Let's talk about summer

by - 6/30/2020


Ahoj,
Nebyla bych překvapená, kdyby můj blog již upadl v zapomnění. Moje dlouhá absence však došla svého konce a já doufám, že mohu vypadávání článků vrátit do pravidelného režimu. Můj první rok na univerzitě skončil a přede mnou leží vidina dlouhého léta.
Hi folks,
I wouldn't be surprised if my blog had already been forgotten.  However, my long absence has come to its end and I hope I can return publishing of articles to a regular regime. My first year at the university has finished and I can see a long summer coming.



Tohle je jeden z mých závěrečných projektů pro tento školní rok. První pokus s videotvorbou, buďte prosím shovívaví.
This is one of my final school projects for this year. The first attempt with a moving image so please be kind to me.

Třetina za you. One third behind me

Než se pustím do plánování léta, chtěla bych se ohlédnout za školním rokem, který patří k výrazným mezníkům v mém dosavadním životě. Kvůli koronavirové pandemii výuka samozřejmě probíhala pouze online. Nad tématem studovat umělecký obor přes Zoom a celkově o přístupu naší univerzity už jsem se rozohnila v předchozím článku. V podstatě jsem seděla v pokoji a dělala si věci na notebooku, občas jsem vytáhla kameru a něco natočila, nebo vyfotila. I přes větší množství času než obvykle jsem nestíhala (jak nečekané!). Ale postupně se mi povedlo všechny projekty odevzdat. Mezitím jsem se taky přesunula z Anglie do Čech a život jde dál. První ročník je za mnou a moje pocity by se daly označit jako... rozporuplné (o tom další článek?).
Before I start planning for the summer, I would like to look back at the school year. It was surely one of the significant milestones in my life so far. Due to the coronavirus pandemic, of course, the course was taught remotely.  I have already spoken out over the topic of studying art degree online and over the approach of our university in the previous article. I was just sitting in my bedroom doing things on a laptop, sometimes I pulled out a camera and filmed a bit or took a photo. Despite having more time than usual, I was running late withy projects (how unexpected!).  But I managed to submit them all.  In the meantime, I also moved from England to the Czech Republic and life goes on. One year out of three is done - my feelings about it could be called contradictory (another article about that?).

Letní plány / Summer plans

Kvůli koronavirové krizi jsem se neodvážila oddat příliš divokým plánům, ale něco jsem přece jenom vymyslela. Zásadním rozhodnutím bylo přesunout se  z Londýna do Prahy - nyní už si užívám ruchu stověžatého města. Současná situace ještě úplně nepřeje cestování, Praha se mi zdála jako jistá volba. Já nejsem Pražák a nikdy jsem tu delší dobu nežila, takže to pro mě bude velmi zajímavá zkušenost. Ale co tady budu celé léto dělat?
Due to the coronavirus crisis, I didn't dare go for too wild plans, but I did come up with something. A key decision was to move from London to Prague - so I'm enjoying a rush of the Czech capital city now. As the current situation does not yet completely allow travelling, Prague seems to be a safe choice. I'm not originally from Prague and I've never lived here for a long time, so it will be a very interesting experience for me. But what am I going to do here all summer?

PRÁCE / WORK

Přijde mi trochu špatné stavět práci hned na první místo v seznamu, protože existují větší priority, ale bez ní to bohužel nepůjde, finance odchází, takže musí také přicházet. Ráda bych si našla brigádu, která by mi dala víc než jen výplatu - třeba zkušenosti v oboru, osobní rozvoj, nebo možné kontakty. Brigádu, která by mě třeba i bavila, nebo nějak obohacovala po stránce kreativní. Chci toho moc? Možná. Ale ještě chvíli zkusím hledat a uvidíme. Kdyby nějaký zdejší domorodec (tj. osoba pobývající v Praze) věděla o pracovní příležitosti v oblasti kultury, či médii pro člověka jako já, neváhejte se ozvat. :)
I find it not okay to put a job at the top of the list because there are bigger priorities, but unfortunately, it won't work without it. Expenses must be balanced by income. I would like to find a part-time job that would give me more than just a salary - for example, experience in the industry, personal development or possible contacts. A part-time job I might even enjoy or that will enrich me creatively. Do I want too much? Maybe. But I'll try to search for a while and we'll see. If a local native (ie a person living in Prague) knows about a job opportunity in the field of culture or the media potentially for a person like me, do not hesitate to contact me. :)

KARIÉRNÍ A DOVEDNOSTNÍ ROZVOJ / CAREER AND SKILLS DEVELOPMENT

Úspěšně jsem ukončila první rok na vysoké škole. Bylo to přínosné? Určitě. Ale nestačí to. Na UAL velmi záhy pochopíte, že vám rozhodně nestačí jen dělat všechny zadané úkoly a práce. Musíte jít a najít, nebo vytvořit si další přiležitosti, které vás rozvíjí a posunují dál. Prázdniny jsou myslím si skvělá příležitost naučit se novým věcem, rozjet, nebo se zapojit do projektů, zkrátka zlepšovat a budovat svoje dovednosti a kariéru. Já konkrétně zvažuji a plánuji:

Fotit (organizovaně i neorganizovaně)
Příležitostně se nechat fotit
Natáčet a dost možná rozjet youtube kanál
Rozvíjet moje dovednosti s grafickými programy
Naučit se používat SEO a věnovat se více psání
Oprášit ruštinu a pustit se do španělštiny

I successfully finished my first year in college. Was it beneficial? Certainly. But it is not enough. At the UAL, you will soon understand that it is definitely not enough for you to just do all the assignments and compulsory tasks. You need to go and find or create more opportunities that move you forward. Holidays are I think a great opportunity to learn new things, get started or get involved in projects -  simply improve my skills and career. Specifically, I consider and plan:

Take more photos and do photoshoots
Occasionally do modelling
Do more moving image and possibly start a youtube channel
Boost my confidence in using graphics programs
Learn about SEO and put more time into writing
Get back to Russian and newly into Spanish

OBLAŽOVAT TĚLO I DUCHA / TAKE CARE OF MY BODY AND MIND


Neméně důležité je prostě si užívat léto a čas oproštěný od školních povinností, vytvořit si zážitky, na něž budu ráda vzpomínat. Na programu se mimo jiné najdete:

Vodácká výprava (splněno)
Plavání - koupaliště, plavecké bazény, přírodní vodní plochy, zkrátka všude, kde se dá
Horolezení 
Cyklistika
Poznávání krás Česka
Výlet do IKEI (nesmějte se, já fakt miluju design interiéru a tyhle věci)
Věnovat se baletu a tanci s větší pravidelností
Možná zahraniční dovolená

It is no less important to simply enjoy summer and time outside of school duties and create experiences that I will be happy to remember. The program includes, among others:

Canoeing (done)
Swimming - wherever possible
Climbing
Cycling
Discovering the beauties of the Czech Republic
Trip to IKEA (don't laugh, I really love interior design and this kind of things)
Do ballet and dance more regularly
Maybe a vacation abroad

ALE PŘEDEVŠÍM TRÁVIT ČAS S MOJÍ RODINOU A PŘÁTELI.
BUT MOST IMPORTANTLY, SPEND TIME WITH MY FAMILY AND FRIENDS.



Koukám, že jsem si toho naplánovala docela dost. A už vidím, jak budu strašně nestíhat. Každopádně chci léto využít na maximum. A taky je to fajn pocit být zpět na blogu a psát. Jaký je váš letní program? Podělte se s ostatními v komentářích. :)
I see I've planned quite a bit. And I can already say how badly I will not catch up. Anyway, I want to enjoy summer on maximum. And it's also a nice feeling to be back here and write. What is your summer program? Share with others down in a comment section. :)

Maddie
Prosím, podpořte mě a sociálních sítích. :)


Image sources: canva.com, my images - do not copy

You May Also Like

17 komentářů

  1. Máš pěkné plány do léta. :) Já spíše to budu mít v rámci lenošení, brigády a sem tam nějakých těch výletu po Čr. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. TO je náhodou skvělý plán, já to nakonec budu mít dost podobně co se brigády a výletování týče.

      Vymazat
  2. Hodlám také využít léto na maximum 🙂
    práce, psaní blogu, setkání s přáteli, cestování (v Polsku), fotografie - takto jsem si mohl naplánovat svůj prázdninový plán; doufám, že budete úspěšní, co vám přeji
    😘
    s pozdravem

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj plán zní skvěle! Děkuji a přeji ti také krásné léto plné skvělých zážitků.

      Vymazat
  3. Koukám, že toho nemáš zrovna málo! :) Já mám v plánu práci, stěhování, vzdělávání se v oboru a taky nějaký ten relax a čas s přáteli :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty toho máš taky naplánovaného dost! Takové stěhování určitě zabere spoustu času :))

      Vymazat
  4. Krásný, příjemný článek! :) Přeji ti hodně štěstí jak s letními plány tak i v dalším ročníku :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přeju krásné léto a ať se ti plány vyplní. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Také máš na léto koukám nabitý program, tak ať se ti vše podaří zrealizovat! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně to zase začalo trochu říct po dlouhé době v karanténě, takže toho člověk musí hodně stihnout! :D

      Vymazat
  7. Závidím to Česko, já se každý den modlím, aby se už mohlo alespoň trochu normálně cestovat, asi bych hned letěla jako první domů, takže užívej!
    Také držím palce s prací či brigádou, věřím, že se v Praze něco najde :)
    A jsem pro za youtube kanál! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A kdepak si uvízla? Snad se to ještě během léta zlepší :)

      Děkuju moc! To ráda slyším... a český YT nebo anglický? :D

      Vymazat
  8. Držím palce pri užívaní si leta :-) Ja si tiež vždy hľadám brigádu, toto leto som chcela v odbore, ktorý študujem, ale kvôli korone to akosi nevyšlo... Tak mám len menšiu brigádu v obchode, ale zasa presne ako píšeš, ono tie financie dochádzajú a treba ich niekde doplniť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také toužím po brigádě v oboru, ale není to vůbec jednoduché. Ať už s koronou, nebo bez korony :D Aspoň chci dělat nějaké vlastní projekty!
      A doplňovat finance někde jinde :D

      Vymazat
  9. Tyjo. Jsem tu prvně, ale až mě zamrazilo, kolik toho máme společného :D Já jsem sice talentovaná a fotogenická asi jako pařez, ale červené vlasy, obzvlášť mikádo, byly můj "signature" účes spoustu let, pak je tam samozřejmě Anglie, a teď čtu ten seznam plánů na léto a já bych si tam dala krom toho horolezení úplně ty stejné věci, v duši jsem vodák, v minulosti jsem byla baletka a vůbec miluju tanec, i když se mu teď věnuju maximálně doma, a Ikea je moje mekka, kam se chodím ukájet koukáním na pokojíčky a samozavírací šuplíčky a organizéry a vůůbec z toho nemám pokaždé druhé Vánoce :D A samozřejmě kuličky <3

    A do toho moje nejlepší kamarádka je Magda a dvě Fiedlerky bydlí vedle nás na chatě a kamarádila jsem se s nima celé dětství. To už začíná bejt poněkud podezřelý... :D

    OdpovědětVymazat