Zamilovala jsem se

by - 3/24/2020


Ahoj!
sólo výlet do Barcelony a poté cestu do Čech jsem plánovala měsíce dopředu, tudíž jsem se nesmírně těšila. Když jsem odlétala, situace ohledně Covid-19 byla stále relativně klidná. Prožila jsem pár dní procházení nádherného starobylého města a překrásných parků, túrami do kopců s dechberoucími rozhledy z vrchu, pohledy na západy slunce, které se mi vryly do paměti. Všechno se zdálo nádherné. Až poslední den se obrátil v naprostou pohromu.
Hi!
I planned a solo trip to Barcelona and then journey to the Czech Republic months in advance, so I was extremely excited. When I was leaving London, the situation regarding Covid-19 was still relatively calm. I spent a few days walking through a beautiful ancient city and amazing parks, hiked up the hills with breathtaking views from the top, looking at sunsets that will stay in my mind forever. Everything seemed frivolous. And then, the last day had turned into a complete disaster.



Akce se nesla v duchu skvělých zážitků, ale také dramatických momentů. Hned na začátku mi málem uletělo letadlo, protože coach bus nepřijel a já musela jít následujícím spojem. Není nad to dobíhat na letadlo těsně před odletem se srdcem až v krku. Ale jakmile jsem usedla na svoje místo u okénka, výlet se otočil k dobrému. Ubytování jsem si našla v centru města - Airbnb hned vedle katedrály Sagrada Família. Jako bonus vlastnil majitel dvě krásné kočky. Malý, ale stále prostorný pokoj mě stál pouze okolo 335 korun za noc.
The event was held in the spirit of great experiences, but also dramatic moments. At the beginning I almost missed the plane because the coach bus did not come and I had to wait for the next connection. There's nothing like running to catch a plane departing in a few minutes. But as soon as I took my seat by the window, the trip got significantly better. I found an accommodation in the city centre - Airbnb right next to the Sagrada Familia. As a bonus, the owner had two lovely cats. Small but still spacious room cost me only about 11 pounds crowns per night.



I když jsem v Barceloně strávila jenom pár dní, každý z nich byl velmi intenzivní, to ani nelze vypsat celé. Raději se s vámi podělím pouze o nejlepší zážitky a doporučení.
Although I spent only a few days in Barcelona, each of them was very intense, it is impossible to share everything with you. I'd rather mention only the best experiences and recommendations.

  •  Barcelona se dá projít pěšky s minimálním použitím veřejné dopravy. Já jsem použila metro akorát na dopravu tam a zpět z letiště, a po večerech, když jsem se zatoulala příliš daleko od ubytování. Z letiště do centra stojí jízdenka 5,15€, v zóně 1 pak koupíte jízdenku platící 75 minut ve veškeré veřejné dopravě za 2,40€. Barcelona can be walked with minimal use of public transport. I only used the subway to get from and to the airport, and in the evenings when I wandered too far from my accommodation. A ticket from the airport to the centre will cost you € 5.15 , and in Zone 1 you can buy a 75-minute ticket for all public transport for € 2.40.

  •  Jinak jsem chodila a chodila. Ve městě s geometrickými ulicemi máte pramalou šanci zabloudit a většina turistických cílů se nachází v dosažitelné vzdálenosti.  Určitě nezapomeňte fotoaparát, Barcelona nabízí víc než dost fotogenických míst. Otherwise, I walked and walked. In a city with geometric streets, you have almost no chance to get lost and most of the tourist destinations are within easy reach. Do not forget your camera, Barcelona has more than enough photogenic locations.
Jarní Barcelona je vůbec nejlepší.
  • Vřele doporučuji strávit jeden ze západů slunce na pláži (jsou písečné!) a další na jednom z vyhlídkových bodů. Já jsem vyšplhala na vrcholek kopce Montjuïc, kde se nachází park, pevnost, kaktusová zahrada (ačkoliv byla zavřená, protáhla jsem se mezi uvolněnými tyčemi brány a nikdo mě nezastavil), klášter s monumentálním schodištěm, fontána a další. Nahoru se také můžete dostat lanovkou. Ohromující výhled nabízí také Parc de Guinárdo. I highly recommend spending one of the sunsets on the beach (sandy beaches there!), and the other on one of the viewing points. I climbed to the top of the Montjuïc hill. There is a park, a fortress, a cactus garden (although it was closed, I stretched between the loose bars of the gate and nobody stopped me), a monastery with a monumental staircase, a fountain and more. You can get up there by a cable car. Parc de Guinárdo offers stunning views too.

Uprostřed telekomunikační věž de Montjuïc
  • Parkům věnujte dostatečnou pozornost. Každý park je totiž jedinečný, pečlivě udržovaný a ukrývá překrásné budovy a scenérie či četné aktivity a další využití. Jmenovitě bych doporučila Parc de la Cuitadella, Parc Güell či znovu Parc de la Montjuïc. Pay close attention to the parks. Each park is unique, carefully maintained and hides beautiful buildings and sceneries or numerous activities and other uses. Namely, I would recommend Parc de la Cuitadella, Parc Guell or again Parc de la Montjuïc.

  • Na rozdíl od většiny města postrádá historické (gotické) centrum Barcelony jakékoliv uspořádání. Je plné úzkých dlouhých uliček a temných zákoutí s výstavní katedrálou v jeho srdci. V něm zažijete pravou atmosféru Španělska. Unlike most of the city, the historical (Gothic) center of Barcelona lacks any layout. It is full of narrow long streets and dark corners with a wonderful cathedral in his heart. You will experience the true atmosphere of Spain there.

  • Za návštěvu stojí i místní přístav a všechny ty nádherné budovy ve stylu Art Nouveau. Mnoho muzeí, na něž byste potřebovali další měsíc. I pomníky jsou v Barceloně strašně zajímavé. Chtěla jsem stanout i před monumentální bazilikou Sagrat Cor, ale to mi bohužel nevyšlo. It is also worth visiting the local harbour and all those beautiful Art Nouveau buildings. There are also many museums for which you would need another month. Even the monuments are very interesting in Barcelona. I also wanted to stand in front of the monumental Basilica of Sagrat Cor, but unfortunately didn’t manage to get there. 


Výlet se nadmíru vydařil, já jsem se cítila unaveně, ale naprosto spokojeně. Avšak nikdy neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil, v tomto případě neodletěl. Čtvrteční den se proměnil v menší noční můru na letišti. Začalo to tím, že mi uletěl ranní let do Prahy, protože jsem zkrátka přišla pozdě. V návalu hysterie jsem koupila odpolední let do Vídně s plánem dojet do Česka vlakem, peněženka zaplakala - 130€ není málo, ale já měla let. Čas se vlekl. Když už jsem se chystala k bráně, přečetla jsem si čerstvé zprávy. Že Česko uzavírá hranice. A najednou se to Vídně nechtělo. Sice bych se do rodného městečka nějak dostala, ale určitě bych už neodletěla do Anglie. Tak jsem začala  brečet, sama na velkém neznámém letišti v Barceloně. 130€ vzlétlo bez mne. Já panicky hledala jakýkoliv let do Londýna na ten samý den, protože jsem jenom chtěla pryč. 170€ za večerní let na Luton? Svévolně se mi protočily oči, ale věděla jsem, že mám štěstí, že jsem vůbec našla volné místo.  Ve zkratce - doletěla jsem. Pak jsem zjistila, že nemám jízdenku na coach bus, ale řidič mě v půl dvanácté v noci vzal bez ní. Tak skončilo mé velké dobrodružství, pravděpodobně poslední na hodně dlouhou dobu. Stále si stojím za tím, že Barcelona byla úžasná, ale příště bez takového dramatického dovětku, prosím. A taky mě moc mrzí, že jsem nemohla vidět svoji rodinu v Česku.
The trip was extremely successful, I felt tired but completely satisfied. However, Don’t count your chickens before they hatch, or in this case before you’re on the plane. Thursday turned into a small nightmare at the airport. It started with missing my flight to Prague in the morning because I was just too late. In a burst of hysteria, I bought an afternoon flight to Vienna with a plan to arrive in the Czech Republic by train. My wallet cried - 130 € is quite a lot, but I was years old. Time dragged. When I was about to go to the gate, I read fresh news. Breaking news: the Czech Republic is closing its borders. And suddenly I didn't want to fly to Vienna. Although I would somehow get to my hometown, I certainly wouldn't be allowed to fly back to England. So I started crying alone at a large unknown airport in Barcelona. 130 € took off without me. I panically searched for any flight to London on the same day because I just wanted to get away. 170 € for an evening flight to Luton? My eyes rolled arbitrarily, but I knew I was very lucky to find a free seat. In short - I flew away. Then I found out that I don't  have a coach bus ticket, but the driver took me without it, it was half past eleven at night. So my great adventure ended, probably the last one for a very long time. I still think that Barcelona was wonderful, but next time without such a dramatic finale, please. And I am very sad that I could not see my family in the Czech Republic.

FOTOGRAFIE JSOU MÉ VLASTNÍ, PODLÉHAJÍ AUTORSKÉMU PRÁVU, PROSÍM NEKOPÍROVAT.


Maddie
Prosím, podpořte mě a sociálních sítích. :)

Image sources: canva.com


You May Also Like

13 komentářů

  1. Barcelona je krásná, moc ráda bych se do ní jednou taky podívala :)
    Moc mě mrzí, jak se ti zkomplikoval konec výletu, úplně mě zatrnula, když jsem si to četla. Ale myslím si, že v dané situaci jsi udělal to nejlepší, co si mohla :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji! Já už plánuju, jak tam po tom všem znovu zavítám. Nebo možná zkusím i jiné španělské město.

      Trochu drama člověku zocelí nervy, ale tehdy jsem se upřímně bála.

      Vymazat
  2. To znie skvele a krásne fotky :-) Ja osobne by som sa asi bála ísť sama, pribalila by som si minimálne jedného spolucestujúceho :D Ale atmosféra tam vyzerá naozaj krásne, rada by som si pozrela najmä historické pamiatky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sólo cestování je výzva. Ale zkusíš to jednou, dvakrát a pak už se nebojíš.

      Samozřejmě také ráda cestují s přáteli, ale když jsem sama, všechno je mnohem intenzivnější!

      Vymazat
  3. Barcelona musí být nádherná. Také bych se tam jednou ráda podívala. :)

    OdpovědětVymazat
  4. V Barceloně jsem byla před dvěma lety a naprosto mě uchvátila! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc krásné fotky. :) Teda ten konec výletu jsi měla velmi napínavý. Mně osobně by snad z toho kleplo. Ale je dobře, že jsi nakonec úspěšně dorazila zpátky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem k zhroucení neměla daleko. Hystericky jsem pobíhala po letišti a brečela :D

      Vymazat
  6. A ty žiješ jinak v Anglii? :) Hlavně, že ses nakonec v pořádku dopravila! Barcelona podle fotek vypadá moc krásně! Určitě ji přidávám na budoucí Travel list :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V podstatě ano. Studuji tu a mám tu už větší zázemí než v Česku. Ale tam mám samozřejmě celou rodinu a mrzí mě, že je nemůžu vidět. :((

      Děkuju!

      Vymazat
  7. To je nádherné, my tam chtěly s kamarádkou v létě, teď jsme byly v březnu v Dubaji, naše poslední dny také nebyly úplně top...

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat