Růže bílá, černý les - Inspirováno skutečnou událostí

by - 9/09/2019


Ke knize Bílá růže, Černý les jsem se dostala úplnou náhodou. Euromedia, s níž spolupracuji, usoudila, že by se mi kniha mohla líbit a poslala mi jeden výtisk ještě dokonce dřív, než se dílo dostalo na pulty knihkupectví! Když jsem se tedy vrátila domů z Anglie, našla jsem na stole balíček, v něm tuto krásku a milý vzkaz k tomu. O druhou světovou válku se docela zajímám, takže jsem neotálela a pustila se do čtení.

Recenze ve spolupráci s nakladatelstvím Ikar a společností Euromedia




O knize


White Rose, Black Forest
Eoin Dempsey / Published 2018 in New York

Přeložila Anna Křivánková / Ikar 2019
Obálku zpracoval Soňa Šedivá
272 stran / pevná obálka s přebalem

Romány / Historie


Píše se rok 1943. V letech před Hitlerovým vzestupem k moci byl domek Gerberových plný smíchu. Ale to je minulost. Franka je nyní sama, otec i bratr jsou ztraceni ve víru války a ona sama nemá důvod žít. Pak však v lese objeví tělo parašutisty v uniformě Luftwaffe. Rozhodne se neznámému pomoci, ale brzy zjistí, že není tím, za koho se vydává. Dokáží k sobě najít cestu a důvěru, když je proti nim gestapo i sama příroda?


Můj názor

Válka zuří a nepolevuje, krev teče proudem. Konec se zdá v nedohlednu. Hitler drží Německo pevně v moci, mezi lidmi panuje strach a nedůvěra, gestapo nemá smilování. V takto bezútěšné situaci mladá Franka Gerberová marně hledá motivaci žít. Válka ji připravila o všechny blízké lidi, které milovala. Je jen krůček od sebevraždy, když svému životu najde nový smysl v podobě zraněného muže, který si při seskoku s padákem zlomil obě nohy. Je sice oblečený jako německý voják Luftwaffe, ale jaká je jeho pravá identita a poslání?

Růže bílá, černý les je opravdu krásný poetický název, který však plně pochopíte až po přečtení knihy. Nese nejen symbolický význam, ale také odkazuje na opravdová místa a skutečnosti v druhé světové válce. Jsem v pokušení vám podat vysvětlení, na to by si ale každý čtenář měl přijít sám. Faktem zůstává, že kniha nese mnohé (i detailní) reálie a je založena na pravdivých událostech a osobách. Jinými slovy, z knížky se můžete dozvědět další informace o druhé světové válce, jež vám ve škole pravděpodobně zatajili, přitom jsou opravdu zajímavé. Taková malá lekce dějepisu zdarma.

Nyní ale k samotnému příběhu a obsahu díla. Jak sama anotace napovídá, příběh neslibuje příliš děje a akce, spíše se soustředí na vztahy, popis atmosféry a obsahuje mnoho vzpomínání. Ze začátku musíte přímou řeč vyloženě hledat, čekají vás obsáhlé popisy scenérie, válečné situace a především pocit hlavní hrdinky. Děj se rozvláčně posouvá dál, melancholii příběhu podtrhuje krutá zima a bezútěšné válečné běsnění, které postupně proniká i do nejodlehlejších koutů Německa. Jak se ale posouváme dál, akce postupně přibývá, roste napětí a tempo se zvyšuje. Zejména v poslední třetině díla se situace zdramatizuje natolik, že se vám vytratí dech. Vidět zásadní rozdíly ve smýšlení a chování pronacistů a odpůrců režimu mne doslova paralizovalo. Jak je snadné vnímat tutéž realitu dvěma naprosto odlišnými způsoby. 

Obsazení postav je poměrně komorní, příběh se soustředí především na dvojici hlavních hrdinů Franku a záhadného muže, který se vydává za oddaného nacistu. Role vypravěče se drží zejména Franka, ke slovu se však dostanou i další významné postavy, které přidají svůj úhel pohledu. Franka je vnitřně zlomená - válka ji sebrala všechny milované lidi, také se dostala do vězení za protinacistické smýšlení - ale vystupuje jako silná a odhodlaná žena, když si to situace žádá. Některé její schopnosti a výkony se zdají až nadlidské, ale hádám, že adrenalin, půd sebezáchovy a později i láska konají divy. Mezi hlavními aktéry se pochopitelně začne vyvíjet blízký, milostný vztah, vždyť kniha je něco mezi historickým dramatem a romantikou. V tomto bodě musím masivně chválit - autorka se dokázala vyvarovat jakémukoliv sentimentu a přehnaným gestům, vznikající city mezi jí a jím popsala s něhou a zcela uvěřitelně.

Nelze tvrdit, že byste se při čtení nudili, kniha však rozhodně sedne víc těm, kteří si užívají pozvolné plynutí děje a mnoho bohatých popisových pasáží. Bílou růži, černý les bych také doporučila těm, kteří se zajímají o druhou světovou válku. Já jsem si knihu vybrala zejména pro tento fakt a jsem spokojená, autorce se povedlo perfektně vystihnout atmosféru války, beznaděje a strachu s ní spojené, ale také snahy se vzepřít a neztratit pravé hodnoty. Spisovatelka se šikovně opírala o historická fakta a skutečné osoby, na nichž položila základy děje. Příběh a jeho zápletka jsou extrémně jednoduché a poměrně předvídatelné, některé situace se trochu příčí reálnosti, nicméně kniha stále dokáže nabídnout momenty překvapení a napětí. 

Bílá růže, černý les tedy není pro všechny. Přesto... Já se tomuto druhu knih obvykle vyhýbám, ale jsem docela ráda, že jsem si Bílou růži přečetla.



Knihu si můžete zakoupit zde.


Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)

You May Also Like

19 komentářů

  1. Tak tu si rozhodně musím přečíst! Vypadá skvěle a knihy podle skutečné události mě hrozně baví :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Historické okolnosti a některé osoby jsou opravdu skutečné! To se mi na knize vážně líbilo. :)

      Vymazat
  2. Po knize jsem také koukala, hrozně mě zaujalo to téma. Tvá recenze mě přesvědčila, abych si ji sehnala, tak uvidím, jak se mi bude líbit 😊

    OdpovědětVymazat
  3. Osobně válečné knihy příliš nevyhledávám a tak si nejspíš ani tuhle v nejbližší době nepřečtu. Podle toho jak je popisována a jaký má ohlas, ale musí být vážně povedená. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě má něco do sebe, ale samozřejmě ne každého osloví :) V mém případě hraje velkou roli fakt, že se zajímám o druhou světovou válku. :)

      Vymazat
  4. Popravdě, tuhle knihu bych si musela přečíst pouze tehdy, když bych na ni měla chuť. Jinak bych řekla, že by mě ani moc nechytila.

    OdpovědětVymazat
  5. název samotné knihy zní velmi zajímavě a abstraktní zvuky povzbuzující ...
    Myslím, že si tuto knihu přečtu ☺
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  6. Poslední dobou vídám tuhle knížku na facebooku a instagramu. Ne, že by mě nelákala, ale asi si ji nemusím přečíst v následujícím čase. :D Nicméně pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozpoutal se kolem ní pořádný boom! Prostě reklama :D Ale knížka má určitě něco do sebe :))

      Vymazat
  7. Tato knížka mě láká už delší dobu, ale vím, že pro mě ještě čas na její přečtení nenadešel. Ale doufám, že někdy nadejde. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že ano! Třeba v zimě, protože celý děj se v tom období odehrává :)

      Vymazat
  8. This book is far from what I usually read but sounds so interesting. I might have to check it out!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Absolutely! You can always try and stop if you don't like it :))

      Vymazat
  9. Jsem ráda, že tě knížka prostřednictvím mé recenze zaujala. :)) Věřím, že tě nezklame.

    OdpovědětVymazat