Filmová recenze: 3 v 1

by - 7/28/2019


Ahoj,
přiznám se, že v poslední době málo čtu, ale o to více koukám na filmy. Nyní jsem navíc získala přístup k Netflixu zdarma, takže toho bude mnohem víc. Ale zpět ke kouskům, které už jsem shlédla. Jak název napovídá, jedná se o 3 filmy.



Tři kratší recenze vám možná napoví, jaký bude váš dnešní večerní program, nebo vás naopak utvrdí v tom, kterým filmům se raději vyvarovat.

Zlo s lidskou tváří

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile


Příběh jednoho z nejznámějších a nejmilovanějších sériových vrahů historie, Teda Bundyho. Překvapivým vypravěčem strhujícího filmu je Bundyho přítelkyně, která s ním v době vražd žila pod jednou střechou a o jeho hrůzyplné činnosti neměla ani potuchy. Až postupně zjišťuje, že muž, s nímž vedla láskyplný rodinný život, je jedním z nejhledanějších a největších monster Ameriky. (Bontonfilm)

Stačilo mi shlédnout trailer přesně jednou a bylo rozhodnuto. Společně s filmem se vracíme do Spojených států Amerických v době 70. let minulého století. Hrůzostrašný životní příběh Teda Bundyho by mohl být inspirací pro pořádně krvavý a násilnický horor, tvůrci se ale rozhodli zvolit jiný způsob vyprávění - takový, který mohla tehdy vidět nezasvěcená veřejnost. Až do poslední chvíle zde byli lidé lidé, kteří pevně věřili v Tedovu nevinu. Na pohled tento mladý muž nepůsobil jako psychopatický zabiják, ale příjemný, okouzlující a vysoce inteligentní člověk. Obrácením perspektivity se film snaží na diváka zapůsobit, vyvolat v něm rozporuplné emoce. A funguje to docela dobře.

Do hlavní role byl dosazen Zac Efron, který odvedl neuvěřitelně uvěřitelný výkon. Můžeme sice diskutovat o tom, zda - li to místy nehraničilo s přehnaným pozérství a cílenou snahu udělat film lákavější, každopádně Zac přebil výkony všech ostatních. Ještě Lily Collins jako jeho manželka mi utkvěla v paměti - skvělá práce s emocemi a psychickým vývojem postavy. Film se velmi úzce drží skutečného příběhu, z obrazovky na vás dýchá atmosféra 70. let. Najde se mnoho jedinců, jimž snímek není po chuti, já bych ho však ocenila kladně zejména díky netradičnímu pohledu na sériového vraha. Právě tím Zlo s lidskou tváří vybočuji z řadě tématických snímků. Raději upřednostním psychickou hru a silné emoce, než zbytečně krvavé detaily a násilí.

80%

Režie: Joe Berlinger, USA 2019, 108 minut, Krimi / Drama / Thiller / Životopisný


Pokémon: Detektiv Pikachu


Příběh začíná záhadným zmizením špičkového detektiva Harryho Goodmana, které přiměje jeho jedenadvacetiletého syna Tima, aby začal pátral po tom, co se jeho otci stalo. V pátrání mu přitom asistuje parťák jeho otce, detektiv Pikachu – okouzlující a vtipnými poznámkami sršící superslídil. Když Tim a Pikachu zjistí, že jsou výjimečným způsobem předurčeni k vzájemné spolupráci, spojí síly a vrhnou se vstříc vzrušujícímu dobrodružství, aby celé té spletité záhadě přišli na kloub. V ulicích pulzujícího moderního velkoměsta Ryme City, kde lidé a Pokémoni žijí bok po boku v hyper-realistickém světě, společně hledají stopy a setkávají se s pestrou směsicí Pokémonů. Postupně ovšem začnou odkrývat šokující plán, který by mohl zničit stávající mírové soužití a ohrozit celý vesmír Pokémonů. (Vertical Ent.)

První hraný film o Pokémonech - hádám, že je to pro fanoušky velká událost. Já jsem sice světu Pokémonů nikdy nepropadla, ale malého, žlutého a roztomilého Pikachua jsem měla nějak automaticky ráda. Proto jsem se také rozhodla pro tento film. Po shlédnutí mohu s klidem na duši říct, že i přestože jsem neměla téměř žádná očekávání, Detektiv Pikachu mne příliš neoslovil.

Herci? Nevýrazní a těžko zapamatovatelní. Jejich výkony mě taktéž neoslnily, skoro bych řekla, že tvůrci lidskou část filmu značně zanedbali a spíše se soustředili na vykreslení Pokémonů. To jim samozřejmě nemohu mít za zlé, nicméně po herecké stránce jsem zklamaná. I přestože se pohybuje v napůl animovaném a smyšleném světě, trocha uvěřitelnosti se hodí vždy. Zápletka mne poněkud minula. Jsem si sice zcela vědoma svých nedostatečných znalostí o Pokémonech, avšak domnívám se, že ve filmu se dá najít hned několik nesrovnalostí. Detektiv Pikachu není úplně tragický film, věřím, že zejména mladší generaci se zalíbí. Pokémoni byli super, graficky zpracovaní na jedničku, zejména Pikachu s hlasem Ryana Reynoldse byl absolutně boží. Já bych ale od tak přelomového snímku čekala víc.

60%

Režie: Rob Letterman, USA / Japonsko 2019, 104 minut, Akční / Rodinná komedie / Fantasy / Sci - Fi

Shazam


V každém z nás dříme superhrdina a k jeho probuzení stačí jen trocha magie. V případě Billyho Batsona stačí zvolat jediné slovo – SHAZAM! – a tento velkoměstem protřelý čtrnáctiletý chlapec v pěstounské péči se zásluhou starého kouzelníka změní v dospělého superhrdinu Shazama. Shazam s dokonalým tělem s vyrýsovanými svaly si však uchovává duši dítěte a v dospělé verzi se pouští do všeho, co by dělal každý teenager, kdyby byl obdařen superschopnostmi: užíval si je! Umí létat? Má rentgenové vidění? Dokáže rukama vrhat blesky? Dokáže se vyhnout zkoušce ze sociologie? Shazam se vydává otestovat hranice svých schopností s radostnou bezstarostností dítěte. Ale své schopnosti bude muset zvládnout rychle, aby mohl bojovat se smrtícími silami zla ovládanými Dr. Thaddeusem Sivanou. (Vertical Ent.)

Filmů o superhrdinech bylo natočeno snad už dost. Přesto stále vznikají další a mnohdy prakticky kopírují ty předchozí. Shazam se tvářil, že možná může nabídnout něco maličko jiného. Trailer dává jasně najevo, že se jedná spíše o odpočinkovou záležitost určenou pro pobavení, od níž můžeme jen těžko očekávat dramatické dechberoucí scény a hlubší myšlenky. Z nějakého důvodu mne to nadchlo, asi mám momentálně plné zuby superhrdinů, kteří se berou příliš vážně.

Když se na Shazama podíváte bez velikých nároků a necháte se příběhem unést zpět do dětských let, může to fungovat dobře. Samotná zápletka mne až tolik nezaujala, vlastně mi přišla docela přitažená za vlasy, je to prazvláštní, leč nefungující směsice fantasy mysteriózních prvků. Superzáporák měl sice dobrou vizáž, jeho osobnost však pokulhávala. Já jsem si mnohem více užívala rozvernou atmosféru a spoustu nadšení mladých aktérů. Buďme k sobě upřímní, kdo z nás v dětských letech nesnil o tom být superhrdinou? A kdyby se to skutečně stalo, co byste dělali? Shazam na tohle vtipným způsobem odpovídá. Jinak mě taky zaujala myšlenka pěstounství, tvůrci se pokusili lehce načít toto téma, což oceňuji, bohužel pouze velmi povrchně. Shazam byl fajn, zasmála jsem se a víc jsem ani nechtěla.

70%

Režie: David F. Sandberg, USA 2019, 132 minut, Akční / Dobrodružný / Komedie / Fantasy

Tím bych pro dnešek skončila. Není třeba psát dál. Viděla jsem znovu Počátek, ale ten nemusím hodnotit. Je to úžasné mistrovské dílo. Pak jsem také viděla Rocketmana, ale tomu bych ráda věnovala více prostoru. Momentálně se naplno věnuji třetí řadě Stranger Things, hodlám pokračovat s novou řadou Black Mirror a tak nějak okouknout, co dalšího mi Netflix nabízí.

Co říkáte na tyto tři filmy? Viděli jste je, nebo se na ně terpve chystáte?  

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

33 komentářů

  1. Ani jeden film jsem neviděla, Pokémony jsem nikdy moc nemusela, takže tento film mě neláká, ale Shazam mě celkem zaujal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Shazama zkusit můžeš a uvidíš... Je to takový specifický film 😄

      Vymazat
  2. Zlo s lidskou tváří jsem viděla, protože tenhle typ filmů mě hodně zajímá a také bych mu dala 80%. Zac Efron to zahrál skvěle! :D :)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem Pikachu, byli jsme na tom s přítelem v kině a bylo to roztomilé. Měli jsme zrovna takové experimentální období - poprvé jsme byli na hororu a o týden či dva později jsme se vydali na tohle jako protiváhu. :D Moc bych chtěla na Lvího krále, ale nevím, jestli to stihneme. :)
    Jinak Zlo s lidskou tváří mě zaujalo a ráda bych to viděla.

    Taky teď víc koukám na Netflix než že bych četla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z takového pohledu to asi může být docela zajímavé:D
      Lví král vypadá dost dobře, co jsem tak koukala :)

      Netflix prostě vede :D

      Vymazat
  4. Ani jeden film jsem neviděla, ale Zlo s lidskou tváří mě láká hodně. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zlo s lidskou tváří mě hodně láká, takže to vidím na to, že se na něj podívám. :D Jinak u Pokémonů se stále nemůžu odhodlat ke shlédnutí, ale tak třeba po čase. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Pokémonů nesmíš očekávat moc a třeba to bude fajn :D

      Vymazat
  6. Tentokrát jsi se toho filmu příliš necítil - kromě "Zlo s lidskou tváří", které bych chtěl sledovat ☺
    ostatní filmy nejsou podle mého vkusu
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  7. Slyšela jsem pouze o Shazam, jinak mě filmy dost obcházejí :D Jsem spíš seriálová :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahh, musím si pozrieť ten film o Tedovi Bundym, ž dlho sa na neho chystám, vďaka za pripomenutie :)

    OdpovědětVymazat
  9. Už před dlouhou dobou mě zaujalo Zlo s lidskou tváří. Teď jsi mi to naštěstí připomněla, tak se na to aspoň podívám :)

    OdpovědětVymazat
  10. videla som iba ukážky na tieto filmy ale velmi ma nezaujali :)

    OdpovědětVymazat
  11. Uu, Netflix celkom závidím. :D Prvý film nevyzerá ako môj žáner, ale zase to herecké obsadenie, mmm... Vďaka za varovanie pri Pikačuovi - skúsim pre istotu znížiť očakávania (keďže som Pokémonový nadšenec a stále mám niekde Pikaču-plyšáka :D). Shazama som ako jediný z týchto filmov už videla a teda, akosi ma to nebavilo, tá zápletka sa mi zdala prislabá aj na oddychovku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jsi fanoušek Pokémonů, třeba ten film budeš vnímat jinak než já, nezasvěcená duše :D

      Shazam je fajn jako oddechovka, nic víc :)

      Vymazat
  12. I want to go and see that first film. Looks interesting.

    OdpovědětVymazat
  13. Mě zaujal tím, jak je trochu jiný. Nebylo to špatné :)

    OdpovědětVymazat
  14. thank you for being given a chance to comment on this great article. do not forget to visit us

    Agen Bola Online

    Casino Online

    Judi Online

    Agen Togel

    Bandar Bola

    OdpovědětVymazat