat s domácími pracemi. To už je o domluvě a požadavcích. Au-pairs obvykle pracují 20 - 30 hodin týdně, větší počet hodin je spíš pro au pair plus, mother´s help nebo nanny.

Výsledek obrázku pro be au pair

Být au-pair není definováno jako zaměstnání v pravém slova smyslu. Zaprvé to není zrovna výdělečná činnost, kapesné například v UK je většinou 100 liber týdně, ve Španělsku či Itálii spíš 80 eur atd. Jenže tady skutečně nejde primárně o výdělek, ale především o kulturní výměnu. Tato zkušenost vám nabízí možnost vycestovat, poznat jinou kulturu, jiný styl výchovy, pochopitelně se zlepšíte v cizím jazyce, dostanete příležitost navštívit zajímavá místa, najít si nové přátele... A taky se rozhodně psychicky zocelíte, posílíte nervy a svoji trpělivost a naberete hromadu životních zkušeností a dovedností.

OD ÚPLNÉHO ZAČÁTKU

Mám pocit, že minimálně v České republice fenomén au-pairství není příliš známý. Jen si představte, že do vaší domácnosti přijde cizí člověk z náhodné země, nastěhuje se k vám domů a ještě se má starat o vaše milované ratolesti! Avšak v zahraničí to funguje víc než dobře. Všimla jsem si, že je to taková řetězovaná reakce. Lidé, kteří jako au-pair vyrazili objevovat svět, pak chtějí au-pair pro svoje děti. Moje současná host mum také pracovala jako au-pair. A já rozhodně jednou také chci dát nějaké dívce či chlapci tuto příležitost.
Pokud vás celá myšlenka nadchla a seriózně přemýšlíte o tom vycestovat, podívat se po světě se stravou a ubytováním zdarma výměnou za pouhých pár hodin hlídání, musíte si projít určitým procesem. Tady je:

  • Nejprve si určitě položte otázku: Já a děti? Mám kladný vztah k dětem?
    • Pokud se chcete stát au - pair, je vhodné mít už zkušenosti se staráním se děti (klidně i v rámci vlastní rodiny - mladší příslušníci)
    • Mít rád děti je nevyhnutelné. Jestliže z nich máte husí kůži, pak vám to silně nedoporučuji. Na druhou stranu znám i au-pairs pro zvířata, nebo hlavně na uklízení...
  • Stanovte si vlastní požadavky a pusťte se do hledání hostitelské rodiny
    • Určete si, co od tohoto dobrodružství čekáte. Kam byste rádi vyjeli, na jak dlouho, kolik a jak staré děti chcete hlídat, počet pracovních hodin a výši kapesného.
    • Úplně ideální je zabrousit na stránky pro au-pairs přímo určené - aupairworld.com, greataupair.com atd. Zde si vytvoříte profil a zadáte přesné parametry, pak jen hledáte rodinu, která vám pasuje. Facebookové skupiny fungují také úžasně. Stačí zadat do FB vyhledávače např. "Au pair in ..."
    • Pamatujte, že pokud se chcete zdokonalit v určitém jazyce, rozhodně nevybírejte krajany! Chcete - li se rozmluvit anglicky, hledejte spíš rodinu Britů, nikoliv Čechů apod.
  • První kontakt, druhý a třetí, kolo hovorů a domluva
    • Najít perfektní match může zabrat nějaký čas. Jen výjimečně je první host rodinka ta pravá (ale možné to je ;)). Obvykle tato fáze vyžaduje mnoho hledání, několik pokusů naprázdno. 
    • Následují videohovory, kdy se obě strany seznamují, říkají si svoje požadavky, možnosti a očekávání. Pro mě je třeba videohovor s cizími lidmi v cizím jedna z nejvíc stresujících věcí, takže tuhle část nesnáším. Odmítnutí bolí, ale někdy je lepší počkat, zkusit to znovu, než skočit po první příležitosti.
  • Dohodnuto a akce se dává do pohybu
    • Gratuluji vám k nalezení vyhovující host rodiny, pamatujte ale na smlouvu. Nemluvím o nějakém oficiálním úředním dokumenty stvrzeným vlastní krví, doporučuji však sepsat všechny podrobnosti vaše pracovního vztahu a podepsat oběma stranami. Je to spíše symbolické, ale aspoň mají všichni jasno, co se od nich očekává.
    • Po příjezdu do nového prostředí komunikujte a ptejte se. I na drobnosti. Čím dřív pochytíte systém domácnosti, tím víc si svoje zahraniční dobrodružství začnete užívat.
Just saying... ;)

To je takový úvod do tématu au-pairství. Pravděpodobně z toho vznikne série, mám ještě několik nápadů na další články - ty už budou odlehčenější. Zmínila jsem všechny stěžejní body samotného začátku celého procesu, každopádně plně rozumím, pokud máte nějaké otázky. Můžete je napsat do komentářů, ráda vám je zodpovím.

Jinak já momentálně pobývám u skvělé britské rodinky v srdci Londýna. Bohužel, jsem zde pouze na krátkou dobu, ale už teď jsem si jistá, že na ně jen tak nezapomenu. Je naprosto úžasné, že obě strany (oni i já) se snažíme, aby to byl další příklad pozitivní zkušenosti. Ne všechny případy jsou tak krásné, jenže těch dobrých je pořád víc a opravdu to stojí za to. :)

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

18 komentářů

  1. Dřív jsem měla v plánu, že přesně takovouhle práci bych zkusila - mám malou sestru a tak i zkušenost s dětmi. Ale zjistila jsem, že asi s dětmi neumím zacházet úplně tak, jak by se ode mě očekávalo. Se svou sestrou to vnímám jinak, ale i tak - mám pocit, že mě děti absolutně nerespektují. :D
    Nicméně kdo ví, třeba se ještě k nějaké takové zkušenosti dostanu. Do Británie bych asi nechtěla, kdysi tam au-paiřila máma a teta a obě byly takové dost otřesené, když se vrátily. :D Ale byla by to dobrá záminka pro všemožné evropské země (možná i mimoevropské). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že s respektem bojují i jejich vlastní rodiče. Naopak mám pocit, že se mnou jsou moje host kids hodnější, než s rodiči :D

      Já bych Británii doporučila, naopak si nejsem jistá ohledně ostatních zemí. Tady se opravdu dodržuje počet hodin pro au pairs a taky je lehké najít novou host family, pokud ta vybraná není zrovna šťastný match. :)
      Ale mimoevropské země... to mě taky láká :)

      Vymazat
  2. Nad tímto jsem nikdy neuvažovala. Navíc by to pro mě nebylo, já osobně děti moc nemusím a když můžu, tak se jim radši vyhnu. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Je fakt náhoda, že mě au-pair napadla hned! Shodou náhod jsem ráno poslouchala podcast od Kate Rezkové, která také vyprávěla o svém pobytu v Londýně.
    Já nad tím zatím vůbec neuvažovala, protože jsme zatím ve třeťáku na gymplu a na první otázku "já a děti" nemám moc kladnou odpověď.

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je vtipné, bod pro tebe :)
      Já jsem poprvé jela mezi třetíma a čtvrtým ročníkem gymnázia, dalo se na pohodu. Ale mít ráda děti, to by asi chtělo :D

      Vymazat
  4. I've heard about this before but didn't know all the details that go into it. So interesting.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Thank you! If you like children and traveling, I think it is a great option :)

      Vymazat
  5. Tak tohle by asi nebylo nic pro mě, já a děti, to by nedopadlo dobře.. I když věřím, že je to skvělá zkušenost a možnost poznat něco nového !:)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě je to přínosná zkušenost, ale pouze pokud se na to cítíš :))

      Vymazat
  6. V Polsku není " au pair" znám
    Je to škoda, protože si myslím, že je to opravdu super věc, vzpomínám si, jak jsem chtěl pracovat
    nejen ve Velké Británii je populární, v USA také ☺
    pozdravy
    lili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj se to zkusit! :)
      V Americe je to opravdu populární, ale mají tam hodně přísná pravidla :)

      Vymazat
  7. To musí být super! Určitě by mě to bavilo, ale nedokázala bych být tak daleko a na tak dlouhou dobu. Proto se radši budu držet učitelství 😀. Moc ti fandím, ať se ti takhle vede dál! 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš pocit, že by se ti stýskalo, můžeš zkusit třeba léto, mnoho rodin hledá jen na červenec a srpen nebo podobně :). Ale je to vždy pouze tvoje rozhodnutí :))
      Díky!

      Vymazat
  8. Skvělý článek :) Pro mě to je však asi dost nereálizovatelné. Děti mám ráda,anglicky umím číst a psát, ovšem mluvit. To je problém, takže nemám potřebnou odvahu se do toho pustit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, tak to ti mohu říct, že se nemáš čeho bát! Anglie je velmi vstřícná, v 99% narazíš na skvělé lidi.
      Btw, kdyby ses někdy rozhodla pro Londýn, můžu ti pomoci :))

      Vymazat
  9. Další zajímavé téma :) Musí to být rozhodně dost zajímavá práce, jak už to starani o děti či být v anglické rodině. Bral bych hned a vysmátý od ucha k uchu 😂 Pro porozumění jejich kultuře a naučení jazyku je tk jedna z nejlepších práci. Pod cizincem v domě jsem si myslel něco na tohle téma :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto skvělý způsob, jak poznat cizí kulturu, to souhlasím :)) A hodně to člověku dá (i vezme :D))

      Vymazat