Summer 85 | Film review

by - 11/03/2020

 

Pamatujete si ješte ty časy, než nám zavřeli kina? Tehdy, když koronavirus "odjel na dovolenou" a my jsme nemuseli být odkázaní jenom na Netflix a jiné streamovací služby? Využila jsem této příležitosti a do kina párkrát zavítala, abych si užila vybrané filmové novinky. O jednom z těchto filmů bych se v dnešním článků ráda rozepsala.

Do you remember the times before cinemas have been shut down? Those times when the coronavirus "went on vacation" and gave us a little break so we didn't have to rely only on Netflix and other streaming services? I grabbed this opportunity to visit a cinema for a few times to enjoy selected films. I would like to say a bit more about one of these films in today's article.


SUMMER 85


Francois Ozon / Hichame Alaouie / FR 2020 / 100 mins / Drama, Romance

Ocitáme se na francouzském pobřeží v Normadii, rok 1985, léto v plném proudu. Tehdy se začne psát příběh šestináctiletého Alexise (Félix Lefebvre), který potkává staršího, charismatického Davida (Benjamin Voisin). Mezi mladíky se postupně utváří pouto, které přesahuje hranice přátelství. Společně ochutnávají krásy života, svobody a dospělosti. Užívají si bezstarostné léto, plavby po moři, jízdy na motorce a horké noci bez spánku. Dokud však nenastane bod zlomu a velkolepý pád...
Welcome on the French coast in Normandy, 1985, summer in its finest. We follow a story of sixteen-year-old Alexis (Félix Lefebvre), who meets an older, charismatic David (Benjamin Voisin). A strong relationship that is gradually growing between two young people, breaks the boundaries of a normal friendship. Together they taste the beauties of life, freedom and adulthood. They enjoy a carefree summer, sea cruises, motorbike rides and hot sleepless nights. Until the breaking point and the magnificent fall...

Nejsem velký příznivec romantických filmů, příběh o mladé lásce za letních není nikterak originální, avšak Léto 85 působí výjimečně od samého začátku. Vždyť v úvodní scéně se mluví o smrti a mrtvolách, vskutku netradiční začátek uvolněného letního dobrodružství. Film v sobě totiž skrývá nejenom radostnou, bezstarostnou část, která vás pohladí na duši, ale také temnou realitu probuzení a ztráty, z níž se vám sevře hrdlo. Ať už milujeme a hltáme život plnými doušky, nebo se topíme v nekonečnosti smutku, zdá se to tolik skutečné. Alexis a David nejsou jenom filmové postavy, jsou jedni z nás, krásní v čistotě svých citů. Už dlouho jsem z filmového plátna nevnímala tolik emocí. V tomto ohledu je Léto 85 mistrovským kouskem. Hlavním hrdinům věříte úplně vše - neodolatenou přitažlivost mezi nimi, jejich city, každé slovo a pohled, jejich hněv a bolest.
I am not a big fan of romantic movies, the story of young summer love is not very original but Summer 85 seems to be exceptional from the beginning. After all, in the introductory scene talks about death and dead bodies, a truly untraditional starting line for a relaxed summer adventure. The film shows not only a joyful part that warms your heart up but also the dark reality of loss that hits your hard. Whether we love and devour life to the fullest, or drown in the infinity of sorrow, it seems so real. Alexis and David are not just movie characters, they are one of us, beautiful in the purity of their feelings. I was amazed by the number of emotions in one single film. From this point of view, Summer 85 is a masterpiece. You believe everything the main characters do - the irresistible attraction between them, their feelings, every word and sight, their anger and pain.

Léto 85 vás pohltí nejen díky úžasným hereckým výkony, ale také skvěle ztvárněné atmosféře osmdesátek - velkou roli hraje například briliatní výběr hudby, unášíte se na tónech The Cure, Bananarama či Rod Stewarta, či kostýmy ohromující svou pestrostí. Snímek vás rázem přenese do horkých letní dnů a světlých nocí, které přímo svádí k nespoustanému dobrodružství. Režisér udělal pro autetičnost doby úplné maximum - film je natočený na 16mm kameru, což vytváří velice zajímavý vizuální zážitek. Zaujme i lehce netradiční styl vyprávění - děj otevírá scéna z temné druhé poloviny, pak se ale vracíme na začátku. Po zbytek filmu se v ostrém kontrastu prolínají momenty "před a po", jež vyvolávají zajímavou směs emocí.

Summer 85 will grab your attention not only for quality acting performances, but also for the wonderfully recreated atmosphere of the eighties - thanks to a brilliant selection of music, such as The Cure, Bananarama or Rod Stewart, or colourful costumes. The movie takes you on a trip to hot summer days and bright nights, which just call for spontaneous adventures. The director did the ty of past times - the film is shot on a 16mm camera, which creates a very interesting visual experience. Another thing that makes Summer 85 outstanding, is a quite non-traditional style of storytelling - the story is opened with a scene from the dark second half, then we return to the beginning. For the rest of the film, moments of "before and after" shift in bright contrast, evoking a strong mixture of emotions.

Není žádným tajemstvím, že film hovoří o LGBT+, ale narozdíl od podobných snímků k dané tématice přistupuje odlišně. Především primárně neřeší sexuální orientaci hlavních hrdinu  - povšimněte si, že Alexis často nechává diváka stát před zavřenými dveřmi. Režisér naopak podává jejich sexualitu a vztah jako něco naprosto normálního a přirozeného, co jemně dokresluje pozadí příběhu. Tím pádem dostává prostor to, o čem film skutečně vypráví, o lásce a objevování, o prozření a zlomených srdcích. Mile mě překvapilo, že režisér do děje dokázal vložit přiměřené množství vytříbeného, občas až mírně zvráceného humoru. Tím decentně utlumil nejvíce vypjaté scény a vložilo do příběhu ještě více lidskosti. 

The fact the film talks about LGBT + is no secret, but unlike similar films, it approaches the given topic differently. The sexual orientation of the protagonists is not the key theme - note that Alexis often leaves the viewer in front of a closed door. The director took their sexuality as something completely normal and natural, which just resonates in the background of the story. And so we can focus on what the film really speaks of  - love and exploration, enlightenment and broken hearts. I was also pleasantly surprised that the director managed to put humor into the story,  exactly as much as needed. That kind of slightly dark, twisted but still kind humor, which relax tense scenes and added even more humanity to the movie.

Abych jenom nechválila, i Léto 85 má svoje drobné chyby. V průběhu filmu se objeví několik náznaků a slepých uliček, které by podle mého názoru neškodilo trochu více rozvést. Výkony některých postav jsou slabší než jiné, ale aspoň dávají Alexisovi a Davidu prostor naplno zazářit. Tím moje kritika víceméně končí. Hořkosladká podívaná z pobřeží Normandie ukazuje, že Francouzi lásce rozumí a ví, jak ji dostat na filmové plátno. Byť vás Léto 85 nevytrhne ze židle, nabídne vám kvalitně odvedenou filmařinu, příběh a hrdiny, kteří se dotknou vašeho srdce.

To be fair, Summer 85 has a few faults. There are a few hints and dead ends in the film that, in my opinion, would need to be worked up a little more. The performance of some characters is weaker than others, but then Alexis and David get more space to shine. I cannot really find anything more. The bittersweet story from the Normandy coast shows that the French understand love and know how to get it on the movie screen. Although Summer 85 will not pull you out of your seats, it still offers carefully crafted film with heroes that will touch your heart.


Jaké zajímavé filmy jste viděli v poslední době vy? Pochlubte se v komentářích. Have you seen some interesting films lately? Share them in comments.

Maddie
Prosím, podpořte mě a sociálních sítích. :)

FACEBOOK × ART IG × OSOBNÍ IG

image source: canva.com, imdb.com



You May Also Like

19 komentářů

  1. Umět nějak inteligentně a zajímavě pojmout LGBT tématiku,a by to nepůsobilo trapně nebo naivně, je docela umění. Určitě si takových filmů vážím a možná bych tedy i Summer 85 zkusila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To naprosto souhlasím, Léto 85 je opravdu citlivá sonda do nitra lidské duše a do zákoutí mezilidských vztahů.

      Vymazat
  2. O tomto filmu od jeho vydání slýchám poměrně často, přesto jsem tento film ještě neviděla. Zrovna ho budou dávat v rámci Moje kino LIVE, tak uvidím, možná se kouknu, vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vřele doporučuji :) Ale škoda, že na to člověk teď nemůže zajít do kina.

      Vymazat
  3. O filmu jsem ještě neslyšela, ale vypadá zajímavě :) Děkuju za tip :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. O filmu slyším poprvé a zní dost zajímavě. :) Věřím, až se nastane šance jej vidět, kouknu na něj. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Film neznám a ani jsem neslyšela nikde jeho název, každopádně určitě na něj někdy mrknu - teď je na sledování času až, až. :D :)

    OdpovědětVymazat
  6. unfortunately, you have to say goodbye to cinemas again 😧
    I've recently switched to series
    as for the movie "Summer 85" - I didn't watch it
    On the one hand, I already have enough of the LGBT topic (I have absolutely nothing to do with these people, only the topic appears too often in movies or series), on the other hand, I love the atmosphere of the 80s 😍
    I think I will watch 😊
    best regards

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. This is a LGBT film you never saw before. When watching, you barely recognize it is actual about a LGBT topic, because it is very gently expressed. And the 80s atmosphere is so strong and real.

      Great to hear, I would like to know your opinion afterwards.

      Vymazat
  7. Já se bohužel do kina nepodívala a docela toho lituju. Ale upřímně, lituju asi milionu věcí, který jsem za poslední rok neudělala a teď už to asi nedoženu (třeba že jsem si loni víc neužila německé vánoce a trhy a tak... to letos nejspíš ani nebude).
    Jinak o filmu jsem neslyšela (holt jsem úplně vytržená z reality), ale třeba se někdy objeví na netflixu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Letošní rok moc nepřeje jakýmkoliv plánů, fakt se těším na post-koronovirovou dobu, až bude všechno zase možný.

      Snad ho zařadí na nějakou streamovací platformu, to by bylo skvělé!

      Vymazat
  8. Tenhle film mě také zaujal, ale zatím jsem se k němu nedostala. Celkově na filmy teď paradoxně nemám moc času... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřila bys, že já taky vlastně ne? Práce, škola, kamarádi, moje pomalý životní tempo. Není čas na filmy :D

      Vymazat
  9. Oooh, taky nejsem na obyčejný romanťárny, ale tohle zní jinak a zajímavě. Díky za tip, protože tenhle film neznám. Ale to bude tím, že nechodím do kina :D. Já jsem radši na Netflixu nebo HBO Go. Hehe :D.

    JAK SI UCHOVAT PSYCHICKÝ ZDRAVÍ V TÝHLE BLÁZNIVÝ DOBĚ | TIPY | Verča ze Ztracena v Praze

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to novinka, takže se o ní ještě tolik lidí nedoslechlo. Ale snad se dostane i na nějaké streamovací platformy :)

      Vymazat