Rok na filmovém plátně

by - 1/27/2020


Ahoj!
Ups, nějak se překulil měsíc a já nezveřejnila žádný článek. Ale nebojte, žiju! Jenom jsem zápasila s univerzitou a odevzdáním prací, ale jsem zpět a svěží. I přestože už končí leden, ráda bych se vrátila do minulého roku a zhodnotila, co mi filmový svět přinesl a co ještě musím dohnat.
Hey!
Ops, one month is over and I didn't post anything. But don't worry, I am still alive. I only struggled with university-related stuff and finishing all the projects, but I am back and fresh. Even though January already ends, I would like to look back and talk about what the film world brought to me and what I have to catch up with.



Rozhodně musím začít s filmy, které se nejvíce vryly do paměti v pozitivním slova smyslu.
I definitely have to start with movies that I can't forget because they are so good.

JOKER


Joker je dechberoucí. Podmanivý. Užíváte si ho, za což se cítíte provinile, protože silné depresivní ladění, prolínání reality a bludů a bující šílenství hlavní postavy není z principu nic, co by si člověk měl užívat. Jenže ono to jinak nejde.

Todd Phillips upřel pozornost na Jokera, oblíbenou komiksovou postavu, ale oželel přehrané efekty a vyšperkované příběhové linky typické pro filmy s komiksovými charaktery. Díky jeho skvělé režii, ohromujícím hereckým výkonům Joaquina Phoenixe (ten člověk je čistý talent!), podmanivé hudbě a nesporně dobré kameře vzniklo neuvěřitelné realistické drama pokřiveného zrodu jednoho z nejikoničtějších padouchů komiksového světa. Joker v jeho nejryzejší podobě. Líbí se mi to. Moc.

PS.: Já jsem byla vždycky spíš na záporáky.

The Joker is breathtaking. Captivating. You enjoy it, which makes you feel guilty, because the strong depressing overtone, a disappearing border between reality and delusion, and the raising madness of the main character should not, in principle, be anything one should enjoy. But it is simply impossible not to savour the film.

Todd Phillips put his attention to Joker, a favourite comic book character, but he relinquished the exaggerated effects and cliché storylines so typical for movies based on comics. His brilliant direction, the stunning performance of Joaquin Phoenix (this man is an incredible talent!), compelling music and undeniably good cinematography have created an incredible realistic drama of the distorted birth of one of the most iconic villains in the comic world. Joker in its purest form. I like it. A lot.

PS.: I have always prefered bad guys, sorry.

VLASTNÍCI



Nejsem velký příznivec českých filmů a možná se tak dopouštím osudové chyby, protože film Vlastníci mi vyrazil dech. Film vybírala moje mamka, takže jsem se moc nezajímala, o co se jedná.  O tom více překvapení se mi dostalo. Musíme přihlédnout ke skutečnosti, že se celý film odehrává prakticky v jedné místnosti a děj se tedy opírá především o dialogy a herecké výkony. Teprve až potom můžeme plně chápat, jak dobrou práci odvedl nejen filmový štáb, ale především herci, jimž jsem věřila naprosto vše. Dokázali udržet moji pozornost od začátku do konce a skvěle pobavit.

Bohužel se obávám, že tento film je dostupný pouze českému národu. Nikoliv však z výhradních filmových práv a podobně, klidně si to přeložte a nadabujte. Avšak pouze čistokrevný Čech může mít plný požitek z dramatu odehrávající se na uzavřené schůzi Vlastníků, neboť film dokonale využívá a umně paroduje naše typické ne příliš kladné vlastnosti. Svěží, zábavnou, ale důraznou formu.

I am not a big fan of Czech films. And that is probably a fatal mistake because Owners literally took my breath away. The movie was chosen by my mother, so I didn’t really care about what it was. Therefore I was more surprised. We have to take into account the fact that the whole story is practically happening in one room and is based primarily on the dialogues and performances of the actors. Only then we can understand how much great work was done not only by the film crew but, above all, by the actors. I believed them absolutely everything, they kept my full attention from beginning to the end. I had a great time.


Unfortunately, I am afraid that this film is only available for Czech people. Not because of exclusive film rights and things like this, feel free to translate and dub it. However, only a purebred Czech can fully enjoy the drama taking place at the closed Owners' meeting, as the film perfectly uses and parodies some of our typical not very positive features. In a fresh, entertaining but emphatic form.


ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD


Nejsem si úplně jistá, jestli je možné, aby se mi jakýkoliv nový film Quentina Tarantina nelíbil. Režiséra i jeho styl tvorby mám opravdu ráda, stejně jako jeho filmy a ani Tenkrát v Holywoodu není výjimkou. Hvězdné herecké obsazení, a tudíž i výborné herecké výkony hrají velkou roli. Lichotilo mi věrohodně ztvárněné časové období - zlatá léta Hollywodu, jež z historické hlediska patří mezi mé oblíbené, ačkoliv se skutečných historických událostí tehdejší doby zcela nedrží, což je také předmět k debatě.

Tenkrát v Hollywoodu nasadí relativně pozvolné téma (v porovnání s jinými Tarantinovými filmy), které si udržuje až do posledních chvil. Celkem dává za pravdu názvu, který napovídá, že film je tak trošku pohádka vyprávějící o kouzelné éře, jež je už dávno pryč. I přes klidný spád a délku snímku se divák nenudí, Tarantino umí zaujmout a kdo by se nerad koukal na kombinaci DiCaprio, Pitt a Margot Robbie? Konec mnohem více odpovídá režisérově vkusu a situaci obrátí o 180 stupňů, stříká krev a lítají končetiny. Pohádkový potón zůstane však zachován, narozdíl od reality se filmové postavy dočkají šťastného konce. Je to trošku kontroverzní, ale proč ne?

I'm not quite sure if I am capable of disliking any new Quentin Tarantino movie. I really like this director and his style, his films, and of course, Once Upon a Time in Hollywood is not an exception. The star cast and their excellent performances play a big role in the success of the film. I was amazed by the well designed and portrayed time period - the golden years of Hollywood, which is historically one of my favourite eras, although the movie does not completely follow historical facts of that time, which is also a subject for debate.

Once Upon a Time in Hollywood starts in relatively slow tempo (compared to other Tarantino’s films), which it maintains until the very last moments. That kind of corresponds to the film title, which tells us that Once Upon a Time in Hollywood is a bit of a lie, a fairytale praising a long gone magical time. Despite the relaxed tempo and length of the film, the viewer is not bored, Tarantino knows how to keep attention. And be honest, who would not like to watch a combination of DiCaprio, Pitt and Margot Robbie? The end shows much more of the director's taste and turns the situation upside down, with spattering blood and flying legs. However, the fairy tale taste will remain, unlike reality, because film characters will get their happy end. It's a bit controversial, but why not?

ROCKETMAN


Rocketman bývá často porovnáván s tématicky podobným filmem Bohemian Rhapsody. Já se odmítám pouštět do jakékoliv srovnávání, tohle je chvíle slávy pro Rocketmana. Můžete mě třeba ukamenovat, ale na film jsem se nedívala kvůli Eltonu Johnovi, o jehož život celý snímek hovoří. To spíš mě oslovil Taron Egerton v hlavní roli, jež oplývá nesporným hereckým talentem.

Film vypráví bouřlivý život rockové hvězdy, jež se v podání Rocketmana jeví poměrně ohranně s typickou kupou klišé prvků. Snad se tím nenecháte odradit. Film sám o sobě je zábavný a dynamický, plný podmanivé hudby, skvělých choreografií, je to kolotoč barev a svůdných efektů. Je propracovaný i po scénografické stránce především co se týče časového určení, a i maskéři odvedli dobrou práci. Vůbec nemluvím o hereckých výkonech, jež jsou bez debat vynikající. Líbí se mi retrospektivní nastavení filmu.

Rocketman is often compared with a thematically similar film Bohemian Rhapsody. I refuse to make any comparison, this is a moment of fame for Rocketman. You can hate me, but I didn't watch the movie because of Elton John, who the film is talking about. It was Taron Egerton who appealed to me in the lead role. This guy has an undeniable acting talent.

The film tells the story about the wildlife of a rock star full ups and downs. In Rocketman, it looks to be quite mediocre with a typical cluster of cliches. But don’t feel discouraged to watch it. The film itself is fun and dynamic, full of wonderful music, great choreographies, a carousel of colours and cool effects. It is also sophisticated in terms of set design which closely follows the time period, and also make-up artists have done a good job. I don’t have to talk about acting performances, they are amazing for sure. I also like the retrospective setup of the film.

CO MUSÍM JEŠTĚ DOHNAT...
WHAT I HAVE TO CATCH UP WITH...

Image result for x men dark phoenix Image result for YESTERDAY 2019 Image result for spider man far from home
Image result for rainy day in new york 2019 Image result for lighthouse movie 2019 Image result for parazit 2019

Maddie
Prosím, podpořte mě na sociálních sítích. :)


canva.com, imdb.com, youtube.com

You May Also Like

21 komentářů

  1. Joker se opravdu skvěle podařil. I přesto, že to nebyl typický Joker, co znám, tak tento měl něco do sebe. :)
    Jinak doufám, že se ti Dark Phoenix bude líbit. Pro mně to byl nejslabší film z celých X-Menů. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě příjemná změna.
      Jsem právě docela zvědavá, jak bude působit na mě. :o

      Vymazat
  2. Joker byl opravdu skvělý :) A Tenkrát v Hollywoodu podle mě není pro každého, ale to Tarantino celkově, mně se to však líbilo :)

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tarantino si udržuje svůj styl, to je prostě on. Nějaké výhrady k filmu mám, ale jinak celkově spokojenost.

      Vymazat
  3. další pozitivní názor na film "Joker" - musím ho konečně sledovat finally
    i když kombinace Leonardo DiCaprio a Brad Pitt také zní lákavě 😉
    pozdravy
    Lili

    OdpovědětVymazat
  4. Joker a Tenkrát v Hollywoodu patří k nejlepším filmům, jaké jsem kdy viděla. O to větší pozitivum, že oba vyšly v jednom roce :))

    OdpovědětVymazat
  5. Z uvedených filmů jsem viděla jen Jokera a opravdu to byl silný zážitek. Člověk aspoň může pochopit, proč se stal tím, čím se stal. Zbytek filmů je pro mě záhadou :) Dark Phoenix špatný nebyl, Spiderman se mi líbil moc :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlasím, i já jsem měla leden naprosto hektický a nestíhala jsem téměř nic. :) Snad to teď už bude lepší. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkouškové období... To se člověk rovnou můžete rozloučit s vidinou, že bude stíhat :D

      Vymazat
  7. Ano, Joker byl opravdu silná snímek. Osobně se mi moc líbil, možná i právě proto, že to bylo více o postavě samotné, než jen nějaké akce a boje. Z ostatních filmů jsem něco viděla, na něco se také ještě chystám, ale přijde mi, že poslední dobou snad není ani na co jít do kina, nebo jsem jen možná já tak náročná? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasí. Precizní herecká práce od Joaquina.
      Překvapivě je tam pár skvělých snímků (tedy my je tady v Anglii máme, nevím, jak v Česku). Ale člověk musí docela hledat... :/

      Vymazat
  8. Skvělý článek :) Já taky mám co dohánět, třeba z tvého výběru jsem neviděla zatím nic :) U mě zvítězili Avengers, Psí poslání 2 a teď ke konci i vtipné Jumanji 2 :)

    OdpovědětVymazat
  9. Vďaka za super rekapituláciu, aspoň mám nové námety na pozeranie, pretože som pomerne dosť pozadu :D

    OdpovědětVymazat