Souboj českých a britských univerzit

by - 11/10/2019


Ahoj,
název se sice nese v bojovém duchu, krev ale nepoteče. Jelikož já nastuduji v Londýně a moje dobrá kamarádka v Praze, napadlo nás, že bychom prostřednictím rozhovoru mohly naše univerzity porovnat a zjistit, kde spočívají klíčové rozdíly ve stylu výuky, vybavení, finanční stránky, sociálního vyžití a podobně, zkrátka zhodnotit naše první měsíce v roli vysokoškolského studenta ve dvou odlišných zemích.


Na scénu nám tedy přichází dva aktérky. Zcela nečekaně já, Maddie, stále ještě devatenáctiletá studentka v Británii. A dále tu je Bára, už devatenáctiletá vysokoškolačka v Praze. Seznamte se,p  A dále tu je 6 otázek čekajících na zodpovězení.

Nejdřív musíme přiblížit naše situace: Na jaké univerzitě studuješ a co je tvůj obor?
Maddie: jSem v prvním ročníku bakalářského kurzu Design for Art Direction na škole London College of Communication v Londýně, která společně s dalšími šesti fakultami spadá po University of the Arts London.
Bára: Studuju Komunikační studia, specializace Žurnalistika na fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, první ročník.
 Image result for uk fakulta sociálních věd"

Popiš strukturu svého oboru, tvoje předměty apod.?
Maddie: Zatím máme tři předměty. Conceptual and Theoretical Studies - 3 hodiny v pondělí, Introduction to Art Direction - celkem 4 hodiny v úterý a  Design Principles - také 4 hodiny ve čtvrtek. Dále máme možnost nepovinného předmětu ve středu, týdně se střídají After Effects a Cinema4D, během dvou hodin se učíme pracovat s těmito programy. Jelikož jsme na škole nováčci, občas máme extra hodiny, tzv. Inductions, kdy nás zasvěcují do používání všeho dostupného vybavení na škole. Takže občas skončím ve škole i v pátek. 
Bára:  Vzhledem k tomu, že jsme jenom specializace, máme 4 předměty společné s ostatními specializacemi (marketing a mediální studia), jmenovitě Digitální komunikace a práce s informacemi (něco jako sociologie médií) Komunikace v socialně-vědním kontextu (zatím obecná sociologie), Čeština v komunikační praxi a Metodologie sociálních věd (příprava na bakalářskou práci). Pak máme povinné předměty jenom pro nás - Žurnalistická tvorba (přednáška a seminář, kde jsme rozdělení na skupiny a píšeme do různých fakultních médií, tištěných a online), Vizuální žurnalistika (fotky), praktická žurnalistika (fotky, rádio, televize) a Angličtina pro žurnalisty. Z povinně volitelných a volitelných předmětů mám Platformy žurnalistiky v kyberprostoru (sama moc nevím, co to znamená), Grafický design a Základy polygrafie a filmový seminář (tam koukáme na filmy 😂).

Jak je tvoje studium časově náročné?
Maddie: Jak už jsem popisovala výše, nemáme mnoho lekcí, pouze 11 kontaktních hodin ve třech dnech (ze začátku je toho tedy víc, někdy jsem tam každý den v týdnu). Jenže pak musíme udělat hodně práce mimo, lekce jsou spíše informativní a hodně záleží na iniciavitě studenta v jeho volném čase. Ve výsledku to tedy může spolykat hodně hodin, celkově bych můj kurz hodnotila jako časově dost náročný, je to koneckonců "full-time course".
Bára: Zatím je to méně náročné ve srovnání s gymnáziem, asi nejvíc času zabírají přednášky a semináře. Měli jsme asi zatím asi 3 delší úkoly na doma, píšeme písemky z angličtiny, když vydáváme noviny, většinou připravuji článek a někdy kvůli tomu musím někam jít (tisková konference, nějaká premiéra apod.). To je zhruba vše z přípravy doma. Ale máme dlouhý seznam knih, uvidím, jak to do zkouškového stihnu přečíst. Jsem zvědavá na samotné zkouškové, protože dosud nemám moc představu.

Káva, káva, káva, drží mě v chodu.

Otázka na finance, daří se ti válčit s příjmy a výdaji?
Maddie: Londýn je nesmírně drahou záležitostí ve všech ohledech a ufinancovat si svoji existenci z part-time brigády je poněkud sebevražedné. Pokud chcete slyšet můj upřímný názor, uživit se bez podpory zvenčí (rodiče, nadace, studentská půjčka) jako zahraniční student v prvním ročníku je prakticky nemožné. Já hodně bojuju.
Bára: Naštěstí mi rodiče dost přispívají, platí mi kolej a dávají mi něco na jídlo. Zbytek zatím řeším z úspor a hledám brigádu.
Maddie: Moje menší páteční krize na univerzitě
Jaké vybavení a výhody ti univerzita poskytuje?
Maddie: Ohledně tohoto si nemůžu svoji školu vynachválit. LCC je známá pro svoje tiskařské vybavení, máme dílny pro screenprinting, printmaking, 3D printing atd, dále fotografická studia, můžeme si zdarma půjčovat technické vybavení jako fotoaparáty, kamery, osvětlení na set, prakticky cokoliv, co je potřeba. Jakožto student UAL mám také přístup do všech budov a částí univerzity (UAL má 6 fakult po celém Londýně), na každé fakultě je otevřená knihovna sedm dní v týdnu, lze si zde vypůjčit macbooky, tisknout za pár pencí atd. Upřímně sama netuším, co všechno je k dispozici. Stačí mít UAL průkazku. V rámci studia si můžeme zakoupit Adobe programy za pouhých 48 liber na tři roky, což je přímo směšná cena, fungují zde nejrůznější zájmové kluby, na fakultách se nachází obchody s uměleckými potřebami, kavárny, bufety a jiné. 
BáraMyslím, že mi to dává skvělý praktický základ k tomu, co se dělá v médiích. Díky prakticky zaměřeným seminářům můžeme simulovat skutečný proces, což nás naučí nejvíc. Navíc mám kolem sebe úžasný kolektiv, potkala jsem tam skvělé lidi 😊.

Look what we printed.

Poděl se s námi o svoje první dojmy, pozitivní i negativní.
Maddie: Nejsem extrémně extrovertní člověk, takže mi trvalo trochu déle se seznámit se spolužáky a navázat nějaké kontakty, proto jsem se prvních pár týdnů cítila ve třídě trochu mimo a cize (cizí jazyk hrál také roli), ale to se postupně zlepšilo, seznámila jsem se i se studenty z ostatních fakult, poznala jsem zdejší prostředí, momentálně do školy chodím moc ráda, protože jsem zkrátka mezi svými lidmi (rozumějte: všichni jsme trochu podivní a umělečtí). Moje zkušenost se zaměstnanci a učiteli je též pozitivní, ohledně samotného kurzu jsem maličko rozpačitá. Sice se mi líbí, že děláme kreativní věci a máme velkou tvůrčí volnost, na druhou stranu si na většinu věcí musíme přijít sami, doslova nás hodí do rozbouřené vody a plav, zkus se neutopit. Některé lekce se mi zdají nezáživné a zmatené, nepřináší nic užitečného, o to víc práce mě pak čeká ve volném čase. Zároveň zápasím s financemi (realita chudého zahraničního studenta), někdy se cítím opravdu psychicky a fyzicky vyčerpaná. Ale jsem ráda, že jsem tuto možnost dostala.
Bára: Asi hlavně to, co jsem zmínila v předchozí otázce. Většina předmětů mě moc baví, učitelé jsou fajn a vychází nám vstříc a taky jsem potkala spoustu skvělých lidí. Přijde mi, že se učím něco nového. Škola navíc sídlí hned u Vltavy s výhledem na Hrad. Na druhou stranu mi nevyhovuje výuka angličtiny. Francouzštinu pro jistotu nemám vůbec, to musím do příštího semestru nějak pořešit. Uvažuji, že bych si zkusila přidat ještě jednu školu, protože mi přijde, že zde sice naučí spoustu praktických dovedností, jak natáčet, psát, nahrávat či fotit, ale chybí mi znalosti k tomu, o čem psát.


Děkuji za přečtení článku, snad vám přinesl užitečné informace a představu o rozdílech studia v České republice a v zahraničí, tedy v Británii. Moc ocením vás komentáře a snad se brzy uvidíme u mého dalšího pisatelského výtvoru (vím, že mi pravidelnost v poslední době moc nejde).

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


You May Also Like

10 komentářů

  1. Srovnání české a zahraniční univerzity je vždycky zajímavé. :) Já osobně jsem na české a mám toho až nad hlavu (závídím vám těch pár předmětů). :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenech se oklamat pár předměty, i tak to je časově náročné :p

      Vymazat
  2. Pěkné srovnání univerzit. Člověk si tak dokáže představit, jaké to je v zahraničí a dokonce najít rozdíly i podobné záležitosti. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :)) Nějaké rozdíly tu určitě jsou, ale ve výsledku je to boj student versus univerzita kdekoliv :D

      Vymazat
  3. tento příspěvek ukazuje, že je to lepší ve Velké Británii ...
    pokud jde o mě, kdybych měl na výběr, rozhodl bych se přesto jít do Pragy ☺
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České univerzity se ve většině případů neplatí, to je hodně velká výhoda :p

      Vymazat
  4. Skvělý článek, myslím si, že člověk si často ani neuvědomí, jak může být univerzita v zahraničí odlišná a v čem to naopak může být podobné. :) Ty jo, že bych něco takového někdy sepsala o Německu? :D

    Držím palce se studiem! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně napiš, já si takový článek ráda přečtu! :)

      Děkuju, já tobě taky.:))

      Vymazat
  5. Zajímavé srovnání a díky za tenhle článek. Člověk se asi jinak nemá šanci dozvědět, jak to funguje v zahraničí :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hola,
    Buen día.
    Estamos escribiendo este informe para individuos, organizaciones y empresas que necesitan un préstamo especial para iniciar o establecer un negocio o para llevar a cabo un proyecto, pero el banco lo ha prohibido o su banco fue rechazado por el banco, somos individuos quienes otorgan préstamos en el rango entre EUR 5 000 y EUR 1 000 000 000 a aquellos que pueden cumplir con las condiciones de reembolso.
    Nuestra tasa de interés es del 3% anual, por lo tanto, si necesita dinero para otro
    razones, contáctenos para obtener más información a través de: nelsonwealthfinacialloanservic@gmail.com
    Solo personas serias y honestas.
    Gracias.
    Atentamente
    Nelson riqueza.

    OdpovědětVymazat